Fostul Palat al Bursei, clădire istorică de patrimoniu, construită în anul 1880, a parcurs un proces de reamenajare și a închiriat spații mai multor firme, operațiune anunțată de Profit.ro din 2016 ca fiind pregătită. Clădirea este amplasată în centrul istoric al Bucureștiului și a fost retrocedată în anul 2008 Camerei de Comert si Industrie a Municipiului București.
Recent, Profit.ro a anunțat că fostul sediu al Bibliotecii Naționale din București, din fața Băncii Naționale a României, denumit "Palatul Bursei", a semnat după 2 ani primul contract de închiriere cu un restaurant, localul cu specific vietnamez Toàn's.
Informația a fost confirmată astăzi oficial de către Activ Property Services, una dintre principalele companii de consultanță imobiliară din România, care a anunțat că printre chiriașii clădirii, cu un grad de ocupare de 100%, se mai află și magazinul de biciclete La Vita e Velo, cafeneaua Formă Art Café, hotelul NF Palace Old City Bucharest, precum și biroul de arhitectură Metropolis.
Clădirea este administrată de Camera de Comerț și Industrie București, care a reintrat în proprietatea clădirii prin retrocedare, în baza unei decizii a instanței din urmă cu 10 ani.
CITEȘTE ȘI FOTO Tranzacție pe piața imobiliară: Petr Kellner, cel mai bogat om de afaceri din Cehia, semnează a doua afacere majoră în România, cumpărând clădirea Crystal Tower, sediul ING Bank RomâniaActiv Property Services a fost înființată în 1993 și are sediul central în București și două birouri regionale, în Timișoara și Cluj-Napoca, devenind birou afiliat al GVA Worldwide în Romania la începutul anului 2018, iar în perioada 1995-2016 fiind partenerul local al Cushman & Wakefield.
Palatul a fost construit după ce președintele Camerei de Comerț a mers în audiență la Regele Carol I. Cu două etaje înalte, mansardă, pod și subsol, palatul are o suprafață construită de 1.957 metri pătrați
În 2016, Profit.ro anunța că această clădire a fost scoasă pe piața imobiliară spre închiriere.
Fotografii furnizate Profit.ro de către CCIB
Palatul Camerei și al Bursei, edificiu de prestigiu al arhitecturii bucureștene de la începutul secolului al XX-lea, a fost construit de Camera de Comerț a Bucureștiului pe un teren atribuit de ministrul Ioan N. Lahovary, după ce președintele din 1904 al Camerei, George G. Assan, a mers în audiență la Regele Carol I, pentru a ridica problema unui sediu.
După un concurs de selectare a proiectului de construcție a Palatului Bursei, cu premii pornind de la 3.000 de lei aur și ajungând până la 8.000 de lei aur, a fost ales proiectul arhitectului Ștefan Burcuș, care a proiectat și Palatul Artelor, Palatul Administrativ din Craiova (actuala Prefectură), Catedrala din Galați. Piatra de temelie a fost pusă de Principele Ferdinand și principesa Maria la 11 mai 1908, fiind inaugurat trei ani mai târziu, la 27 mai 1911, în prezența regelui Carol I. Lucrarea a fost estimată la 800.000 de lei aur. Și la acel moment la parter au fost deschise mici magazine, o cafenea și o berărie, etajele fiind ocupate de angajații Camerei de Comerț și Industrie.
Fotografii furnizate Profit.ro de către CCIB
În vara anului 1913, imobilul a găzduit Conferința de Pace care a marcat încheierea celui de–al doilea Război Balcanic.
Din 1955, începând cu regimul comunist, clădirea a devenit sediul Bibliotecii Naționale a României până în 2008, când a fost retrocedată Camerei de Comerț și Industrie București, prin decizie a Inaltei Curți de Casație și Justiție.
Fotografii furnizate Profit.ro de către CCIB