Mark J. Robertson, președintele companiei de consultanță strategică și financiară din SUA Potomac Global Advisors, care promovează oficial un fond american de investiții pregătit să intre în luna mai în România pentru a investi până la 50 milioane dolari în mass-media locală, proiect anunțat de Profit.ro în exclusivitate la începutul lunii aprilie, a condus anterior firma de lobby Williams Mullen Strategies, care a reprezentat la Washington interesele Guvernului Tăriceanu și ale industriei de apărare a României, pe lângă autoritățile și mediul de afaceri din SUA.
Și în prezent, prin Potomac Global Advisors, Robertson, lobbyst cu foarte mare experiență la Washington, reprezintă "numeroase interese românești din sectorul public și privat, în sprijinul investițiilor străine de capital în țară și în regiune", potrivit prezentării de pe site-ul companiei.
De altfel, pe lângă poziția de președinte al Potomac Global Advisors, Mark J. Robertson o deține și pe cea de consultant de strategie la firma românească de avocatură Măraru & Măraru, cu numeroși clienți corporatiști externi de prim rang. Firma a reprezentat, de exemplu, compania canadiană Roman Copper Corp, care a câștigat în 2012 licitația de privatizare a Cupru Min, procedură anulată ulterior.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În perioada 2002 -2009, Mark J. Robertson a condus firma americană de lobby, advocacy și strategie Williams Mullen Strategies. La finalul lunii august 2007, după invalidarea de către Curtea Constituțională a referendumului de demitere a președintelui Băsescu, Williams Mullen Strategies a raportat Departamentului pentru Justiție al SUA încheierea unui acord informal cu Guvernul român condus de Călin Popescu Tăriceanu, de consiliere strategică în chestiuni legate de investiții străine directe și de climatul politic din SUA, precum și de îndrumare și asistență la stabilirea de relații cu membrii Congresului și ai Executivului american.
În baza acordului, firma americană se angaja inclusiv să promoveze și să planifice vizite ale oficialilor guvernamentali români la Washington, în cursul cărora aceștia să se întâlnească cu oficiali ai Casei Albe, Departamentului de Stat și Pentagonului, precum și cu membrii comisiilor de relații externe din Congres și cu executivi ai mai multor corporații și asociații.
"Williams Mullen Strategies, în numele Guvernului României, va contacta oficiali politici și din instituții cu scopul de a promova cooperarea cu și investițiile în România, Williams Mullen Strategies nu va promova nici o politică anume în afară de intensificarea comunicării și cooperării între Guvernul Statelor Unite și Guvernul României", se arată în raportul depus de Williams Mullen Strategies la Departamentul pentru Justiție de la Washington. Acordul a expirat la finalul anului 2007.
CITEȘTE ȘI Box office nord-american: Drama horror „A Quiet Place” a revenit pe primul loc. Amy Schumer a debutat în top 3
Anterior, în 2005, tot sub conducerea lui Mark J. Robertson, Williams Mullen Strategies încheiase acorduri cu Direcția pentru Industria de Apărare din Ministerul Economiei și cu compania de stat Romtehnica din subordinea acesteia (disponibile integral aici și aici). Acordurile prevedeau că firma condusă de Robertson va aranja și facilita ca intermediar tranzacții de vânzare-cumpărare între industria românească de apărare și structuri americane din domeniu, atât publice, cât și private, dar și din alte state membre NATO.
"Williams Mullen Strategies va servi ca reprezentant internațional pentru Direcția pentru Industria de Apărare din Ministerul Economiei și Comerțului (DIAMEC) în scopul de a asista DIAMEC în legătură cu integrarea României în NATO, de a facilita cooperarea cu DIAMEC pentru echipamente militare și alte produse ale industriei de apărare și de a utiliza acele achiziții ca mijloc de maximizare a vânzărileor externe ale contractorilor români, prin parteneri-cheie din industria americană de apărare, către clienți din întreaga lume", se arată în preambulul acordului Williams Mullen Strategies - DIAMEC.
În vederea promovării și realizării acestor obiective în beneficiul industriei românești de apărare, firma americană de lobby urma să intre în contact și să cultive relații cu membri ai Congresului și Executivului american, potrivit raportării depuse de Williams Mullen Strategies la Departamentul pentru Justiție de la Washington.
CITEȘTE ȘI FOTO Țiriac a preluat proprietatea istorică din Toscana, care i-ar fi aparținut fostului premier italian Giulio Andreotti, acuzat de legături cu mafia
Fondul de investiții pregătit să intre în luna mai în România cu ideea de a investi în mass-media românească, anunțat de Profit.ro la începutul lunii aprilie, va fi alimentat de compania Ellaal Goldberg Corporation, reprezentată de Mark J. Robertson, președinte al companiei de consultanță financiară Potomac Global Advisors, cu sediul în Washington, potrivit unui comunicat remis portalului businesswire.com. Ellaal și-a deschis în România o filială în 2005, cu sediul la Târgu Mureș. După cum a relatat în exclusivitate Profit.ro, cei de la Ellaal sunt implicați și în proiectul intrării pe piața asigurărilor auto RCA din România a unei companii americane. Printre administratorii Ellaal Goldberg SA România se numără și Dacian Vinereanu, fost director în cadrul Astra Asigurări.
Compania care va gestiona bugetul fondului de investiții îi va avea printre acționari, alături de compania Ellaal Goldberg, pe Csaba Bartos (41 de ani), cetățean german născut în Târnaveni, emigrat împreună cu familia în Germania în 1987 și rezident în Emiratele Arabe Unite din 2013, care derulează astăzi operațiuni pentru dezvoltarea de proiecte în tehnologie IT avansată în SUA, pe avocatul Mihai-Robert Rozsa (40 de ani), membru al Baroului Mureș din 2000 și rezident în Marea Britanie din 2015, derulând astăzi activități de afaceri internaționale în domeniul imobiliar, IT și al serviciilor financiare, și pe Cozmin Gușă (48 de ani), consultant politic și acționar Realitatea Media.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Record Volkswagen în România: comenzi online pentru SUV-ul Touareg de 5 milioane euro în 4 săptămâniFondul american ar urma să investească în mass-media, în special în televiziuni, posturi de radio și platforme naționale sau regionale, dar și în societăți media de importanță locală din anumite zone, în schimbul preluării unor participații la aceste companii. Bugetul total al fondului este promis ca urmând să fie de 50 de milioane de dolari, din care o sumă de 20 de milioane de dolari este avansată ca urmând să fie investită în primul an.
Într-o declarație acordată businesswire.com, Mark J. Robertson afirmă că este important atât din punct de vedere economic, cât și strategic să fie sprijinită o presă independentă în România.
Conform ideii avansate la acest moment, societățile media interesate de o astfel de infuzie de capital vor putea depune dosare, iar board-ul companiei va analiza care dintre acestea constituie o bună oportunitate de investiții. În momentul în care o societate media va fi selectată, compania reprezentând fondul american va cumpăra acțiuni minoritare la această societate, nefiind exclusă nici ideea preluării unei participații majoritare, dacă va fi cazul. Acțiunile vor fi cumpărate cu titlu definitiv.
Odată parafată înțelegerea, compania reprezentând fondul american și societatea media în care sunt investiți banii vor gândi în comun un plan de afaceri pe termen mediu, având ca țină creșterea audienței și, implicit, a cifrei de afaceri.