Experții avertizează că prevederile din Digital Markets Act ar putea avea un impact negativ asupra intimității utilizatorilor, dacă va duce la scăderea nivelului de criptare.
Săptămâna trecută parlamentarii europeni anunțau că au ajuns la acord privind legislația care vizează giganții din domeniul tehnologiei, cunoscută ca Digital Markets Act.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Printre viitoarele prevederi, există una care vizează direct cele mai populare aplicații de chat, cum este WhatsApp. Acestea ar trebui să ofere interoperabilitate, astfel ca utilizatorii WhatsApp să poată comunica cu cei ai altor servicii de comunicare, fără a instala altă aplicație.
Însă, această deschidere ar putea avea un impact negativ asupra criptării, care joacă un rol esențial în protejarea comunicațiilor și a intimității utilizatorilor.
Experții spun că aplicațiile mici, precum Signal, cel mai probabil nu vor avea probleme. Însă, pentru WhatsApp va fi extrem de sificil, dacă nu chiar imposibil, să păstreze același nivel de protecție prin criptare.
Aceeași experți independenți spun că nu există un compromis simplu care să păstreze criptarea și să ofere, în același timp, interoperabilitate. Când două servicii de comunicare cu niveluri diferite de criptare vor fi interoperabile, acestea vor putea schimba mesaje la nivelul la care și aplicația mai puțin sigură îl poate înțelege.
Interoperabilitate, avertizează experții, va face și ca găurile de securitate să afecteze mai mulți utilizatori. Prin intermediul unei vulnerabilități existente într-o singură aplicație de chat vor putea fi atacați și utilizatorii aplicațiilor cu care aceasta este interoperabilă.
Nu toți experții văd, însă, negative schimbările prevăzute de DMA. Unii consideră că avantajele pe care utilizatorii le vor avea prin interoperabilitate vor depăși cu mult efectele negative.