Cu toții cunoștem, din filmele americane, expresia “ai dreptul să nu spui nimic”, dar dispozitivele inteligente s-ar putea, spre ghinionul persoanelor suspectate de diferite infracțiuni, să nu beneficieze de acest drept.
Dispozitivele inteligente Amazon Echo și Echo Dot, versiunea de dimensiune mai redusă, se află deja în milioane de locuințe la nivel mondial . Dispozitivele, o punte între utilizatori și sistemul de inteligență artificială Alexa, răspund comenzilor vocale, pot oferi informații despre starea vremii, intra pe internet, citi ștririle principale ale zilei, reda melodii, programa evenimente și altele.
Polițiștii din statul Arkansas speră că un astfel de dispozitiv, aflat într-o locuință unde a fost o crimă, ar putea ajuta în cazul investigațiilor. Anchetatorii au solicitat Amazon să le pună la dispoziție înregistrările din 21 și 22 noiembrie 2015 realizate de dispozitivul Echo al unei persoane pe nume James A. Bates, acuzat că a ucis un prieten aflat în vizită, informează The Information și BBC.
Amazon Echo realizează întregistrări audio după ce este activat de cuvinte speciale (wake words). Înregistrările sunt ulterior trimise către Amazon și stocate pe serverele companiei, pentru ca aceasta să poată îmbunătăți experiența utilizatorilor. De multe ori, dispozitivul este activat neintenționat, interpretând greșit diferite cuvinte rostite în apropiere.
Amazon a refuzat, deocamdată, să ofere înregistrările solicitate, argumentând cu nu va înstrăina informații despre utilizatori “fără o solicitare legală validă, înmănată în mod corespunzător, care să constrângă compania să facă acest lucru”. Amazon a adăugat că se opune solicitărilor pe care le consideră nepotrivite și exagerate.
Amazon a vândut, probabil, anul acesta, 4-5 milioane de dispozitive Echo dotate cu asistentul Alexa, estimează R.J. Hottovy, analist la Morningstar.