Șeful Serviciului de Informații și Securitate (SIS) din Republica Moldova, Alexandru Musteață a propus Comisiei pentru Situații Excepționale să suspende temporar licența a șase posturi de televiziune controlate de oligarhii fugari Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc, între care Publika TV, și blocarea a 31 de portaluri web, dintre care 21 - inclusiv site-ul agenției oficiale de presă ruse TASS - sunt gestionate direct de Moscova.
Ca urmare a solicitării șefului SIS, cele șase posturi TV au rămas fără licență pe perioada stării de urgență, care este în vigoare pe teritoriul Republicii Moldova din cauza războiului din Ucraina, a anunțat ulterior premierul Dorin Recean. Prim-ministrul a confirmat că autoritățile dețin dovezi că posturile TV nominalizate ar urmări un interes din afara Republicii Moldova, în scop destabilizator.
Potrivit NewsMaker, posturile de televiziune vizate sunt Orizont TV, ITV, Prime, Publika, Canal 2 și Canal 3, scrie News.ro.
„Activitatea acestor posturi se realizează cu multiple încălcări ale legislației, constate de către Consiliul Audiovizualului și reprezintă un pericol la adresa securității informaționale. Aceste posturi promovează constat narative manipulatoare, care generează o sursă suplimentară de instabilitate în vecinătatea Ucrainei, a NATO și UE. Politica editorială a acestor posturi este orientată către o campanie de dezinformare în interesul persoanelor fizice sau juridice incluse în lista de sancțiuni internaționale ale UE, SUA, precum și ale grupului criminal Șor”, a argumentat directorul SIS, Alexandru Musteață.
De asemenea, el spune că unele posturi cu emisia deja sistată încă din decembrie 2022 pentru propagandă prorusă și-au redirecționat conținutul către unele dintre posturile propuse acum pentru suspnedarea licenței.
Alexandru Musteață a spus că SIS deține informații care indică o finanțare ilegală, în ultimele șase luni, a posturilor TV Prime, Publika, Canal 2 și Canal 3, deținute de Plahotniuc, în complicitate cu fugarul Ilan Șor.
„În acest context, au fost fixate acțiuni concertate de gruparea criminală Șor și holdingul mediatic gestionat de gruparea Plahotniuc. Astfel, pe parcursul ultimelor șase luni au fost fixate acțiuni constante de fortificare financiară, în special pe durata campaniei electorale, de către Prime și Publika TV, administrată de General Media Group SRL și Canal 2 și Canal 3, administrată de SRL Telestar media – firme direct și indirect controlate de Vladimir Plahotniuc, pentru a fi adaptată la politica editorială pro-Șor”, a arătat șeful SIS.d„Pentru relansarea canalelor de televiziune noua conducere a posturilor vizate susține că au identificat o serie de investitori din alte state, care sunt dispuși să investească în proiecte media din Moldova. SIS este în căutarea acestor presupuși investitori. (…) Constatam că persoanele fizice și juridice care se evidențiază în calitate de beneficiari ai posturilor de televiziune menționate sunt firme direct și indirect controlate de Plahotniuc”, a precizat Musteață.
CITEȘTE ȘI Apple a crescut tarifele Apple TV+ și ale altor serviciiDe asemenea, șeful SIS a anunțat că a semnat un ordin care prevede blocarea a 31 de site-uri din Moldova. 21 dintre ele, spune Musteață, sunt direct gestionate de Federația Rusă. „Este evident că există un semn de egalitate între gruparea criminală Plahotniuc și gruparea criminală Șor în spațiul mediatic național. Acțiunile acestora, în tandem cu întregul arsenal hibrid al Federației Ruse, sunt îndreptate împotriva Republicii Moldova. Prin decizia de azi, statul protejează spațiul nostru informațional”, a punctat șeful SIS.
La sfârșitul anului trecut, Comisia pentru Situații Excepționale din Republica Moldova a suspendat deja activitatea postului TV Primul în Moldova și a altor cinci posturi TV (TV6, Orhei TV, Accent TV, NTV Moldova și RTR Moldova) până la anularea stării de urgență din țară. Autoritățile și-au argumentat decizia prin faptul că posturile TV „au relatat tendențios și manipulativ evenimentele din țară și războiul din Ucraina” și prin dorința de a „proteja cetățenii și țara” în situația unui războiului informațional. De altfel, și Guvernul Canadei a impus sancțiuni, recent, celor șase posturi TV pentru că ar răspândi în mod constat dezinformarea rusă. În ultima perioadă postul Primul în Moldova emitea doar online. Conținutul canalului rus „Pervîi Kanal”, care a fost retransmis anterior de postul TV Primul în Moldova, controlat de oligarhul fugar Ilan Șor, fusese preluat între timp de postul ITV.
În ceea ce privește site-urile, Moldova a anunțat încă de săptămâna trecută că a blocat accesul la 20 de site-uri media rusești, în cadrul luptei sale împotriva „dezinformării” și a războiului hibrid pe care guvernul proeuropean acuză că îl duce Moscova. Între timp, numărul acestor site-uri a crescut la 31, inclusiv cel al agenției oficiale ruse TASS, după cum relatează chiar aceasta.
Interdicția va afecta, de asemenea, Lenta.ru, Interfax, Moskovski Komsomoleț, Izvestia, Komsomolskaia Pravda, aif.ru, Rossiskaia Gazeta, agențiile Regnum și RIA FAN, precum și radio Sputnik.
Purtătoarea de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat săptămâna trecută că blocarea portalurilor în limba rusă din Republica Moldova nu va rămâne fără răspuns din partea Federației Ruse. Acest pas demonstrează "degradarea constantă" a libertății de exprimare și a accesului la informație în țară prin eforturile regimului președintei Moldovei Maia Sandu, a acuzat Zaharova.