CTP, cel mai mare proprietar de depozite din România, a cumpărat aproximativ jumătate din halele concurentului său local Zacaria

CTP, cel mai mare proprietar de depozite din România, a cumpărat aproximativ jumătate din halele concurentului său local Zacaria

Network Industrial Park din Sibiu

scris 10 sep 2021

Dezvoltatorul imobiliar CTP, care deține în România proprietăți în valoare de peste 1 miliard de euro, a cumpărat hale cu o suprafață de circa 112.000 de metri pătrați de la grupul maltez Zacaria. Acestea sunt împărțite în 4 parcuri logistice din Craiova, Sibiu, Arad și Oradea. Prin această tranzacție, Zacaria și-a redus cu aproximativ jumătate portofoliul românesc de spații logistice, iar CTP a intrat într-un oraș nou, Craiova.

Tranzacția face parte din obiectivul CTP de a atinge un portofoliu cu o suprafață de 2 milioane de metri pătrați până la sfârșitul acestui an în România. Sursele Profit.ro plasează valoarea tranzacției între 55 și 60 de milioane de euro.

Zacaria mai intrase în 2019 într-un proces de vânzare cu Globalworth a unor părți din două parcuri logistice din Sibiu și Craiova și a altor două proiecte în curs de dezvoltare în Sibiu și Pitești, însă Globalworth s-a retras din afacere. O parte dintre aceste proiecte au fost preluate acum de CTP.

Fapte bune făcute de Profi CITEȘTE ȘI Fapte bune făcute de Profi
Urmărește-ne și pe Google News

CTP a fost asistată în trazacție de compania de consultanță imobiliară Avison Young.

Înaintea tranzacției cu CTP, Zacaria Group era pe poziția a patra în topul celor mai mari proprietari de spații industrial/logistice după CTP, WDP și P3, cu o suprafață totală controlată de circa 200.000 de metri pătrați. După vânzare, Zacaria ocupă locul 5. (Pentru o imagine mai clară vizualizați infograficul de la finalul articolului)

Grupul Alf Mizzi & Sons, fondatorul Zacaria, este extins în domenii precum telecomunicațiile, electronica și importul de bunuri alimentare.

Remon Vos, CEO-ul și unul dintre acționarii CTP, a declarat într-un interviu acordat, recent, Profit.ro că va direcționa spre piața românească până la 250 de milioane de euro din banii obținuți din listarea la Bursa din Amsterdam. El a mai spus că vrea să își crească portofoliul de depozite locale cu 25% până la finalul anului, de la suprafața de 1,6 milioane de metri pătrați pe care o avea atunci în România. Acum are deja peste 1,8 milioane de metri pătrați.

Compania are o cotă de piață de 29%, iar 60% din totalul de spații logistice aflate acum în construcție aparțin CTP. Investitorul mai are la dispoziție terenuri de 234 de hectare pentru dezvoltări viitoare în România.

Evenimente

20 noiembrie - Eveniment News.ro Orașul meu
28 noiembrie - Profit Financial.forum
TABEL Prețul chiriilor din București a ȋnceput să crească, pentru prima dată de la declanșarea pandemiei. Cele mai scumpe și cele mai ieftine zone CITEȘTE ȘI TABEL Prețul chiriilor din București a ȋnceput să crească, pentru prima dată de la declanșarea pandemiei. Cele mai scumpe și cele mai ieftine zone

Cu scopul accelerării investițiilor, CTP a cumpărat și un teren de la Alpha Bank pentru un proiect major în Popești-Leordeni, tranzacție prezentată în exclusivitate de Profit.ro.

În octombrie 2020, CTP a făcut o emisiune de obligațiuni verzi cu o valoare de 650 milioane de euro, care s-a suprasubscris de mai multe ori. Obligațiunile companiei ajung la maturitate în 2025. Emisiunea a fost una record pentru o companie imobiliară din Europa Centrală și de Est aflată la prima ieșire de acest gen și a fost urmată de două emisiuni suplimentare, în total fiind atrase peste 1,5 miliarde de euro.

CTP a încasat, anul trecut, venituri nete din chirii de 47,3 milioane de euro în România, cu peste 15% mai mari decât în 2019, fiind cel mai bun rezultat după Cehia. Portofoliul românesc generator de venituri al CTP era evaluat la 943,6 milioane de euro la sfârșitul anului trecut, la o valoare a împrumuturilor de peste 635 milioane de euro. În 2019, compania avea proprietăți funcționale în valoare de aproape 700 milioane de euro și împrumuturi de 522 milioane euro.

Anul trecut, compania a fost angajată într-o serie de achiziții, prezentate în exclusivitate de Profit.ro. A cumpărat A1 Business Park din Dragomirești Vale, la un preț de circa 25 milioane de euro, tranzacție ce a facilitat ieșirea grupului australian Cromwell de pe piața imobiliară românească. A preluat de la Dan Șucu centrul logistic al retailerului de mobilă și decorațiuni Mobexpert de lângă București, într-un contract de tip „sale and lease back“ evaluat la circa 14 milioane de euro. A plătit circa 30 milioane de euro pe trei hale de circa 56.000 de metri pătrați deținute de fondul britanic Equest Balkan Properties. Și a cumpărat un teren de 6,3 hectare de la producătorul spaniol de subansamble auto Dover în completarea depozitelor sale din cadrul CTPark Bucharest din Dragomirești-Vale.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
ctp
zacaria