Contractul pentru implementarea Portalului Digital Unic al României - PDURo, o investiție de 96 de milioane de lei fără TVA, a fost semnat, marți, la Palatul Victoria.
PDURo va înlocui o platformă existentă deja, aflată în administrarea Autorității pentru Digitalizarea României, anume Punctul de Contact Unic Electronic, cu una nouă, aliniată la normativele europene pentru single digital gateway, scrie Agerpres.
Realizarea noului portal este cuprinsă în "Investiția 1 - Implementarea infrastructurii de Cloud Guvernamental", parte din Planul Național de Redresare și Reziliență. Este vorba despre un sistem care va permite accesarea a peste 21 de proceduri online în România, dar și în toate țările UE.
Portalul PDURo va implementa sistemul tehnic pentru schimbul transfrontalier automatizat de elemente justificative la nivel european. Prin intermediul acestui sistem tehnic, statul membru care eliberează propriilor cetățeni în format electronic un act administrativ are obligația de a pune și la dispoziția autorităților competente solicitante din alte state membre același act administrativ, în vederea îndeplinirii procedurilor în domeniu.
Prezent la eveniment, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, a subliniat utilitatea conectării la acest portal unic, inclusiv pentru milioanele de români plecați în afara țării care vor să plătească taxe și impozite sau să reînnoiască unele documente.
"Vom avea în segmentul de wallet toate documentele noastre, vom putea să primim notificări înainte cu 30 de zile de a ne expira aceste documente. Vom putea, în baza unui simplu click, să stabilim data și ora la care vom merge ca să facem poză pentru permis, buletin sau pașaport, iar în această formulă vom avea, iar acesta este cel mai important lucru, livrabil direct, pentru fiecare dintre românii care vor să se integreze în această platformă: 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână. Nu vom depinde de un program al unui ghișeu sau de starea de spirit a unui funcționat aflat la un anumit ghișeu, ci vom avea o interacțiune cât mai simplă cu statul român, de acasă, din vacanță, din afara țării", a explicat ministrul.
Potrivit lui Bogdan Ivan, procedura de achiziție publică a fost dusă la capăt "într-un termen, oarecum, record".
"Acel ghișeu la care se depun online cererile, la etajul șapte, a dispărut. În clipa în care va fi implementat acest proiect, extrem e important, acel ghișeu va fi istorie, doar pentru un simplu motiv: avem acea arhitectură tehnică care să poată susține interacțiunea statului cu fiecare dintre cetățenii săi, într-un format online, stabil și foarte clar. (...) De această dată, în baza unui parteneriat, creat în urma unei proceduri de achiziție publică, sper ca în raport cu partenerii noștri să avem o deschidere cât mai mare, pentru a crea, pentru prima dată atunci când vorbim despre soft-uri în administrația publică din România, segmentul de customer experience. Să punem pe primul loc experiența utilizatorului care folosește aceste instrumente digitale, tocmai pentru a le face la fel de simplu de folosit ca o aplicație de social media sau de mobile banking", a declarat ministrul.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Fondurile Rabla pentru companii și instituții, epuizate în două ore. La Rabla Plus mai sunt foarte puțini baniMinistrul a evidențiat că România deține primul loc la nivel european în ceea ce privește capacitatea companiilor IT&C și locul al șaselea la nivel mondial, iar această expertiză ar trebui valorificată și la nivel guvernamental.
"Eu sunt unul dintre românii care nu poartă tot timpul portofelul la el. Îmi țin poze cu permisul, cu buletinul, cu pașaportul. Recunosc că am mai luat și amenzi din cauza asta. Și cred că e momentul ca, în 2024, într-o țară în care avem peste 200.000 de oameni geniali din segmentul IT&C, să putem să modernizăm și adminstrația din România", a spus Bogdan Ivan.
Șeful Cancelariei prim-ministrului, Alexandru Mihai Ghigiu, a afirmat, la rândul său, că semnarea contractului reprezintă un moment "esențial" pentru digitalizarea administrației publice din România și îmbunătățirea calității serviciilor oferite.
"Faptul că într-un singur loc cetățeanul va putea să interacționeze cu administrația și va putea să scurteze și să eficientizeze procesele administrative cred că reprezintă un pas mare în ceea ce ne dorim a fi o administrație modernă și o administrație în care cetățeanul este cu adevărat tratat ca un partener. (...) Important este să vedem că acest proiect, ca și celelalte care țin de digitalizarea administrației publice, se va implementa în termen și în folosul cetățenilor, pentru că avem destule soluții digitale care, din nefericire, sunt departe de a fi ceea ce ne așteptăm. Nu aș vrea să dau niciun exemplu, dar știți cel puțin o platformă care intuitivă nu este, nici pentru cel care are abilități digitale destul de avansate", a menționat el.