Costurile chiriilor sunt semnificativ mai mari decât cel al ratelor lunare în cazul achiziției locuințelor prin programul Prima Casă, cu un credit pe o durată de 30 de ani, relevă un studiu realizat de Storia.ro.
Un angajat din România care vrea să-și închirieze o casă trebuie să plătească o chirie lunară echivalentă cu 33% din salariul net lunar în cazul închirierii unei garsoniere, față de o rată de 20% din salariul net în cazul programului Prima Casă. Pentru un apartament cu două camere, chiria ajunge la 48% din salariul lunar și 64% dacă își închiriază o locuință cu trei camere, față de o rată cu o pondere lunară de 34%, respectiv 46% prin programul Prima Casă.
La nivel de oraș, angajații din județul Cluj resimt cel mai mult povara financiară a ratelor lunare plătite pentru închirierea unei locuințe, fie că vorbim de o garsonieră sau un apartament cu două și trei camere. Așadar, deși clujenii se află pe locul trei în topul angajaților cu cele mai mari salarii din România după salariații din București și cei din Ilfov, costul chiriei pentru un apartament cu trei camere în Capitală este cu o treime mai mic decât în Cluj-Napoca.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În județele în care nu au fost prea multe investiții noi în ultimii ani, prețurile pentru închirierea locuințelor au o pondere mai mică în veniturile medii ale salariaților. Astfel, creșterea salariului minim și a salariilor din companiile private au făcut ca în județe precum Olt sau Gorj chiria unei garsoniere să reprezinte numai un sfert din salariul mediu net (față de media națională de 45%).
Garsoniere
În medie, la nivel național închirierea unei garsoniere pornește de la 130 euro pe lună, reprezentând o trieme din salariul mediu net al unui angajat din România.
Cele mai mari prețuri sunt în Cluj, unde chiria medie pentru o garsonieră este de 230 de euro pe lună, București (230 de euro/ lună), jud. Ilfov (200 de euro pe lună), Brașov (180 de euro pe lună) și Iași (178 de euro/ lună). Cele mai mici costuri cu închirierea unei camere sunt în județele Suceava, Covasna, Vrancea, Vaslui, Botoșani, Caraș-Severin, Sălaj, Vâlcea, Mehedinți și Olt, unde prețul închirierii este de 100 de euro/lună.
Cele mai mici costuri cu închirierea unei camere sunt în județele Suceava, Covasna, Vrancea, Vaslui, Botoșani, Caraș-Severin, Sălaj, Vâlcea, Mehedinți și Olt, unde prețul închirierii este de 100 de euro/lună.
În Harghita, județul cu cele mai mici salarii medii (de 326 de euro pe lună), costul închirierii unei garsoniere este de 122 de euro pe lună (cu 6% sub media națională), dar are o pondere de 38% în venitul salarial mediu (cu 6% peste media națională).
Apartamentele cu 2 camere
Costul închirierii unui apartament cu două camere reprezintă la nivel național aproape jumătate (48%) din salariul mediu net al unui angajat din România.
Și în cazul apartamentelor cu două camere, angajații din Cluj-Napoca resimt cel mai mult povara financiară a chiriei, în raport cu salariul mediu. Astfel, închirierea unei locuințe cu două camere reprezintă 72% din salariul mediu net al unui angajat din Cluj-Napoca, cu 50% peste media înregistrată la nivel național, unde închirierea unei astfel de locuințe consumă aproape jumătate din venitul net lunar.
CITEȘTE ȘI Guvernul schimbă regulile de emitere a certificatelor de urbanism și autorizațiilor de construireÎn medie, închirierea unui apartament cu două camere costă 190 de euro pe lună la nivel național. Cele mai mari costuri pentru închirierea unui apartament cu două camere sunt în Cluj-Napoca (370 de euro pe lună), București (330 de euro pe lună), Ilfov (290 de euro pe lună), Brașov (251 de euro pe lună), Iași (250 de euro pe lună) și Timiș (250 de euro pe lună). Cele mai mici costuri cu închirierea a două camere sunt în județele Harghita (125 de euro pe lună), Sălaj (130 de euro pe lună), Hunedoara (133 de euro pe lună) și Botoșani (137 de euro pe lună).
Apartamentele cu 3 camere
Costul închirierii unui apartament cu trei camere reprezintă la nivel național aproape două treimi (64%) din salariul mediu net al unui angajat din România.
Un angajat din Cluj-Napoca plătit cu salariul mediu pe economie nu-și permite să plătească prețul pentru chiria unui apartament cu trei camere, întrucât închirierea unei locuințe cu 3 camere reprezintă 107% din salariul mediu net din județ. Închirierea unei astfel de locuințe are o pondere semnificativ mai mare în veniturile angajaților clujeni prin comparație cu media la nivel național, unde un angajat plătește, în medie, 64% din salariu pentru chiria unui apartament cu trei camere.
În medie, închirierea unui apartament cu trei camere costă 250 de euro pe lună la nivel național. Cele mai mari costuri pentru închirierea unui apartament cu 3 camere sunt în Cluj (549 de euro/lună), București (420 de euro/lună), Ilfov (378 de euro/lună), Brașov (350 de euro/lună) și Timiș (310 euro/lună). Cele mai mici costuri cu închirierea a trei camere sunt în Teleorman (131 de euro/lună), Vâlcea (155 de euro/lună), Dâmbovița (178 de euro/lună) și Harghita (185 de euro/lună).
Valoarea ratelor lunare în Capitală
În clasamentul realizat la nivel național pentru închirierea unei garsoniere, Capitala se află pe poziția a 12-a, cu o medie de 12% din salariul mediu net. Astfel, în București prețul mediu lunar plătit pentru închirierea unei garsoniere este de 230 de euro, la egalitate cu cel din orașul Cluj-Napoca, deși salariile bucureștenilor sunt cu 18% mai mari decât ale acestora.
Pentru un apartament cu două camere, locuitorii Capitalei plătesc în medie 330 euro, costul chiriei reprezentând 53% din salariul mediu net al unui angajat bucureștean. În clasamentul general, orașul București se clasează pe poziția a 11-a, rata lunară pentru închirierea unui apartament cu două camere fiind cu 12% mai mică decât cea din Cluj-Napoca.
CITEȘTE ȘI Aproximativ 12.000 locuințe noi sunt în construcție în București și împrejurimi. Indicele de accesibilitate la cumpărarea unei locuințe noi, la cea mai mică valoare din istoria modernă a pieței rezidențiale localeTot pentru București, închirierea unui apartament cu trei camere pornește de la 420 de euro pe lună, chiria lunară reprezentând 67% din salariul mediul net lunar. La fel, față de ocupanții primului loc, bucureștenii plătesc aproape cu aproape o treime (31%) mai puțin decât clujenii.
Storia.ro este un site de anunțuri dedicat exclusiv sectorului imobiliar, lansat de Olx și are peste 80.000 de anunțuri la aproape șase luni de la lansare. Olx.ro este cea mai mare platformă de anunțuri de pe piața locală și este deținută de grupul sud-african Naspers.