Persoanele care au construit fără autorizații în zone unde nu există Planuri Urbanistice Zonale, dar cu respectarea regulamentelor locale de urbanism, pot primi un termen de 4 ani în care să solicite acest document de la primării dacă intră în vigoare un proiect legislativ printre ai cărui inițiatori este noul lider PSD, Marcel Ciolacu.
Într-un demers motivat de faptul că românii sunt împiedicați să obțină autorizații de construire în lipsa unor Planuri Urbanistice Zonale (PUZ), mai mulți senatori și deputați PSD, printre care și președintele Camerei Deputaților și președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, au inițiat un proiect legislativ care permite primăriilor ca, pe baza regulamentului local de urbanism, să emită autorizații de construire fără documentanții de urbanism pentru construcția de locuințe acolo unde nu au aprobat un PUZ.
Astăzi, acest privilegiu este acordat doar în cazuri excepționale, pentru lucrări care nu schimbă suprafața unei construcții (gen reparații sau restaurări), pentru extinderea școlilor, spitatelor și clădirilor de cultură sau pentru schimbarea folosinței unei construcții, dar în anumiți parametrii.
„Dacă se respectă coeficienții regulamentului local de urbanism, sunt de acord cu această modificare. Legea spune că pentru terenuri mai mari de 3.000 de metri pătrați trebuie să elaborezi un PUZ, dacă nu există un PUZ al zonei, lucru care aduce întârzieri și de 24 de luni. Oricum, sunt cazuri în care terenurile mai mari au fost împărțite în loturi mai mici și autorizate direct“, explică, pentru Profit.ro, Antoanela Comșa, președinta Asociației Investitorilor Imobiliari din România, organism care reunește cei mai mari proprietari de clădiri din țară.
Deși în expunerea de motive, inițiatorii menționează că vor să ofere o facilitate doar sectorului de construcții rezidențiale, modificările pe care vor să le aducă Legii autorizării lucrărilor de construcții și legii privind amenajarea teritoriului și urbanismului se extind și asupra restului sectoarelor de construcții.
Astfel, una dintre modificările ce ar putea fi aduse legii urbanismului oferă un răgaz de patru ani de la intrarea în vigoare a actului normativ proprietarilor oricărui tip de construcții realizate fără o autorizație, pentru a solicita documentul la primării.
„Un om de bună credință, care a plătit și așteaptă după PUZ și doi ani, pierde în fața unuia care s-a apucat de construit și a intrat ulterior în legalitate. Cu asta nu sunt de acord. Aceasta e o salvare a ilegaliștilor. Sunt destul de multe proiecte care au început fără autorizație de construire, iar Inspectoratul de Stat în Construcții nu are resursele necesare verificării tuturor șantierelor și merge la reclamații“, menționează Comșa.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Totuși, acolo unde organele de control constată execuția unor lucrări fără autorizație, beneficiarii sunt amendați, însă dacă lucrările efectuate respectă regulamentele de urbanism și sunt realizate în zone fără PUZ, atunci primăriile sunt obligate să emită autorizație de construcție, arată o altă modificare propusă.
Mai mult, o cerere de autorizare a unei construcții aflată într-o zonă fără PUZ obligă primăria să realizeze PUZ-ul. Aceată modificare ar pune o presiune imensă pe primării în contextul în care anul trecut, guvernul a fost nevoit să dea o ordonanță de urgență care a permis primăriilor a căror Planuri Urbanistice Generale expirau, adică aproape jumătate din total, să le prelungească termenul de valabilitate până în 2023.
„Această prevedere ar pune primăria în dificultate inutil. Primăriile sunt supraaglomerate, după ce a apărut și legea care îi obligă să emită în 15 zile certificatul de urbanism“, comentează reprezentanta patronatului.
Anul trecut, urmau să expire circa 48% din totalul Planurilor Urbanistice Generale (PUG) ale țării, în 2019 alte circa 6%, iar în 2020 încă aproximativ 7%, potrivit informațiilor obținute de ministerul dezvoltării de la primării. O mare parte din documentațiile de urbanism au fost realizate înainte de anul 2003, iar legea nu mai permitea prelungirea valabilității acestora după finalul anului 2018.
Anterior modificării, legea urbanismului prevedea că orice PUG poate fi prelungit o singură dată, dar fără a se depăși zece ani de la data depășirii termenului de valabilitate. Guvernul și-a motivat decizia prin faptul că sunt comune sau orașe mici care nu necesită actualizări integrale ale Planului Urbanistic General la fiecare zece ani.
Noul proiect legislativ apare în contextul în care, Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) a înregistrat în primele nouă luni din acest an peste 12.000 de nereguli pe șantiere și a aplicat amenzi de peste 11,8 milioane de lei, valoare cu 54% mai mare decât în perioada similară a anului trecut.
Anul acesta, inspectorii au dispus oprirea lucrărilor în cazul a 278 de șantiere, iar pentru 34 dintre acestea s-au sesizat organele de urmărire penală, pentru fapte care constituie infracțiuni.
În noiembrie anul trecut s-au aprobat încă 200 de posturi în cadrul inspectoratului, mișcare prin care s-a urmărit creșterea numărului activităților de control cu 50% pe an, până la circa 32.000 de operațiuni. Este puțin probabil ca ținta să fie atinsă, deoarece în primele trei trimestre din acest an au fost efectuate abia 17.000 de controale, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.