CONFIRMARE Grupul german Knauf va investi peste 200 milioane euro în construcția a două fabrici în România - cea mai mare investiție din domeniu a ultimilor ani

CONFIRMARE Grupul german Knauf va investi peste 200 milioane euro în construcția a două fabrici în România - cea mai mare investiție din domeniu a ultimilor ani

Adrian Garofeanu

scris 11 oct 2022

Producătorul german de materiale izolante Knauf Insulation va investi peste 200 milioane euro în construcția a două fabrici în România, în Mureș și Cluj, cea mai mare investiție din domeniul materialelor de construcții a ultimilor cinci ani, a confirmat astăzi compania.

Lawrence Summers, fost secretar al Trezoreriei SUA, președinte al Universității Harvard și economist șef al Băncii Mondiale, cel care a anticipat actuala criză inflaționistă, deschide Gala Profit.ro. Premii speciale, într-un an special

În cele două unități - pentru care Knauf a cerut ajutor de stat - vor lucra circa 200 de persoane.

Urmărește-ne și pe Google News

Din suma totală, circa 135 milioane de euro vor fi investite în Târnăveni, județul Mureș. Noua unitate de producție, ce urmează să fie  finalizată în 2024, va fi cea mai modernă fabrică de vată Knauf Insulation din Europa Centrală și de Est și va asigura o producție anuală de peste 75.000 de tone de vată minerală cu scopul de a deservi atât necesarul intern, cât și piețele din Europa Centrală și de Est.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

O sumă de 76 milioane euro va fi investită într-o fabrică de plăci din gips-carton și profile metalice la Huedin, județul Cluj, urmând ca producția să înceapă tot în a doua jumătate a anului 2024. Fabrica va prelucra materie primă de la carierele de gips din Leghia, va avea o capacitate anuală de 30 milioane m2 și va produce întreaga gamă de plăci din gips-carton de la cele standard până la cele speciale pentru protecție la foc, rezistență la umiditate și cu performanțe de izolare fonică superioară. 

Produsele pentru piața internă vor însuma circa 50% din capacitățile de producție, restul fiind destinat exportului către tările din proximitate cum ar fi Ungaria, Serbia și Republica Moldova. Fabrica din Huedin va acoperi cererea din nordul țării, iar pentru cea din sud este preconizat a se continua importurile din Bulgaria.

EXCLUSIV WDP, coordonat de o familie de milionari din Belgia, cumpără în România, de la operatorul unei turnătorii de alamă, un teren pentru un nou parc logistic CITEȘTE ȘI EXCLUSIV WDP, coordonat de o familie de milionari din Belgia, cumpără în România, de la operatorul unei turnătorii de alamă, un teren pentru un nou parc logistic

Viitoarea unitate de producție va suplimenta afacerile Knauf Insulation cu 50-60 de milioane de euro pe an, a declarat Adrian Garofeanu, directorul general al Knauf Insulation România și Bulgaria.

El spune că cererea - care a depășit oricum, în ultimii ani, oferta - va continua să crească, în acest domeniu, cu 5-10% pe an, estimare care ia în calcul necesitatea de atingere a unor standarde europene în ceea ce privește construcțiile (în condițiile în care 85% din clădiri au nevoie de izolație pentru a îndeplini cerințele de performanță energetică), programele de finanțare europene și creșterea gradului de independență în privința consumului de energie, mai ales în contextul exploziei prețurilor.

Piețele pe care activează cele două companii - Knauf Insulation și Knauf Gips depășesc în România suma de 250 de milioane de euro. În ceea ce privește doar plăcile de gips - carton, vânzările din România sunt la jumătate pe cap de locuitor față de piețe mai mature din Europa, spun reprezentanții Knauf.

Industria resimte puternic șocul creșterilor de prețuri, mai ales în privința costurilor de producție. 

"Dacă gazul de exemplu reprezenta 10-15% din costurile de producție, acum este undeva la 50%. Au crescut mult și costurile logistice și de transport", potrivit Knauf.

Knauf Insulation a avut în România, anul trecut, afaceri de 19 milioane de euro, iar Knauf Gips de 200 de milioane de lei (40,6 milioane euro), iar în acest an business-urile celor două companii vor crește, inclusiv ca urmare a transferului parțial al creșterii costurilor în prețurile finale.

În vară, Profit.ro a anunțat că Knauf Insulation va moderniza fabrica de vată minerală Gecsat din Târnăveni, județul Mureș, printr-un proiect în valoare de aproape 140 de milioane de euro, pentru care a cerut un ajutor de stat de 18,2 milioane euro.

EXCLUSIV Familia Popa și Smaranda Lalescu, nepoata matematicianului Traian Lalescu, intră pe piața rezidențială în zona corporațiilor, pe un teren ce i-a aparținut lui George Becali CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Familia Popa și Smaranda Lalescu, nepoata matematicianului Traian Lalescu, intră pe piața rezidențială în zona corporațiilor, pe un teren ce i-a aparținut lui George Becali

Compania a semnat la începutul anului preluarea Gecsat, iar Consiliul Concurenței a aprobat tranzacția în luna mai. Achiziția are ca scop susținerea livrărilor către clienții Knauf Insulation din piețele, în continuă creștere, din România, Europa de Est și Comunitatea Statelor Independente.

„Între timp, unitatea de producție a intrat într-un proces amplu de retehnologizare și modernizare, pentru a ajunge la standardele de calitate Knauf Insulation”, a comunicat atunci compania, pentru Profit.ro.

Ministerul Finanțelor a anunțat recent o listă cu mai multe proiecte de investiții care se încadrează în bugetul programului privind ajutorul de stat și sunt acum într-o etapă de analiză. Lista cuprinde și investiția Knauf Insulation, fără detalii despre destinația fondurilor.

Profit.ro a anunțat însă anterior că gigantul german Knauf pregătește o investiție mai amplă în România, în valoare de 200 de milioane de euro, având în plan dezvoltarea a două noi fabrici pentru ghips carton, profiluri metalice și materiale de izolații, care vor genera 200 locuri de muncă. 

EXCLUSIV Grupul irlandez CRH, cel mai mare furnizor de materiale de construcții din Europa, își mută sediul central din România în locul City Insurance și obține o reducere a bugetului de chirie. Una dintre marile tranzacții ale anului CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Grupul irlandez CRH, cel mai mare furnizor de materiale de construcții din Europa, își mută sediul central din România în locul City Insurance și obține o reducere a bugetului de chirie. Una dintre marile tranzacții ale anului

Knauf Insulation face parte din grupul german Knauf, care are aproximativ 40.000 de angajați în întreaga lume, cu peste 300 de fabrici în peste 90 de țări și vânzări de 12,5 miliarde de euro în anul 2021. În acest an, vânzările se vor apropia de 15 miliarde de euro, după o achiziție în SUA. Grupul Knauf a fost fondat în 1932 și rămâne o companie independentă de familie.

Prezent din 2008 în România, Knauf Insulation este unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața materialelor izolante, cu un portofoliu ce include vată minerală de sticlă, vată minerală bazaltică și plăci din fibre de lemn (Heraklith).

Gecsat este un producător local de vată minerală din sticlă din România, cu capital integral privat, 100% românesc. Fondată în 1918 la Târnăveni, cu o istorie de peste 100 de ani, fabrica a fost de-a lungul timpului specializată în producerea diverselor articole de sticlă. Având în vedere importanța izolației termice și a eficienței energetice a clădirilor, în anul 2007 Gecsat a investit într-o linie de producție a vatei minerale de sticlă.

viewscnt
Afla mai multe despre
knauf insulation investiție