ANALIZĂ În acest an va fi livrată o suprafață record de sedii pentru firme. Proprietarii clădirilor de închiriat riscă să rămână cu multe spații goale

ANALIZĂ În acest an va fi livrată o suprafață record de sedii pentru firme. Proprietarii clădirilor de închiriat riscă să rămână cu multe spații goale
scris 17 ian 2019

Dezvoltatorii imobiliari vor termina de construit în 2019 peste 400.000 metri pătrați de spații de birouri, o suprafață de două ori și jumătate peste cea livrată pe piață anul trecut. Profit.ro a chestionat marii proprietari de sedii de firmă cu privire la provocările acestui surplus considerabil. Apar îngrijorări cu privire la gradul de ocupare al noilor spații.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Primul mare proprietar care a ridicat problema dificultății de a menține gradul de neocupare la un nivel scăzut a fost omul de afaceri Liviu Tudor, cel mai mare proprietar român de sedii de firmă. El a avertizat jucătorii din piață că vor trebui să facă eforturi serioase pentru a putea menține rata de ocupare.

„Degeaba avem spații de birouri noi, dacă nu există companii noi care să își deschidă birouri în România. Mutarea chiriașilor dintr-un birou în altul nu este sănătoasă pentru piață, mai ales în contextul depășirii pragului de 3 milioane de metri pătrați de birouri moderne până în 2020“, spune Liviu Tudor.

Urmărește-ne și pe Google News

Stocul de birouri ar putea depăși acest prag chiar mai repede. Datele brokerilor JLL Romania arată că suprafața totală de clădiri moderne de birouri din București este de peste 2,64 milioane de metri pătrați, iar volumul așteptat pentru acest an va face posibilă depășirea bornei de 3 milioane de metri pătrați.

ANALIZĂ În acest an va fi livrată o suprafață record de sedii pentru firme. Proprietarii clădirilor de închiriat riscă să rămână cu multe spații goale

Îngrijorarea lui Liviu Tudor se întemeiază pe faptul că abia jumătate din suprafața de birouri închiriată în primele nouă luni din 2018 este cerere nouă, restul provine din mutări dintr-un sediu în altul sau renegocieri de contracte. Dacă cererea totală de spații de birouri a scăzut cu 18%, în primele nouă luni din an, cererea totală s-a diminuat cu 13%, în aceeași perioadă, potrivit statisticilor JLL.

EXCLUSIV Surpriză: Ovidiu Buluc, care și-a vândut afacerea Farmexim și Help Net, intră pe piața imobiliară printr-o tranzacție de peste 5 milioane euro CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Surpriză: Ovidiu Buluc, care și-a vândut afacerea Farmexim și Help Net, intră pe piața imobiliară printr-o tranzacție de peste 5 milioane euro

Fulga Dinu, country manager operations Immofinanz Romania, spune, pentru Profit.ro, că tendința de creștere economică din ultima perioadă face ca România să fie un mediu favorabil extinderii companiilor internaționale și investițiilor străine, fapt reflectat de numărul mare de cereri de spații de birouri. Ea sesizează că pe piață există, în egală măsură, două tendințe: sunt companii care vor să se extindă sau să intre în România și companii care vor să se mute dintr-o clădire mai veche într-una mai nouă.

ANALIZĂ În acest an va fi livrată o suprafață record de sedii pentru firme. Proprietarii clădirilor de închiriat riscă să rămână cu multe spații goale

„Din acest motiv, pentru a fi în permanență pregătită să răspundă cerințelor pieței, Immofinanz investește în mod constant atât în calitatea portofoliului de proprietăți office, cât și în oferta pentru chiriașii săi. În prezent, clădirile de birouri trebuie să ofere mai mult decât un spațiu de lucru“, explică Fulga Dinu.

La aceeași concluzie a ajuns și Liviu Tudor, care mai spune că angajații vor să fie mai relaxați la birou. Pentru asta, el a lansat spații exterioare de relaxare și prima piscină pentru corporatiști în parcul de birouri West Gate din Militari.

Deocamdată, rata medie de neocupare în București este de circa 8,3%, unul dintre cele mai reduse niveluri de după criza economică din 2008, iar cererile pentru sedii de peste 5.000 metri pătrați pentru 2019 pot fi satisfăcute în maximum 4-5 clădiri, însă nu toate spațiile aflate în construcție sunt deja ocupate.

EXCLUSIV Surpriză: Dragoș Petrescu, proprietarul grupului City Grill, va intra pe piața hotelieră CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Surpriză: Dragoș Petrescu, proprietarul grupului City Grill, va intra pe piața hotelieră

„Din cauza dezvoltărilor de birouri supradimensionate și a lipsei unei infrastructuri adecvante în unele zone, precum partea de nord a Bucureștiului, dezvoltarea de noi zone devine o necesitate și aduce mai multe avantaje chiriașilor datorită accesului facil și a condițiilor de muncă mai bune pentru angajați“, spune pentru Profit.ro, Emma Toma, leasing manager office division în cadrul AFI Europe Romania.

Ea arată că, în ultimii ani, dezvoltarea marilor companii care operează pe piața românească a determinat o cerere tot mai mare atât din partea firmelor care intră sau se extind în România, cât și a celor care vor să se mute din clădiri vechi.

ANALIZĂ În acest an va fi livrată o suprafață record de sedii pentru firme. Proprietarii clădirilor de închiriat riscă să rămână cu multe spații goale

„Mutarea în clădiri de birouri care oferă standarde tehnice mai ridicate, spații moderne (preferabil certificate ca fiind clădiri «verzi»), zone mai accesibile și facilități suplimentare pentru angajați a devenit prima opțiune pentru multe companii“, adaugă Emma Toma.

În acest context, proprietarii clădirilor din generația trecută trebuie să înfrunte provocarea adaptării spațiilor la noile cerințe de pe piață, lucru pe care nu toți sunt pregătiți să îl facă.

„Experiența dezvoltatorilor pe piață va determina dacă un proiect rămâne neînchiriat sau devine unul de succes“, concluzionează reprezentanta AFI Europe Romania.

Topul marilor proprietari de clădiri de birouri din București

Investitor

Suprafața închiriabilă a portofoliului (mp)

Globalworth

357.300

Immofinanz

190.016

CA Immo

165.000

Liviu Tudor

150.000

AFI Europe

92.000

SURSA: Profit.ro pe baza informațiilor comunicate de companii

 

viewscnt
Afla mai multe despre
birouri
sedii
firme
corporatii
liviu tudor
afi europe
immofinanz