Mozaik Investments, care a investit în 5 to Go sau Untold, primește 25 milioane euro din PNRR-ul României, să investească în firme private

Mozaik Investments, care a investit în 5 to Go sau Untold, primește 25 milioane euro din PNRR-ul României, să investească în firme private
scris 12 sep 2023

Managerul de fonduri de investiții Mozaik Investments anunță că a primit aprobarea pentru o finanțare de 25 milioane euro prin inițiativa de capital de risc din PNRR administrată de Fondul European de Investiții. Până acum, Comitetul de Investiții a aprobat 6 investiții in valoare de 125 milioane euro în 6 fonduri care vor investi în România în următorii 10 ani.

”Comitetul de Investiții desemnat de Guvernul României pentru Fondul de Fonduri pentru Reziliență (Recovery Equity Fund sau REF) a aprobat finanțarea unui nou fond de investiții care va primi o alocare prin PNRR. Gestionat de către Fondul European de Investiții, instrumentul de capital de risc al PNRR finanțează fonduri care investesc în întreprinderi mici și mijlocii, întreprinderi cu capitalizare medie și proiecte de infrastructură”, anunță fondul.

Urmărește-ne și pe Google News
Câștigul salarial mediu net a scăzut ușor CITEȘTE ȘI Câștigul salarial mediu net a scăzut ușor

Mozaik va fi un fond axat pe finanțarea IMM-urilor din România și Europa Centrala si de Est, care va obține participații minoritare semnificative și va sprijini antreprenorii prin strategii de scalare rapidă a operațiunilor, intrarea pe noi piețe sau dezvoltarea de noi linii de produse, operațiuni de fuziuni și achiziții, implementând guvernanță corporativă și susținerea echipei de management. Fondul va fi generalist și își propune să investească în 7-9 companii cu precădere din sectoare precum retail și distribuție specializată, healthcare, producția alimentară și comerțul cu amănuntul, logistica, servicii financiare și tehnologie. Potrivit celor discutate în ședința de lucru din 25 iulie a Comitetului de Investiții, Mozaik va primi investiții din PNRR în valoare de până la 25 mil. EUR, finanțare care va fi susținută și prin contribuțiile investitorilor privați, scrie News.ro.

”Această aprobare reprezintă un pas important în implementarea inițiativei de capital de risc din cadrul PNRR, sprijinind, în același timp, realizarea următorului jalon aferent din cadrul PNRR. Până acum, Comitetul de Investiții a aprobat 6 investiții in valoare de 125 milioane euro în 6 fonduri care vor investi în România în următorii 10 ani”, precizează fondul.

În decembrie 2021, Guvernul României și Fondul European de investiții au semnat un contract pentru înființarea Fondului de Fonduri de Capital de Risc pentru Redresare, investiție finanțată printr-o contribuție de 400 milioane euro din Componenta 9 a PNRR – „Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare și inovare”.

Se anticipează că, până în 2026,  aproximativ douăzeci de fonduri de investiții vor obține resurse pentru a investi în firme românești.

Fondul European de Investiții este o instituție financiară europeană, parte din Grupul Băncii Europene de Investiții. Misiunea FEI este de a contribui la atingerea obiectivului Uniunii Europene de a sprijini microîntreprinderile și întreprinderile mici și mijlocii din Europa. FEI sprijină IMM-urile să acceseze finanțare, să crească, să inoveze, să se digitalizeze și să fie competitive în economia ”verde”. FEI dezvoltă instrumente de capital de risc, garanții și instrumente de microfinanțare, utilizând atât resurse proprii, cât și fonduri încredințate (între alții) de Uniunea Europeană, Banca Europeană de Investiții sau statele membre ale Uniunii Europene.

FOTO Cel mai mare operator hotelier din Țările Baltice își pregătește intrarea în România CITEȘTE ȘI FOTO Cel mai mare operator hotelier din Țările Baltice își pregătește intrarea în România

Planul Național de Redresare și Reziliență, aprobat în octombrie de Consiliul Europei, are un buget total de 29,2 miliarde euro. România va putea obține din partea Uniunii Europene 14,2 miliarde euro sub formă de finanțări nerambursabile și 14,9 miliarde euro sub forma de împrumuturi prin PNRR în cadrul Mecanismului pentru Redresare și Reziliență. Această finanțare va sprijini implementarea măsurilor esențiale în materie de investiții și reforme cuprinse în PNRR și va contribui în mod crucial la ieșirea României mai puternică din criza actuală.

PNRR se bazează pe șase piloni, astfel încât să acopere nevoile României și să urmărească concomitent prioritățile Uniunii Europene, respectiv: tranziția verde, transformare digitală, creștere inteligentă, coeziune socială și teritorială, sănătate și reziliența și politici pentru generația următoare. Planul include măsuri privind transportul durabil, educația, sănătatea, renovarea clădirilor și digitalizarea administrației publice.

Componenta 9 a PNRR, denumită ”Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare și inovare”, include o serie de reforme și investiții menite să consolideze mediul de afaceri din România, între care și ”Investiția 2 – Instrumente financiare pentru sectorul privat”. Investiția 2 include mai multe subcomponente sub formă de instrumente financiare, în valoare totală de 1,25 miliarde euro, inclusiv crearea Fondului de fonduri de capital de risc pentru Redresare, cu o alocare de 400 milioane euro.

Mecanismul de Redresare și Reziliență este instrumentul principal al inițiativei NextGenerationEU (Următoarea Generație UE), care va furniza până la 800 de miliarde euro (în prețuri curente) pentru a sprijini investițiile și reformele în întreaga Uniune Europeană. PNRR face parte dintr-un răspuns coordonat fără precedent al UE la criza provocată de pandemia de COVID-19, menit să abordeze provocările europene comune prin adoptarea tranziției verzi și a celei digitale, precum și să consolideze reziliența economică și socială și coeziunea pieței unice.

FOTO Cel mai mare operator hotelier din Țările Baltice își pregătește intrarea în România CITEȘTE ȘI FOTO Cel mai mare operator hotelier din Țările Baltice își pregătește intrarea în România

Mozaik Investments este o companie de investiții fondată în 2019 prin parteneriatul dintre Sacha Dragic, fondatorul Superbet, Roland Haas, investitor în private equity, și un fost bancher M&A, Vlad Bușilă. Mozaik urmărește să investească în companii cu potențial ridicat de creștere, oferind capital și know how financiar în schimbul unei participații minoritare.

Fondul de investiții Mozaik a mai investit în România, preluând, la finele anului 2019, un pachet de 35% din acțiunile lanțului de cafenele 5 To Go, fondat de Radu Savopol și Lucian Bădilă, după ce anterior, în 2010, achiziționase o participație la Superbet, unul dintre cei mai mari operatori de jocuri de noroc din România, avându-l ca acționar principal pe Sacha Dragic.

De asemenea, fondul a mai investit în România în Steiger Brewery și DAS.

În 2021, Profit.ro a anunțat că Mozaik Investments a semnat "un parteneriat" cu grupul Flavours, care deține în portofoliu brandurile Stradale (lanțul de restaurante fast-casual), Mitzu (lanțul de cafenele deschise în tandem cu Stradale) și Flavours (divizia de catering a grupului), care va fi susținut de un plan de investiții de 5 milioane de euro destinat exclusiv expansiunii grupului.

În urmă cu un an, Mozaik a cumpărat participația majoritară la Pago de la Banca Transilvania.

Ultima investiție este intrarea în acționariatul Untold Universe, cel mai mare jucător de pe piața de entertainment din estul Europei.

viewscnt
Afla mai multe despre
mozaik
pnrr