Dezvoltatorul imobiliar AFI Europe, controlat, indirect, de frații Roni și Yehuda Naftali, aflați în topul miliardarilor israelieni, pregătește semnarea unui credit de până la 450 de milioane de euro cu Erste Group Bank și Raiffeisen Bank International, plus subsidiarele lor locale, Banca Comercială Română și Raiffeisen Bank. Împrumutul urmează să devină cel mai mare acordat până acum pe piața imobiliară românească, relevă datele analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Lawrence Summers, fost secretar al Trezoreriei SUA, președinte al Universității Harvard și economist șef al Băncii Mondiale, cel care a anticipat actuala criză inflaționistă, deschide Gala Profit.ro. Premii speciale, într-un an special
AFI Europe este și proprietarul mall-ului AFI Cotroceni, cel mai mare din România.
Scopul acestui împrumut este refinanțarea unui credit de 300 de milioane de euro obținut de AFI Europe în decembrie 2018 de la un consorțiu bancar format din Erste Group Bank, Raiffeisen Bank International, Banca Comercială Română și Deutsche Pfandbriefbank, și împrumutarea unor companii din grupul AFI Europe, precum cele care dețin mall-urile din Brașov și Ploiești, potrivit unui document analizat de Profit.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Creditul accesat în 2018, cu scopul refinanțării mall-ului AFI Cotroceni, este scadent în 2023, iar AFI Europe mai are de rambursat circa 259 de milioane de euro din acest împrumut. În plus, în decembrie 2019, dezvoltatorul imobiliar a mai obținut un credit în valoare de 77 de milioane de euro pentru mall-ul AFI Brașov a cărui scadență este în 2024.
Contactați de Profit.ro, reprezentanții AFI Europe au transmis că nu pot comunica deocamdată pe acest subiect.
Odată semnat, creditul va deveni cel mai mare acordat până acum pe piața imobiliară românească, surclasând împrumutul sindicalizat recent accesat de dezvoltatorii imobiliari Iulius și Atterbury Europe, în valoare de 410 milioane euro, pentru finanțarea rețelei lor de mall-uri din România. Băncile care au împrumutat grupurile Iulius și Atterbury Europe sunt tot Erste Group, Banca Comercială Română și Raiffeisen, cărora li s-a adăugat OTP Bank.
Valoarea justă a celor trei mall-uri pe care AFI Europe le operează în România a fost calculată la 714 milioane euro la finalul anului trecut și reprezintă aproape jumătate din întregul portofoliu imobiliar local al dezvoltatorului, evaluat la 1,4 miliarde de euro. Valoarea curentă a AFI Cotroceni, unul dintre cele mai mari active ale grupului israelian, este de circa 516 milioane euro.
AFI Europe a obținut, anul trecut, din închiriarea proprietăților sale din România venituri în valoare de 79,6 milioane euro, în creștere cu peste 48% față de anul anterior. Doar AFI Cotroceni a înregistrat venituri de 30,8 milioane euro în 2021, iar în primul semestru din acest an a generat 18,4 milioane euro.
Cu o suprafață de peste 87.000 de metri pătrați, mall-ul AFI Cotroceni este cel mai mare din România. La rândul său, AFI Ploiești are o suprafață de 34.000 de metri pătrați și peste 100 de magazine, iar AFI Brașov are o suprafață de 45.000 de metri pătrați și a necesitat o investiție de aproape 160 de milioane de euro.
Dezvoltatorul urmează să inaugureze și un centru comercial de 4.500 de metri pătrați în Bucureștii Noi, care vine în completarea celor 190 de apartamente construite până acum în cadrul ansamblului AFI City din București. Totodată, compania a început construcția unui parc de retail în Arad, care va avea o suprafață de 29.400 de metri pătrați.
În august 2020, AFI Europe a cumpărat portofoliul de birouri din România al NEPI Rockcastle într-o tranzacție de 307 milioane de euro care a urcat compania pe locul doi în topul celor mai mari proprietari de clădiri de birouri, devansându-i pe Immofinanz, CA Immo, frații Pavăl și Liviu Tudor.
Pe lângă cele 4 proiecte de birouri preluate de la NEPI Rockcastle, AFI Europe mai deține două clădiri de birouri, în suprafață de 25.000 de metri pătrați, la Brașov, AFI Park din București, format din 5 clădiri cu o suprafață de 70.000 de metri pătrați, și are în dezvoltare AFI Tech Park, care va avea 56.000 de metri pătrați. Faza întâi a proiectului a fost livrată în 2018, iar faza a doua este programată spre livrare anul acesta.
CITEȘTE ȘI FOTO Dragoș Petrescu, proprietarul City Grill, pregătește un apart-hotel și spații comerciale în Paradisul Verde AFI Europe își dezvoltă și o nouă divizie de afaceri în România, denumită Residential to Rent, nișă pe care intenționează să se extindă sub brandul AFI Home. Un prim proiect în acest sens va fi dezvoltat în apropierea stației de metrou Pipera, unde sunt planificate 448 de apartamente, iar un altul este pregătit în spatele AFI Cotroceni, unde compania are circa 5 hectare de teren disponibil.
Din ianuarie 2021, AFI Europe are ca acționar majoritar indirect compania Big Shopping Center. Mai exact Big Shopping Center a ajuns să dețină peste 85% din AFI Properties, compania mamă a AFI Europe.
Big Shopping Center a fost fondată și îi are ca acționari pe frații Roni și Yehuda Naftali, care figurează cu o avere de 1,1 miliarde de dolari în cel mai recent top al celor mai bogați israelieni realizat de revista Forbes, ocupând locul 68 în Israel.