Un miliardar american vrea să cumpere TikTok și să creeze un „nou internet”

Un miliardar american vrea să cumpere TikTok și să creeze un „nou internet”
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 iun 2024

Miliardarul american Frank McCourt, proprietarul clubului Olympique de Marseille, se gândește să cumpere TikTok pentru a salva internetul din ghearele marilor rețele de socializare, care, în opinia sa, distrug societatea și pun copiii în pericol, potrivit AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Cunoscut în Statele Unite ca fost proprietar al echipei de baseball Los Angeles Dodgers, magnatul imobiliar se revoltă de ani de zile împotriva dominației giganților din domeniul tehnologiei care „ne manipulează”, arată Hotnews.

Statele Unite dau în judecată Adobe CITEȘTE ȘI Statele Unite dau în judecată Adobe

„Și de aceea vedem peste tot, în societățile libere, că lumea merge prost”, a declarat el într-un interviu acordat AFP, referindu-se la ascensiunea extremei drepte în Franța, care ar putea obține majoritatea mandatelor la următoarele alegeri legislative.

„Există multă neliniște, mult haos, multă polarizare. Dar algoritmii funcționează bine. Ei ne mențin în această stare constantă”, explică miliardarul înainte de a adăuga că „este timpul să schimbăm asta”.

YouTube escaladează, din nou, lupta cu instrumentele adblock CITEȘTE ȘI YouTube escaladează, din nou, lupta cu instrumentele adblock

Frank McCourt își atribuie neîncrederea față de internet, pe care îl descrie ca fiind un „prădător”, la pericolele pe care aceste platforme le reprezintă pentru cei șapte copii ai săi.

„Asistăm la anxietate, depresie și la un adevărat val de sinucideri în rândul copiilor”, a declarat el în marja conferinței tehnologice Collision din Toronto.

Confruntat cu aceste provocări, miliardarul militează pentru un „nou internet”, care, în opinia sa, ar prelua controlul asupra web-ului de la marile platforme precum Instagram, YouTube, TikTok și X.

Manuela Catrina, acuzată recent de fostul ambasador SUA, Adrian Zuckerman, de relații apropiate cu China, demisionează din funcția de director adjunct DNSC CITEȘTE ȘI Manuela Catrina, acuzată recent de fostul ambasador SUA, Adrian Zuckerman, de relații apropiate cu China, demisionează din funcția de director adjunct DNSC

„Aceste platforme au sute de mii de atribute individuale asupra fiecăruia dintre noi”, explică septuagenarul, referindu-se la obiceiurile noastre, la locația noastră, dar și la „modul nostru de gândire, la emoțiile noastre, la reacțiile noastre, la comportamentul nostru”.

În schimb, viziunea sa despre un nou internet ar fi un sistem open source, un protocol descentralizat în care utilizatorii își controlează propriile date, indiferent de rețelele sociale pe care le folosesc.

Achiziționarea TikTok ar da proiectului său, cunoscut sub numele de Project Liberty, o nouă dimensiune datorită contribuției a milioane de utilizatori, majoritatea tineri, subliniază el.

Printre susținătorii Project Liberty se numără pionierul internetului Tim Berners-Lee și profesorul Jonathan Haidt de la Universitatea din New York, a cărui ultimă carte, The Anxious Generation, susține că efectele rețelelor sociale asupra tinerilor sunt devastatoare.

OpenAI a oferit Apple acces gratuit la ChatGPT CITEȘTE ȘI OpenAI a oferit Apple acces gratuit la ChatGPT

Dar miliardarul american nu este singurul care râvnește la rețeaua socială, a cărei companie mamă, ByteDance, este chineză. Fostul secretar al Trezoreriei lui Donald Trump, Steven Mnuchin, s-a arătat și el interesat.

Aceste propuneri, pe care unii le consideră neverosimile, urmează unui proiect de lege semnat de președintele american Joe Biden în aprilie, care acordă TikTok 270 de zile pentru a găsi un cumpărător care să nu fie chinez, altfel riscă să fie interzis în această țară.

viewscnt
Afla mai multe despre
tiktok
sua
internet