Dezvoltatorul imobiliar CTP, cel mai mare proprietar de depozite din România, este în mijlocul unei tranzacții care vizează achiziția unui parc logistic funcțional din apropierea Bucureștiului pentru o sumă de circa 40 de milioane de euro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Compania a investit până acum circa 500 milioane de euro în cei aproape un milion de metri pătrați de spații industrial-logistice amplasate în 15 parcuri din România. Doar anul trecut, dezvoltatorul a finalizat și livrat peste 300.000 de metri pătrați de spații logistice. În plus, investitorul mai are la dispoziție teren pentru extindere, a cărui valoare se ridică la circa 25 milioane euro.
„Anul acesta avem în plan să investim 120 milioane de euro în România, o medie de 10 milioane de euro pe lună. Majoritatea vor fi direcționați către construcții dezvoltate de noi, în jur de 200.000 de metri pătrați, și vor mai fi una sau două achiziții și aici mă refer nu doar la teren, ci la clădiri închiriate. La finalul anului trecut am semnat o înțelegere pentru o achiziție viitoare cu un investitor belgian. Suntem în mijlocul procesului de transfer al unei proprietăți de circa 80.000 de metri pătrați, care înainte de prima jumătate a anului va fi parte a portofoliului nostru“, spune Remon Vos, CEO și unul dintre fondatorii CTP.
Valoarea tranzacției se ridică la circa 40 milioane de euro, echivalentul a o treime din bugetul de investiții din acest an dedicat pieței românești.
Conform reprezentantului CTP, gradul de neocupare al spațiilor pe care le deține în România este de 4,72%, un nivel normal, care devine alarmant abia dacă depășește 10%. Chiria medie practicată de investitor este de 4,1 euro pe metru pătrat, iar randamentul aferent investițiilor locale a coborât la circa 8%, ceea ce, potrivit acestuia, indică o încredere sporită în economia României.
Gradul de îndatorare cu care lucrează grupul este de 54%, iar la nivel local indicatorul ajunge la 48%.
„Băncile au devenit mai încrezătoare în piața imobiliară și acceptă un grad de îndatorare de până la 70%. Ținta noastră este să ne menținem gradul de îndatorare în jurul a 60-65%. Diferența între costul de finanțare din România și cel din Cehia începe să se diminueze“, a menționat Ana Dumitrache, country head al CTP Romania.
Anul trecut, CTP a vândut prima sa clădire din România, o excepție, deoarece profilul companiei este de investitor pe termen lung. Dezvoltatorul a vândut către belgienii de la WDP depozitul închiriat de Profi la Apahida, în Cluj, pentru un randament investițional de sub 8%. Vos spune că motivul vânzării a fost dat de imposibilitatea de extindere viitoare în acel amplasament.
CTP împarte piața industrial-logistică din România cu P3 și WDP, cu o cotă de piață de circa 27%. Cei trei jucători acoperă o mare parte din stocul de 3,75 milioane de metri pătrați disponibil la nivel național.
Proprietarii de depozite din România au avut o surpriză pe final de an, când au reușit să închirieze 60% din suprafața de 500.000 de metri pătrați contractată pe parcursul întregului an, însă încetinirea consumului și lipsa unor proiecte suficient de mari ar putea rupe nivelul record de închirieri înregistrat în ultimii trei ani consecutiv.
În ultimul trimestru al anului trecut s-au semnat contracte pentru 324.000 metri pătrați de spații industriale și logistice, adică 60% din cererea totală din 2018, conform datelor companiei de consultanță JLL. Bucureștiul a atras cea mai mare parte a cererii, respectiv 66% din total, acesta fiind urmat de Timișoara și Deva. Aproape 75% din totalul cererii reprezintă contracte noi. Cererea a venit în mare parte de la companiile de retail care au închiriat aproape jumătate din total, la mare distanță fiind distribuitorii și logisticienii (17%) și companiile de bunuri de consum (12%).