CONFIRMARE SIF Banat-Crișana a preluat terenul fostei fabrici Helitube în contul unei creanțe de peste 44 milioane de euro, una dintre cele mai mari tranzacții din ultimii ani

CONFIRMARE SIF Banat-Crișana a preluat terenul fostei fabrici Helitube în contul unei creanțe de peste 44 milioane de euro, una dintre cele mai mari tranzacții din ultimii ani
scris 16 mar 2020

Tranzacția de vânzare a terenului de aproape 9 hectare al fostei fabrici Helitube din cartierul bucureștean Colentina către o firmă a SIF Banat-Crișanaa fost finalizată, conform anunțului oficial transmis astăzi și care confirmă informțiile anunțaate anterior de Profit.ro.

Luna trecută, Profit.ro a anunțat că o firmă a SIF Banat-Crișana și-a adjudecat la licitație terenul de aproape 9 hectare al fostei fabrici Helitube din cartierul bucureștean Colentina, în contul unei creanțe de peste 44 milioane de euro, marcând una dintre cele mai mari tranzacții cu teren a ultimilor ani.

Urmărește-ne și pe Google News

 

Compania SIFI BH Retail, controlată de SIF Banat-Crișana, deținea o creanță garantată de 27,2 milioane de euro și o creanță chirografară de 17 milioane de euro, conform tabelului definitiv al creditorilor. Încă înainte de licitația organizată de PwC Business Recovery Services, creditorul majoritar și-a manifestat interesul de a participa la licitație și de a achiziționa terenul la prețul de pornire de 18,5 milioane de euro, plus TVA. Lucru care s-a și întâmplat.

În vara anului 2018, la un deceniu distanță de momentul în care dezvoltatorul belgian Bel Rom plănuia să construiască pe acest teren un mall și clădiri de birouri în valoare de 100 de milioane de euro, un alt grup belgian, Mitiska, își adjudeca la licitație proprietatea la un preț de trei ori și jumătate sub cel plătit în 2008 de Bel Rom.

Proprietatea a fost vândută către Bel Rom de o firmă a omului de afaceri Corneliu Găvăneanu la un preț estimat la 60 milioane de euro.

Fondul belgian de investiții Mitiska, care deține 21 parcuri de retail în România, a cumpărat terenul de la firma Bel Rom Nouă, aflată în faliment din 2016. Totuși, SIF Banat-Crișana a contestat licitația și a obținut anularea tranzacției.

Valoarea creanței în baza căreia SIF Banat-Crișana și-a adjudecat terenul o face una dintre cele mai mari tranzacții cu terenuri din ultimii ani. Cea mai mare tranzacție cu teren de anul trecut a fost cea prin care Skanska a plătit peste 23 milioane de euro omului de afaceri canadian Michael Topolinski pentru jumătate din terenul fostei fabrici Textile Dacia din cartierul Bucureștii Noi.

Acum, retailerul de bricolaj Leroy Merlin și discounterul german Lidl sunt vehiculați în piața imobiliară ca posibili ocupanți ai terenului ce a aparținut fostei fabrici Helitube.

Un motiv al prezenței celor doi retaileri pe lista de viitori chiriași este dat de lipsa lor din acea zonă. Leroy Merlin acoperă zona de sud a Bucureștiului prin magazinul din Sun Plaza, vestul orașului este deservit din unitatea din Bragadiru, cea de nord din Colosseum, iar în sud-est urmează să se inaugureze, în aprilie, magazinul din zona Policolor. Zona Sectorului 2 rămâne neacoperită de retailerul de bricolaj, care are 17 magazine la nivel național.

Pe de altă parte, familia Tănăsoiu lucrează la avizarea construcției unui supermarket Lidl lângă sediul și fabrica Danone din cartierul Fundeni, aproape de fosta platformă Helitube, însă deocamdată retailerul nu acoperă zona. Rețeaua Lidl, aflată în topul retailerilor din România cu cele mai mari vânzări, are 261 de magazine la nivel național, dintre care 32 în București, pentru care lucrează peste 6.500 de angajați.

EXCLUSIV Tranzacție ce sparge borna, confirmată: Unul dintre cei mai mari investitori chinezi, un conglomerat care controlează Cirque du Soleil și un club din Premier League, intră în România. Warren Buffett al Chinei cumpără Floreasca Park CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Tranzacție ce sparge borna, confirmată: Unul dintre cei mai mari investitori chinezi, un conglomerat care controlează Cirque du Soleil și un club din Premier League, intră în România. Warren Buffett al Chinei cumpără Floreasca Park

Brokerii imobiliari spun că este foarte posibil ca cea mai bună variantă de valorificare a terenului să fie realizarea unui proiect mixt care să îmbine comerțul cu locuințele.

Terenul Helitube se învecinează cu alte trei foste fabrici comuniste ale căror actuali proprietari se pregătesc să le transforme în proiecte imobiliare.

Una dintre acestea este fosta Întreprindere de Utilaj Greu pentru Construcții (IUGC), care urmează a fi transformată într-un complex rezidențial cu peste 1.500 de locuințe. Această fabrică este în proprietatea unui grup de investitori coordonat de israelianul Ramon Tsur, despre care Profit.ro a scris în exclusivitate.

EXCLUSIV FOTO Electromontaj, cel mai mare constructor de rețele electrice de înaltă tensiune din România, intră pe piața imobiliară CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Electromontaj, cel mai mare constructor de rețele electrice de înaltă tensiune din România, intră pe piața imobiliară

Lângă această proprietate sunt o serie de hale degradate, parte a fostului Centru de Exploatare a Lemnului, care aparțin familiei Hanifi, proprietara unuia dintre primele parcuri en-gros din România – Smart Expo Flora din Voluntari. Investitorii pregătesc aici actele necesare dezvoltării unui ansamblu rezidențial cu circa 900 de apartamente.

Peste drum de Helitube, grupul de investitori olandezi care deține centrul logistic Eurocooling  testează potențialul imobiliar al terenului pe care își desfășoară activitatea, prin inițierea unui proiect rezidențial cu peste 1.300 de apartamente, potrivit estimărilor Profit.ro.


Înlocuirea vechii fabrici Helitube cu blocuri și magazine este procesul prin care au trecut aproape toate marile platforme industriale din București. Cele mai celebre exemple sunt AFI Cotroceni și AFI Park, care au luat locul fostei fabrici UMEB, proiectele Campus 6 și The Light care se ridică în locul fostei platforme Pumac, The Bridge și Orhideea Towers, în locul fostei fabrici de pâine Spicul, Rose Garden de pe Suveica (zona Obor), Vivenda care a luat locul fabricii de pâine Titan, Doamna Ghica Plaza în locul Romfelt sau Timișoara 58 peste Frigocom în Militari. Foste fabrici care se pregătesc să lase locul blocurilor cu apartamente și magazinelor sunt: Laromet, Rocar sau Ventilatorul.

În București sunt în pregătire zeci de ansambluri rezidențiale medii și mari, o dovadă a revenirii încrederii în piață, sentiment care se reflectă și în volumul de vânzări de proprietăți. Numărul tranzacțiilor imobiliare a revenit pe creștere în iulie 2019, după ce a scăzut 12 luni consecutive, din iulie 2018 în iunie 2019, cu procente cuprinse între 7% și 35% an la an, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Anul trecut au fost încheiate circa 540.000 de tranzacții, cu 4,1% mai puține decât în 2018. Prima lună din acest an a început în creștere, cu peste 35.000 de contracte de vânzare-cumpărare semnate, un avans de 14,6% comparativ cu aceeași lună din 2019.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
helitube
sif banat-crisana
bel rom noua
leroy merlin
lidl
mitiska