Un iranian acuzat că a piratat sistemul informatic al unui baraj din New York a folosit o funcție a Google de căutare a vulnerabilităților de sistem, potrivit unei persoane apropiate investigației federale, transmite MarketWatch.
Procesul nu este la fel de simplu ca o căutare obișnuită pe Internet. Totuși, oricine deține un computer și are acces la Internet poată să facă o astfel de căutare, cu ajutorul câtorva tehnici speciale, scrie News.ro
Autoritățile federale americane spun că această funcție este folosită tot mai mult de hackeri, pentru identificarea vulnerabilităților computerelor.
Hamid Firoozi, care a fost pus joi sub acuzare de către procuratura federală americană, a piratat barajul Bowman din statul New York, în 2013, folosindu-se de tehnica Google, pentru identificarea unui computer neprotejat care controla porțile barajului și alte funcții, au spus surse apropiate investigației.
După identificarea computerului, hackerul s-a folosit de alte tehnici pentru piratarea acetuia.
Această tehnică de căutare există de aproximativ 10 ani și nu este ilegală, potrivit experților în securitate informatică.
În perioada 2011-2013, șapte hackeri iranieni au efectuat atacuri cibernetice împotriva a zeci de bănci americane, provocând pierderi de milioane de dolari, și au încercat să închidă barajul din New York, potrivit guvernului Statelor Unite, care au acuzat pentru prima oară că persoane din alte state au încercat să afecteze infrastructura majoră din țară.
Potrivit acuzațiilor, cei șapte sunt acuzați că au lucrat în numele guvernului iranian și al Grăzii Revoluționare Islamice.
Persoanele respective locuiesc în Iran și nu este de așteptat ca guvernul de la Teheran să îi extrădeze.
Cel puțin 46 de instituții și companii mari din sectorul financiar american au fost ținta acestor atacuri, între care JPMorgan Chase, Wells Fargo, American Express, dar și compani de telecomunicațiii AT&T.