Vodafone ia o "pauză" în introducerea de echipamente Huawei

Vodafone ia o "pauză" în introducerea de echipamente Huawei
scris 25 ian 2019

Grupul britanic Vodafone, al doilea mare operator mondial de telefonie mobilă, a declarat vineri că va lua o "pauză" cu introducerea de echipamente Huawei în centrul rețelelor sale, până când țările occidentale își vor soluționa îngrijorările cu privire la activitățile grupului chinez, transmite Reuters.

Vodafone este al doilea grup britanic care ia o astfel de decizie. În luna decembrie 2018, operatorul BT a anunțat că va retrage echipamentele Huawei din centrul rețelelor sale 3G și 4G și, în plus, nu le va mai utiliza pentru părțile centrale ale rețelei sale 5G, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Veniturile Vodafone România au scăzut cu 0,5% în 2018, la 719 milioane de euro CITEȘTE ȘI Veniturile Vodafone România au scăzut cu 0,5% în 2018, la 719 milioane de euro
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Cu o cifră de afaceri de 93 miliarde dolari în 2017, Huawei este cel mai mare producător mondial de echipamente de telecomunicații dar guvernele din mai multe țări sunt îngrijorate că autoritățile de la Beijing ar putea utiliza infrastructurile produse de Huawei pentru spionaj.

În luna noiembrie 2018, Guvernul american a transmis guvernelor și directorilor companiilor de telecomunicații din țările aliate, în special celor unde sunt amplasate baze americane, un avertisment legat de utilizarea echipamentelor de telecomunicații ale producătorului chinez Huawei, în încercarea de a convinge furnizorii de servicii wireless și de internet din aceste țări să evite respectivele echipamente. Americanii cred că firma chineză reprezintă un risc, iar echipamentele furnizate pot fi folosite pentru spionaj.

La începutul lunii decembrie, vicepreședintele Comisiei Europene, Andrus Ansip, responsabil pentru piața unică digitală europeană, a declarat că Uniunea Europeană ar trebui să fie “îngrijorată” în privința Huawei și a altor companii chineze din tehnologie, din cauza riscurilor la adresa industriei și a securității blocului comunitar.

Solicitările politice au determinat o serie de companii și state să reacționeze rapid în consecință.

Orange a anunțat, în Franța, că nu va folosi echipamentele Huawei pentru a construi rețele wireless 5G, Deutsche Telekom a indicat la rândul său perspectiva abandonării Huawei, iar Guvernul norvegian și-a exprimat îngrijorarea cu privire la utilizarea furnizorilor din țările cu care nu există cooperare în domeniul politicii de securitate

În Marea Britanie, BT a anunțat că nu va folosi echipamente produse de companiile chinezești în viitoarea rețea 5G și că le va elimina și pe cele existente în rețelele 3G și 4G. De asemenea, și Japonia ar putea bloca folosirea echipamentelor produse de Huawei.

La finele anului trecut, Huawei a reacționat în România și a transmis că nu a avut niciodată un incident serios de securitate cibernetică în care să fie implicate echipamentele sale.

Înființată în 1987 de Ren Zhengfei, fost ofițer în Armata Populară a Chinei, Huawei Technologies este unul dintre cei mai mari furnizori mondiali de soluții IT&C.

Subsidiara locală a Huawei și-a început activitatea în 2003

viewscnt
Afla mai multe despre
vodafone
huawei