VIDEO Un startup din Rusia vrea să afișeze mesaje publicitare în spațiu, vizibile din orice loc de pe Terra, cu ajutorul unor sateliți

VIDEO Un startup din Rusia vrea să afișeze mesaje publicitare în spațiu, vizibile din orice loc de pe Terra, cu ajutorul unor sateliți
scris 20 ian 2019

Un start-up rusesc vrea să creeze, cu ajutorul unor sateliți de mici dimensiuni, "panouri" publicitare în spațiu, vizibile din orice punct de pe Terra, și susține că primele astfel de reclame ar putea fi lansate chiar din 2021.

Stratup-ul, numit StartRocket, a lansat săptămâna trecută un videoclip de prezentare a proiectului, care arată cum ar putea arăta afișele publicitare. Reclamele ar urma să fie realizate printr-un aranjament de sateliți miniaturali (CubeSats) care reflectă lumina solară, plasați pe orbita joasă a Pământului, la o altitudine de aproximativ 450 de kilometri.

Urmărește-ne și pe Google News

Ideea nu este complet nouă.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În SUA, publicitatea de acest gen a fost interzisă în 1993, când compania Space Marketing a lansat primul proiect care viza afișarea unui mesaj publicitar în spațiu, vizibil de pe Terra. Mesajul urma să fie așezat la circa 240 de kilometri deasupra Pământului și să fie vizibil pentru circa 15 zile. Compania s-a lovit de numeroase bariere, atât tehnice, cât și economice, costul fiind estimat la circa 25 de milioane de dolari la acel moment. Totodată, proiectul a atras critici din partea comunității științifice și a Organizației Națiunilor Unite. În urma proiectului, care nu s-a materializat, SUA au adoptat măsuri care să interzică publicitatea de acest gen. 

După SpaceX, și Tesla anunță concedieri. Taie 7% din personal pentru a putea ieftini Model 3 CITEȘTE ȘI După SpaceX, și Tesla anunță concedieri. Taie 7% din personal pentru a putea ieftini Model 3

"Dacă firmele sunt dispuse să plătească 1,7 milioane de dolari pentru o reclamă de un minut la Super Bowl, este înfricoșător de imaginat că ar plăti pentru ca reclamele lor să fie văzut de jumătate din populație timp de 15 zile", declara, în 1993, Jim Jeffors, membru al Congresului SUA la acel moment, potrivit Tech Radar.

În Rusia, legislația nu interzice însă astfel de proiecte. Totuși. proiectul se va lovi, probabil, de opoziția oamenilor de știință și nu numai.

"Plasarea mai multor sateliți în spațiu va genera mai multe șanse de coliziune și nu vrem să se întâmple acest lucru. Cea mai mare problema mea este ca aceste obiecte vor deveni gunoi spațial", a declarat John Crassidis, profesor de inginerie mecanică și aerospațială la Universitatea din Buffalo, pentru NBC News.

"Un astfel de proiect ar genera o opoziție puternică din partea comunității astronomice și științifice. Oamenii de știință vor spune această lumină reflectată interferează cu capacitatea de a studia cerul și, dacă interferează cu știința, proiectul este dăunător", afirmă Joanne Gabrynowicz, profesor emerit la Universitatea din Mississippi, potrivit euronews.

viewscnt
Afla mai multe despre
startup
rusia
reclame pe cer
startrocket
publicitate
publicitate in spatiu