CONFIRMARE Rockefeller a vândut cea mai scumpă proprietate a sa din România familiei Albarosa, parte a programului de retragere de pe piața locală. Va fi construită o fabrică la Turda

CONFIRMARE Rockefeller a vândut cea mai scumpă proprietate a sa din România familiei Albarosa, parte a programului de retragere de pe piața locală. Va fi construită o fabrică la Turda
scris 24 oct 2019

Fondul de investiții Europa Capital, brațul imobiliar european al companiei americano-japoneze The Rockefeller Group International, a vândut proiectul logistic a cărui dezvoltare o pregătea în Turda către familia italiană Albarosa, într-una dintre cele mai mari tranzacții industriale și logistice din 2019. Fondul este în proces de retragere de pe piața românească. În ciuda numelui prestigios, realizările investitorului la nivel local au fost modeste.

Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare

Profit.ro a anunțat în vară că Fondul de investiții Europa Capital, brațul imobiliar european al companiei americano-japoneze The Rockefeller Group International, a început să își vândă din proprietățile acumulate în România, într-un proces de lichidare a activității locale.

Urmărește-ne și pe Google News

Compania activează pe piața locală prin intermediul fondului Europa Emerging Europe Fund, inițiat în 2007, a cărui durată de viață s-a încheiat în 2017. Încă de anul trecut, investitorul a început procesul de vânzare a proprietăților gestionate prin acest fond, care a avut la dispoziție 164 milioane de euro pentru investiții imobiliare orientate cu precădere către România și Bulgaria. Până la sfârșitul perioadei de investiții, încheiată în primăvara anului 2014, managerii fondului au reușit să plaseze 130 milioane de euro din suma atrasă de la acționari, aproximativ jumătate fiind absorbită de piața românească.

Toate investițiile realizate în România au fost prin intermediul unor parteneriate. Primul a fost încheiat în 2009 cu o firmă din Timișoara care a comasat pentru ei 22 de hectare de teren în Turda. Ulterior, suprafața a fost extinsă la 59 de hectare de teren și a fost cooptat dezvoltatorul spaniol Graells & Llonch pentru dezvoltarea unui parc industrial care presupunea construcția a peste 225.000 de metri pătrați în 70 de clădiri. Spaniolii s-au retras din parteneriat după ce au realizat doar partea de infrastructură, o investiție estimată la 4 milioane de euro.

În 2016, reprezentanții Europa Capital anunțau că parcul industrial din Turda a fost selectat ca potențial amplasament în vederea mutării facilităților de producție ale unei companii mari din Statele Unite ale Americii, cu activitate în industria componentelor auto. Mutarea nu s-a mai întâmplat, iar acum investitorul a vândut proiectul către Afin Holding, o firmă a familiei Albarosa, tranzacție anunțată de Profit.ro încă din iunie.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
EXCLUSIV Cea mai mare fabrică de prosoape din România - închisă. Un grup turc o înlocuiește cu peste 600 de apartamente CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cea mai mare fabrică de prosoape din România - închisă. Un grup turc o înlocuiește cu peste 600 de apartamente

„Avem în plan începerea imediată a construcției de depozite logistice clasa A, în vedere închirierii, pe o suprafață de 20.000 mp (construită speculativ pentru sectorul logistic, n.red.), precum și o extindere de 5.000 mp pentru un chiriaș deja existent. Având în vedere suprafața mare de teren disponibil, căutăm oportunități de dezvoltare, având în derulare discuții cu mai multe părți interesate”, a declarat Stefano Albarosa, partener în cadrul Afin Holding.

Acesta a declarat, în exclusivitate pentru Profit.ro, că până la mijlocul lunii noiembrie urmează să semneze un contract de închiriere, pentru o suprafață de circa 30.000 de metri pătrați, cu un grup industrial cu afaceri de un miliard de euro, pentru care va construi o fabrică la Turda. Până la sfârșitul anului viitor, Albarosa intenționează să dezvolte 55.000 de metri pătrați. Planul italienilor este ca, în următorii trei ani, să investească 70 milioane de euro în dezvoltarea parcului, din care 30 milioane de euro până la sfârșitul anului 2020.

Parcul din Turda are deja construită o hală de 10.000 de metri pătrați închiriată către ACS Industries.

Divizia imobiliară a grupului italian Cefin, înființat de familia Albarosa înainte de criză, a dezvoltat parcuri industriale precum A1 Business Park (vândut către Valad) și Cefin Logistics Park (actualul P3 Bucharest), ambele situate la ieșirea din București pe autostrada A1,  Cefin Logistic Park din Arad (preluat de CTP) sau Dunca Logistic Park din Timișoara (preluat recent de WDP). Antreprenorul a pierdut în timpul crizei imobiliare din 2008-2009 circa 25 milioane euro din capitalul propriu și a trebuit să predea băncilor majoritatea proprietăților pe care nu a apucat să le dezvoltate și clădirile neînchiriate.

După o pauză de patru ani, la sfârșitul lui 2013, Albarosa a sesizat că fondurile de investiții erau din nou interesate să se întoarcă pe piața locală și a format o nouă companie cu numele AIC Industrial & Logistic Development. Firma este deținută în proporție de 80% de familia Albarosa și 20% de familia lui Maurizio Rossetto, directorul financiar al grupului. De atunci, compania a dezvoltat și tranzacționat peste 400.000 de metri pătrați de hale logistice și spații industriale, printre primele proiecte numărându-se chiar proiectele predate către bănci în perioada crizei.

EXCLUSIV Clădirea simbol a BCR din Piața Universității urmează a fi cumpărată de un investitor arab până la finalul anului CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Clădirea simbol a BCR din Piața Universității urmează a fi cumpărată de un investitor arab până la finalul anului

Anul trecut, compania a dezvoltat și vândut 107.000 de metri pătrați de depozite în patru proiecte: două în București și două în Timișoara. Cumpărătorii au fost WDP, CTP și Vabeld.

Europa Capital mai avea la dispoziție un portofoliu de opt loturi de teren în București, toate achiziționate speculativ în vederea sporiri valorii lor prin obținerea autorizațiilor de construire și a vânzării în bloc.

The Rockefeller Group a fost fondat în 1928 de John D. Rockefeller Jr., fiul lui John Rockefeller - fondatorul Standard Oil. În 1989, corporația japoneza Mitsubishi Estate a devenit acționarul majoritar al companiei. În octombrie 2010, Rockefeller Group International a cumpărat pachetul majoritar de acțiuni al Europa Capital. De la lansarea sa, în 1995, Europa Capital a inițiat zece fonduri imobiliare și a realizat peste 130 de tranzacții  care totalizează peste 11,3 miliarde de euro în 20 de țări europene.

Ieșirea Europa Capital și, implicit, a Rockefeller Group de pe piața imobiliară românească vine într-o perioadă în care la fel de notoriul grup financiar francez Rothschild a ieșit complet de pe piața imobiliară locală, despre care Profit.ro a scris în exclusivitate.

viewscnt
Afla mai multe despre
rockefeller
europa capital
albarosa