One United Properties, investitor și dezvoltator imobiliar de proiecte sustenabile rezidențiale, de birouri și mixte din România, a închis operațiunea de majorare a capitalului social, atrăgând 253,7 milioane de lei.
Procesul a constat în două etape – prima, în care acționarii existenți au subscris pe baza drepturilor de preferință și cea de-a doua etapă, cu noi investitori care au participat la plasamentul privat.
Prețul final per acțiune pentru ambele etape a fost stabilit la 1,25 lei.
În urmă cu o săptpmână, One United Properties anunța închiderea primei etape a operațiunii de majorare a capitalului social, în urma căreia a atras 71 milioane de lei.
„Chiar dinainte de închiderea majorării de capital, am reușit să valorificăm oportunități rare în piață, extinzându-ne portofoliul rezidențial cu două noi dezvoltări în care vom construi peste 1.100 de apartamente și portofoliul comercial cu 12.000 mp de birouri de calitate, închiriate integral”, declara Victor Căpitanu, co-CEO One United Properties.
Capitalul atras în cadrul operațiunii de majorare va sprijini strategia de creștere a One United Properties, permițând companiei să capteze oportunități suplimentare din piață. Noul capital propriu va fi investit cu prioritate în noi dezvoltări rezidențiale situate în principal în București. Compania își propune să investească capitalul atras în zece noi dezvoltări. Primele acorduri, pentru două locații din București, au fost deja semnate în ultima lună. Dezvoltarile care vor fi construite pe acele terenuri sunt One City Club, situat in sectorul 2 al Bucureștiului, care va găzdui aproximativ 200 de apartamente organizate într-o comunitate cu regim redus de înălțime, precum și One Herăstrău City, localizat în sectorul 1 al Capitalei, unde One United Properties intenționează să construiască 900 de apartamente organizate în șapte turnuri înalte.
Recent, One United Properties a cumpărat o nouă clădire de birouri din centrul capitalei, denumită acum One Victoriei Plaza, care găzduiește sediul First Bank.
Clădirea este amplasată pe bulevardul Nicolae Titulescu, lângă sediul Guvernului.
Valoarea tranzacției este de aproximativ 28 de milioane de euro, din care o componentă de capital propriu se ridică la aproximativ 9 milioane de euro și un împrumut bancar la aproximativ 19 milioane de euro, acordat de Garanti Bank pentru 15 ani. Împrumutul va fi utilizat pentru rambursarea împrumuturilor scadente, datorate foștilor acționari ai clădirii achiziționate.
Achiziția One Victoriei Plaza se înscrie în strategia One United Properties de a crește veniturile recurente din chirii în cifra de afaceri totală generată de companie. În urma acestei achiziții, portofoliul de birouri al companiei numără 113.000 mp de suprafață închiriabilă totală de spații de birouri și include One Tower, One Cotroceni Park Office Faza 1, One Victoriei Plaza, One Herăstrău Office și One North Gate. Portofoliul de birouri One United Properties va ajunge la o suprafață închiriabilă totală de 148.000 mp după livrarea One Cotroceni Park Office Faza 2 până la sfârșitul anului 2022. Împreună cu portofoliul de retail, care este format în principal din Bucur Obor și One Gallery, fosta fabrică Ford, portofoliul total al companiei destinat închirierilor comerciale va ajunge la o suprafață închiriabilă de aproape 190.000 mp.
În prima etapă a operațiunii, acționarii existenți au subscris acțiuni nou emise în baza drepturilor de preferință ONER01. Investitorii au subscris un total de 50.021.464 acțiuni ONE. În etapa 1 a operațiunii de majorare a capitalului social, prețul de subscriere pentru o acțiune nouă a fost stabilit la un preț de maximum 1,42 lei, dar prețul final de subscriere pentru o acțiune nou subscrisă în etapa 1 va fi publicat după închiderea etapei 2. În cazul în care prețul final de subscriere în etapa 1 este stabilit ca fiind mai mic decât prețul maxim de subscriere, compania va returna investitorilor diferența dintre prețul maxim și prețul final.
Compania se află în prezent în negocieri avansate pentru zece dezvoltări viitoare, precum și în faze incipiente de discuții sau negocieri pentru alte peste 20 de dezvoltări. Cele zece dezvoltări aflate în prezent în negocieri avansate se concentrează în primul rând pe proprietăți rezidențiale pentru venituri medii și medii-mari.
Dacă vor fi semnate, aproximativ 10.000 de apartamente cu peste 1 milion de metri pătrați suprafață construibilă brută ar urma să fie dezvoltate pe aceste terenuri de către One United Properties în următorii șapte ani. După ce vor fi dezvoltate, acestea ar putea genera o valoare brută de dezvoltare de peste 2,3 miliarde de euro și un potențial profit brut pentru One United Properties de 900 de milioane de euro.
Aproximativ 10% din dezvoltări vor fi spații de birouri și comerciale. Compania se concentrează să investească cu prioritate în București, unde se află cea mai mare parte a portofoliului său.
One United Properties s-a listat la BVB vara trecută după o ofertă publică primară în care a atras de la investitori suma de 260 milioane lei și din luna decembrie acțiunile companiei au intrat în structura indicelui FTSE Global All Cap, mișcare ce a antrenat o tendință de apreciere în piață.