ANALIZĂ Prețurile locuințelor și-au încetinit creșterea în trimestrul al treilea, până la un avans de 5,6%

ANALIZĂ Prețurile locuințelor și-au încetinit creșterea în trimestrul al treilea, până la un avans de 5,6%
scris 1 nov 2018

Prețurile locuințelor și-au încetinit și mai mult ritmul de creștere în trimestrul al treilea din 2018, până la 5,6% față de același trimestru al anului trecut, pe fondul reducerii numărului de tranzacții imobiliare încheiate la nivel național, potrivit unui raport de piață realizat de platforma Imobiliare.ro și publicat joi.

Astfel, proprietățile rezidențiale disponibile spre vânzare în România (apartamente, dar și case) s-au apreciat, astfel, cu doar 0,7% față de cele trei luni anterioare, față de un plus de 1,4% în fiecare dintre primele două trimestre din 2018. În acest context, ritmul anual de creștere a prețurilor - T3 2018 față de T3 2017 - se află, în momentul de față, la 5,6% – în condițiile în care, în perioada similară din 2017, același indicator se situa aproape de pragul de 10%, potrivit Imobiliare.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Cordia România, divizia de dezvoltări rezidențiale a Grupului Futureal, anunță investiții de 50 de milioane de euro CITEȘTE ȘI Cordia România, divizia de dezvoltări rezidențiale a Grupului Futureal, anunță investiții de 50 de milioane de euro
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Totuși, prețurile apartamentelor s-au majorat în toate cele șase mari orașe monitorizate constant de Imobiliare.ro, dar variațiile de preț au fost, însă, semnificativ mai mici decât în anii precedenți, situându-se sub pragul de 2%, scrie News.ro.

În București a avut loc, dintre cele șase mari centre regionale analizate, cel mai mic avans al prețurilor apartamentelor, respectiv 0,4%, până la 1.290 de euro pe metru pătrat util, de la 1.280 de euro pe metru pătrat util.

”Comparativ cu perioada similară din 2017, apartamentele din Capitală sunt cu 6% mai scumpe; față de T3 2008, însă, acest gen de proprietăți sunt cu 35,9% mai ieftine – Capitala având, dintre marile centre regionale analizate, cel mai mult de „recuperat” din declinul provocat de perioada de recesiune”, se arată în comunicat.

În Cluj-Napoca, pretențiile vânzătorilor s-au majorat cu 0,9% în ultimele trei luni, până la o valoare de 1.520 de euro pe metru pătrat util (față de 1.510 euro pe metru pătrat util în trimestrul anterior).

”Aici, diferența de preț la 12 luni se situează acum la 8,6% în orașul de pe Someș (comparativ cu aproximativ 14% în trimestrul anterior). Cluj-Napoca este, în continuare, singurul mare centru regional al țării în care apartamentele sunt mai scumpe acum decât în urmă cu zece ani, diferența fiind de 6,2% față de T3 2008”, se arată în comunicat.

Ca și în al doilea trimestru al anului, în cel de-al treilea Brașovul s-a situat în fruntea clasamentului scumpirilor înregistrate în marile orașe ale țării.

”Aici, suma medie solicitată de către vânzătorii de apartamente s-a majorat cu 1,7% în decursul a trei luni, ajungând la o valoare de 1.060 de euro pe metru pătrat util (de la 1.040 de euro pe metru pătrat util). În acest context, orașul de la poalele Tâmpei depășește Clujul în ceea ce privește diferențele de preț la 12 luni, cu un avans de 8,9%. Față de anul 2008, însă, apartamentele din Brașov continuă să fie cu aproximativ un sfert (25,9%) mai ieftine”, se arată în comunicat.

Totodată, tendința generală de încetinire a creșterii prețurilor locuințelor poate fi pusă pe seama stabilizării pieței rezidențiale, în contextul temperării apetitului pentru achiziții.

”Astfel, potrivit datelor, cererea pentru proprietăți rezidențiale (apartamente, dar și case) din marile orașe ale țării se situa, trimestrul trecut, la un nivel cu 2% mai mic față de perioada similară din 2017. Diminuări ale apetitului pentru achiziții au avut loc în majoritatea cazurilor: -18% în Constanța, -9% în Iași, -7% în Brașov și, respectiv, -3% în Timișoara”, se arată în comunicat.

Pe de altă parte, în condițiile unei creșteri neglijabile, de doar 1%, se poate spune că cererea s-a menținut, practic, la un nivel constant în București. În Cluj-Napoca, însă, poate fi observat un avans important, de 13% mai exact, față de anul precedent, potrivit Imobiliare.ro. În aceste condiții de piață, marjele de negociere practicate pe segmentul apartamentelor au fost mai mari în al treilea trimestru din 2018 decât în perioada similară din 2017 în majoritatea marilor orașe analizate.

”Dintre centrele regionale cu un preț mediu de peste 1.000 de euro pe metru pătrat util pentru apartamentele disponibile spre vânzare, Craiova se distinge prin cea mai mare marjă de negociere, respectiv 4,5% în T3 2018 – spre comparație, în perioada similară a anului precedent, același indicator se situa la o valoare de 2,4%”, se arată în comunicat.

viewscnt
Afla mai multe despre
apartamente
imobiliare