Vânzările globale de smartphone-uri vor scădea cu aproape 12% în acest an, la 1,2 miliarde de unități, potrivit estimărilor firmei de cercetare a pieței IDC, care a motivat acest declin prin cheltuielile mai mici ale consumatorilor din cauza impactului economic al crizei coronavirusului, transmite Reuters.
Pandemia de COVID-19 nu a perturbat doar lanțurile de aprovizionare, producători majori de smartphone-uri cum ar fi Apple și Samsung Electronics avertizând că vor exista impacturi financiare, dar a redus și cheltuielile de consum la nivel mondial, scrie News.ro.
”Restricțiile adoptate la nivel național și creșterea șomajului au redus încrederea consumatorilor și au reorientat cheltuielile către bunurile esențiale, ceea ce a avut un impact direct asupra achizițiilor de smartphone-uri, pe termen scurt”, a declarat Sangeetika Srivastava, analist senior la IDC.
CITEȘTE ȘI Piața PC-urilor este așteptată să scadă cu 7% în 2020Apple, care a fost obligată să închidă magazinele în Statele Unite și Europa din cauza epidemiei, a oferit discounturi pentru iPhone 11 în China și a introdus pe piață un nou model SE cu preț scăzut, pentru a atenua impactul scăderii cererii de smartphone-uri în lume.
Firma de cercetare a pieței TrendForce a anunțat în aprilie că anticipează un declin record de 16,5% al producției de smartphone-uri în trimestrul care se va încheia în iunie, comparativ cu aceeași periodă a anului trecut.
În primul trimestru, încheiat în martie, producția de smartphone-uri a scăzut cu 10%.
Cu toate acestea, livrările fabricilor din China către comercianți au crescut cu 17% în aprilie, raportat la aceeași lună a anului 2019, sugerând semne ale unei creșteri a cererii interne pe cea mai mare piață de smartphone-uri din lume.
În China, unde economia a început să fie redeschisă, iar fabricile și-au reluat operațiunile, ODC anticipeză un declin al vânzărilor într-un ritm de o singură cifră, în acest an.
Firma de cercetare mai anticipează că introducerea rețelelor 5G va contribui la redresarea livrărilor de smartphone-uri în 2021, precizând că nu se așteaptă la o revenire la creștere înainte de primul trimestru din 2021.