Prețul mediu pe metrul pătrat util la nivel de țară ajunge, în T2 2024, la 1.599 euro, iar Indicele Puterii de Cumpărare continuă să scadă, la valoarea minimă a ciclului imobiliar actual. Mai exact un român cu salariul mediu are nevoie de 1,52 salarii pentru un metru pătrat de locuință, iar un bucureștean, de 1,28 salarii medii nete.
Salariul mediu este un foarte bun indicator al puterii de cumpărare când ne raportăm la piața imobiliară, deoarece puținii angajați care câștigă peste medie sunt îndeajuns de mulți încât să absoarbă oferta din piață. Totuși, suplimentar acestui aspect intervin și alte clase de venit care sunt, de obicei, mai mari decât cele salariale (freelanceri, antreprenori, români plecați în diaspora).
Salariul mediu net în România în luna iunie 2024 a fost 1049 euro, în timp ce în București în luna aprilie suma s-a ridicat la 1.350 euro.
Creșterea salariului mediu net a fost, din nou, mai mare decat creșterea prețului la imobiliare la nivel național și la nivelul majorității orașelor mari, ceea ce înseamnă, simplificând lucrurile, ca imobiliarele au devenit mai accesibile.
Capitala este urmată de Timișoara cu un IPC de 1,33, Iași - 1,63, Constanța - 1,76, Oradea 1,9, Brașov - 1,96, iar în capul listei avem deja obișnuitul Cluj-Napoca cu un I.P.C. de 2,3, cu practic cele mai puțin accesibile locuințe din topul orașelor mari. Desigur că în analiza investiției trebuie luați mai mulți indicatori în calcul, dar IPC este un indicator minim relevant pentru a-ți face o perspectiva despre evolutia pieței, bazându-te pe date factuale.
Randamentul brut al investițiilor rezidențiale din București, care înseamnă practic cât poți câștiga în medie din investițiile în locuințe cu scop de închiriere pe termen lung, rămâne în perioada analizată (trimestrul 1 2024) cel mai mare din țară. Apartamentele cu două camere aduc în medie un randament brut de 7,1%, garsonierele 6,4% și apartamentele cu două camere 6,9%. Constanța, Brașov și Iași se poziționează la un randament mediu brut încadrat între 5 și 6 procente, Timișoara aproximativ 5%, iar Cluj-Napoca aproximativ 4%.
CITEȘTE ȘI UE și-a redus puternic estimările privind producția de porumb din România, care anterior concura cu Franța pentru titlul de cel mai mare producător de porumb“Cifrele ne arată că prețurile imobiliarelor se află pe o pantă ascendentă, dar în continuare avem cele mai accesibile locuințe din Europa. Acest lucru a fost favorizat și de scăderea dobânzilor oferite de către bănci începând cu luna iunie 2023 care a avut un impact pozitiv asupra prețurilor, acestea crescând în medie la nivel de țară cu 12%. Dacă analizăm evoluția din ultimii 10 ani comparativ cu dobânzile din piață, scăderea IRCC care deja se conturează va fi un imbold major pentru continuarea creșterii prețurilor în imobiliare”, spune Daniel Tudor, CEO The Concept.
De asemenea, românii au un apetit în creștere pentru credite. La nivel național, 52% dintre locuințe au fost cumpărate cu ajutorul unui credit ipotecar, o valoare obișnuită pentru perioada dinaintea începerii războiului din Ucraina.
Numărul unităților individuale tranzacționate în semestrul 2 din 2024 revine pe un trend crescător după scăderea din anul 2023. La nivel de țară au fost tranzacționate 77204 unități individuale, cu 16,1% mai multe comparativ cu aceeași perioadă a anului 2023. Trendul este replicat și de București cu o creștere de 21,9% către 23861 tranzacții. Deși în creștere, numărul de tranzacții se află atât la nivelbnațional, cât și în capitală la un nivel mai mic decât în 2022.
Păstrând trendul național, în afară de Brașov, toate orașele mari din România înregistrează o creștere a numărului de tranzacții ale unităților individuale. Surpriza majoră vine din județul Iași unde în primele 6 luni ale acestui an au fost înregistrate cu 77% mai multe tranzacții decât în aceeași perioadă a anului precedent.