Antreprenorii Dragoș și Adrian Pavăl, proprietarii retailerului de bricolaj Dedeman, au ajuns la un acord cu frații libanezi Johny și Jihad Jabra, proprietarii dezvoltatorului imobiliar Forte Partners, pentru achiziția primei clădiri a complexului de birouri U Center, din cartierul bucureștean Tineretului, tranzacție care confirmă informațiile prezentate anterior de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
Lawrence Summers, fost secretar al Trezoreriei SUA, președinte al Universității Harvard și economist șef al Băncii Mondiale, cel care a anticipat actuala criză inflaționistă, deschide Gala Profit.ro. Premii speciale, într-un an special
Prețul tranzacției este estimat la aproape 90 de milioane de euro, potrivit surselor Profit.ro din piața imobiliară.
Clădirea de birouri este 100% închiriată către companii precum Booking Holdings, Endava, Lensa, Up România, BT, Neuroaxis, DCS plus.
Pavăl Holding și Forte Partners analizează în prezent posibilitatea încheierii unui parteneriat pe termen lung.
Întrebați, luna trecută, dacă pot confirma informația Profit.ro potrivit căreia a fost semnată achiziția primei clădiri de birouri din cadrul complexului U Center din București la un yield de circa 7% și că urmează ca tranzacția să fie definitivată în noiembrie, reprezentanții Dedeman au transmis Profit.ro că informația nu este adevărată.
Dezvoltatorul U Center a anunțat că valoarea de piață a complexului este de 200 de milioane de euro.
Frații Pavăl urcă acum de pe locul cinci direct pe locul trei în clasamentul celor mai mari proprietari de spații pentru birouri din România, după Globalworth și AFI Europe, depășind competitori precum Immofinanz și CA Immo. (Pentru o imagine mai clară a ierarhiei, urmăriți infograficul interactiv de la finalul articolului)
De achiziția U Center a fost interesat și dezvoltatorul austriac S Immo, însă discuțiile nu s-au concretizat.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Frații Pavăl își consolidează poziția imobiliară într-o zonă în plină dezvoltareAceasta este a doua tranzacție dintre cei doi jucători, prima intrând în istorie cu un preț record de 200 de milioane de euro plătit pentru complexul The Bridge din București. Noua tranzacție este a doua ca mărime din 2022, după vânzarea Expo Business Park la un preț de peste 100 de milioane de euro.
În paralel, Pavăl Holding este în negocieri exclusive pentru a cumpăra întregul portofoliu din România al investitorului austriac CA Immo, evaluat la peste 400 de milioane de euro. Definitivarea acestei tranzacții are ca țintă sfârșitul acestui an, potrivit surselor Profit.ro, și îi poate propulsa pe frații Pavăl pe locul doi în topul marilor proprietari de birouri.
Proiectul de birouri U Center este pe un teren de circa 18.000 de metri pătrați, în locul fostului spital Scarlat Longhin. Forte Partners, grup controlat de frații libanezi Johny și Jihad Jabra, a finalizat dezvoltarea primei clădiri, cu o suprafață de 32.800 de metri pătrați, unde are ca principali chiriași companiile Endava (12.500 metri pătrați), Booking (8.000 metri pătrați) și emitentul de tichete de masă UP România (2.400 de metri pătrați), fiind închiriată în totalitate, iar anul acesta este programată livrarea etapei a doua, cu o suprafață similară.
În total, cele două clădiri totalizează o suprafață de circa 63.000 de metri pătrați și vor beneficia de circa 970 de locuri de parcare.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Lion’s Head, cu cea mai veche firmă de asigurări de viață din Africa de Sud în acționariat, negociază achiziția unor clădiri de birouri și face primele demersuri pe sectorul logistic din România
Evoluția holdingului Pavăl
După ce au făcut din Dedeman cea mai mare companie antreprenorială din țară, frații Pavăl au început să își diversifice investițiile. Până acum, spre sectorul imobiliar au direcționat cele mai mari sume. Astfel, au plătit circa 200 de milioane de euro pe complexul de birouri The Bridge, alte peste 120 de milioane de euro pe complexul The Office din Cluj-Napoca și 50 de milioane de euro pe complexul de birouri Dacia One din București.
În plus, frații Pavăl au încheiat un parteneriat cu omul de afaceri Ionuț Dumitrescu și firma acestuia, Element Industrial, prin care dezvoltă și vând parcuri industrial-logistice lângă orașe mari din țară.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Familia Popa și Smaranda Lalescu, nepoata matematicianului Traian Lalescu, intră pe piața rezidențială în zona corporațiilor, pe un teren ce i-a aparținut lui George Becali Frații Pavăl și-au extins investițiile și în construcții (Cemacon), în industrie (Alro), viticultură (Purcari Wineries), restructurare companii (ROCA Investments), pe piața colectării de deșeuri (Ecorep Group), a ambalajelor (Promateris), a panourilor fotovoltaice (Simtel), în transport fluvial (Transport Trade Services), farmacii (Farmacia Tei și Bebe Tei) și agricultură (Agri Concept, Moldova Farming).
Frații Pavăl au mai cumpărat un teren de 64 de hectare, în comuna Ștefăneștii de Jos (județul Ilfov), de la compania spaniolă Martinsa Fadesa, una dintre cele mai mari suprafețe de teren destinat construcțiilor tranzacționată în ultimii ani în România. Terenul ar putea fi utilizat pentru dezvoltări de depozite, potrivit surselor Profit.ro.
Proprietarii Dedeman lucrează și la dezvoltarea unui proiect imobiliar mixt multianual, primul de acest fel pentru ei, amplasat în nordul orașului Bacău, pe malul râului Bistrița. De asemenea, aceștia au consolidat, restaurat și refuncționalizat casa negustorului Nicolae Hlebnikian din centrul Bucureștiului, cumpărată cu circa 5 milioane de euro, care va fi folosită ca sediu pentru companiile holdingului Pavăl.
Dedeman a atins în 2021 o cifră de afaceri de puțin peste 10 miliarde lei, de la circa 9 miliarde lei în anul precedent, având un profit net de 1,6 miliarde lei (1,4 miliarde lei în 2020). Retailerul a ajuns în acel an la 11.948 angajați (de la 11.374 angajați în 2020).
Istoricul Forte Partners
Fostul coordonator al activităților imobiliare locale ale grupului italian Cefin, fondatorul companiei de consultanță imobiliară Eurisko și fondatorul brandurilor Primola și Nova Brasilia au decis în 2014 să își pună proprietățile și expertiza la comun. Geo Mărgescu, Ionuț Dumitrescu și Johny Jabra au adunat, sub cupola Forte Partners, un portofoliu de proprietăți printre care se regăsesc clădiri de birouri și o serie de spații comerciale în centrul Bucureștiului, la care se adaugă terenuri.
În septembrie 2018, la câteva săptămâni de la vânzarea complexului de birouri The Bridge către frații Pavăl, antreprenorul Ionuț Dumitrescu și partenerul său, Gabriel Marchievici, s-au retras din asociere și s-au alăturat companiei One United, controlată de Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu. Marchievici încă mai figurează cu o participație de 10% în firma prin care se dezvoltă U Center.
Astfel, frații Johny și Jihad Jabra au rămas principalul asociat al Forte Partners, restul fiind împărțite între familia directorului de construcții Stephen Burke și cea a CEO-ului, Geo Mărgescu. În unele proiect, apare ca asociat și omul de afaceri de origine siriană Omar Akili.
Libanezii și-a început afacerile în România comercializând cafeaua Nova Brasilia, brand vândut în 2001 americanilor de la Kraft. Banii au fost investiți în producția de ciocolată și biscuiți, care cuprindea brandurile Primola și Ulpio. În 2012, familia austriacă Meinl a cumpărat de la frații Jabra brandul Primola, fabrica din Berceni rămânând în continuare în proprietatea acestora. În plus, ei au mai cumpărat în 2015 o parte din activele producătorului de lactate Lactaprod din Brăila, aflat în faliment.
În paralel cu afacerile din domeniul alimentar, investitorii au intrat și pe piața imobiliară, unde au dezvoltat clădirea de birouri Nova Building (6.800 metri pătrați) din zona Dimitrie Pompeiu. Imobilul a fost pus pe piață și închiriat de banca Italo-Romena în 2008, iar patru ani mai târziu vândut către bancă pentru circa 15 milioane de euro. Frații Jabra mai dețin o serie de clădiri de birouri de dimensiuni mici și medii precum Beller Office Building (500 metri pătrați), din zona Dorobanți. Proprietățile lor au intrat în portofoliul Forte Partners.