Afacerile cumulate ale celor mai mari cinci companii de consultanță imobiliară de pe piața românească au crescut cu 24,1% anul trecut, comparativ cu un an mai devreme, până la 58,3 milioane euro, în contextul în care toți jucătorii din top au raportat rulaje în creștere. Brokerul cu cea mai mare marjă a profitului are afaceri de peste 14 ori mai mici decât liderul pieței, potrivit calculelor Profit.ro.
Brokerii CBRE au revenit în 2022 în fruntea clasamentului consultanților imobiliari cu cele mai mari afaceri, pe fondul unei creșteri considerabile, de 41,2%, a cifrei de afaceri, care i-a adus venituri de 16,6 milioane euro. CBRE fusese liderul pieței până în 2019, după care a fost depășit de JLL.
Brokerii CBRE activează în România prin două divizii de business, CBRE Real Estate Consultancy și CBRE Global Workplace Solutions (GWS).
În realizarea clasamentului, pentru o mai bună acuratețe, nu s-au luat în calcul veniturile de circa 11 milioane de euro realizate de CBRE GWS, deoarece afacerile derulate prin această divizie provin, cu precădere, din servicii de facility management (curățenie, reparații, catering, administrare mobilier, servicii poștale), pe care competitorii CBRE nu le practică la acest nivel.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Gigantul francez Air Liquide ridică o nouă fabrică de tuburi de oxigen lângă București și o închide pe cea din Buzău
După ce a dominat piața de brokeraj imobiliar timp de 3 ani, JLL a trecut pe locul secund în 2022, în ciuda unei creșteri de 21,8%, care a dus afacerile companiei la 14,7 milioane euro. Anul acesta, operațiunile JLL au fost preluat de fondul de investiții IO Partners, deținut de omul de afaceri american Michael Stanton, iar numele companiei s-a schimbat. Totuși, noua entitate a rămas partenerul preferat al JLL.
Cushman & Wakefield Echinox este singurul jucător din top 5 care și-a menținut poziția din clasamentul precedent. Astfel, după o creștere de 27,6%, afacerile companiei de consultanță au ajuns la 10,4 milioane de euro în 2022. Cushman & Wakefield Echinox a raportat cel mai mare profit din clasament, respectiv 2,4 milioane de euro, echivalentul unei rate de profit de 23%, cea mai mare din top 5. Liderul pieței a înregistrat o rată a profitului de 10%, iar JLL, de 6%.
Colliers International a urcat o poziție în clasament, până pe locul patru, devansându-i pe brokerii de la SVN la o distanță foarte mică. Cifra de afaceri cumulată a brokerului a ajuns la 8,22 milioane euro, în creștere cu 15,2% față de rezultatele din 2021. Colliers a avut o rată a profitului de 9%.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Gigant imobiliar al unui magnat din Marea Britanie, în legături strânse cu Familia Regală, vizează România. Vrea să cumpere 24 parcuri de retail. Cea mai mare tranzacție din acest an
Compania de consultanță SVN, specializată pe segmentul rezidențial al pieței imobiliare, a coborât pe ultimul loc în top, după ce a înregistrat o creștere a afacerilor de 5,9%, cea mai slabă evoluție din clasament. Firmele aflate sub umbrela SVN au cumulat afaceri de 8,21 milioane euro în 2022 și au obținut o rată a profitului de 9%.
Interesant este că cea mai mare marjă de profit din domeniu, în 2022, a fost atinsă tot de compania boutique a Andreei Păun, denumită Griffes, care a realizat o marjă de profit de circa 70%, după afaceri de circa 1,1 milioane euro.