Google analizează renunțarea la serviciul de știri în Europa, din cauza unei noi legii a copyright-ului negociată în UE

Google analizează renunțarea la serviciul de știri în Europa, din cauza unei noi legii a copyright-ului negociată în UE
scris 22 ian 2019

Google analizează renunțarea la serviciul News în Europa, din cauza unei noi legi referitoare la copyright negociată de statele Uniunii Europene, relatează Reuters.

Uniunea Europeană lucrează la finalizarea unei controversate legi a copyright-ului, care va oferi publisher-ilor dreptul de a solicita bani de la Google, Facebook și alte platforme online, atunci când mici fragmente din articolele lor sunt afișate în rezultatele de căutare a știrilor, sau dacă sunt distribuite de către utilizatori, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Această perspectivă a determinat Google să analizeze retragerea serviciului Google News din Europa, a declarat directorul Google pentru politici publice în regiunea Europa, Orientul Mijlociu și Africa, Jennifer Bernal.

Franța ar putea adopta un amendament referitor la verificarea echipamentelor de telecomunicații, vizând Huawei CITEȘTE ȘI Franța ar putea adopta un amendament referitor la verificarea echipamentelor de telecomunicații, vizând Huawei

Compania are la dispoziție mai multe opțiuni și va analiza textul final înainte de a lua o decizie, a spus Bernal, adăugând că decizia va renunța cu regret serviciul News.

Uniunea Europeană intenționa să finalizeze legea la începutul acestei săptămâni, dar a amânat acest lucru din cauza dezacordurilor dintre statele membre referitoare la anumite prevederi. Amânarea întârzie procesul legislativ, care a fost declanșat în momentul în care Comisia Europeană a propus proiectul, în 2016.

”Propunerea pentru Directiva Copyright-ului este foarte complexă. Consiliul are nevoie de mai mult timp pentru a analiza și a ajunge la o poziție solidă”, a spus un reprezentant din România, care deține președinția prin rotație a Consiliului European.

Google a explicat că nu obține venituri din serviciul de știri, așa că retragerea acestuia din Europa nu va avea impact financiar. Știrile îi fac însă pe utilizatorii de dispozitive mobile să revină la motorul de căutare, unde deseori accesează alte linkuri, care generează venituri. Google concurează și cu alte servicii mobile de agregare a știrilor, ale Apple și Facebook.

Parlamentarii europeni încă discută cum să definească micile fragmente de știri și dacă și cuvintele individuale ar trebui incluse în noile reguli, potrivit unui oficial european. Separat, noile reguli de copyright ar cere Google și Facebook să prevină în mod activ apariția conținutului de muzică, video și alte tipuri de conținut să apară pe platformele lor, dacă proprietarii nu le acordă licență.

În pofida întârzierii, legea ar putea fi totuși convenită în lunile  următoare, au spus doi oficiali europeni. Dacă nu se va reuși acest lucru până în primăvară, când vor avea loc alegerile pentru Parlamentul European, procesul de adoptare a reglementărilor pentru copyright va fi amânat până mai târziu în acest an.

Nu este clar care ar fi impactul retragerii serviciului de știri al Google din Europa pentru publisherii care depind de traficul prin platforma acesteia către site-urile lor.

Google a închis serviciul de știri în Spania, în 2014, după ce acest stat a adoptat o lege care impune publicațiilor să taxeze agregatoarele de știri pentru afișarea unor fragmente din conținutul lor. Publisherii pot solicita compensații petnru reutilizarea unor fragmente mici de text indiferent dacă doresc sau nu acest lucru.

Legea spaniolă a provocat publisher-ilor mici o pierdere de aproximativ 13% a traficului web, potrivit unui studiu din 2017 publicat de Asociația Spaniolă a Publisher-ilor de Publicații Periodice. Această pierdere se transpune într-un cost de cel puțin 9 milioane de euro, potrivit estimărilor studiului.

viewscnt
Afla mai multe despre
google
google news