UE vrea ca prioritatea liderilor financiari mondiali să fie un acord privind impozitarea giganților din industria digital.
Uniunea Europeană vrea ca prioritatea liderilor financiari mondiali să fie un acord privind impozitarea giganților din industria digitală, precum Google, Amazon și Facebook, potrivit unui document citat de Reuters, preluată de News.ro.
Miniștrii de Finanțe și guvernatorii băncilor centrale din cele mai mari 20 de economii ale lumii (G20) se întâlnesc pe 22-23 februarie, la Riad, pentru a discuta, între alte probleme, despre activitatea Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) în domeniul fiscalității. ”Trebuie să acordăm cea mai mare prioritate găsirii unor soluții globale pentru a rezolva problema impozitării economiei digitale, a transferării profitorilor și a erodării bazei”, afirmă documentul care prezintă poziția tuturor statelor membre ale UE din G20, plus Marea Britanie.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Așteptăm cu interes soluții globale ambițioase, corecte, eficiente, non-discriminatorii și fezabile și ne vom dubla eforturile pentru o soluție bazată pe consens, pentru a îndeplini acest obiectiv în 2020”, arată documentul.
Europa a exercitat de mult timp presiuni pentru ca grupurile de tehnologie extrem de profitabile care fac afaceri prin intermediul Internetului să plătească taxe acolo unde își vând serviciile și nu în paradisurile fiscale alese în mod special în cadrul politicii numite ”optimizare fiscală agresivă”.
Franța a introdus anul trecut o taxă pe serviciile digitale, spre nemulțumirea Statelor Unite, care au avertizat că vor lua măsuri de retorsiune. Italia, Marea Britanie și Spania fie au introdus la rândul lor taxe proprii pe serviciile digitale, fie intenționează să facă acest lucru. Cedând presiunilor în creștere, directorul general al Facebook, Mark Zuckerberg, va accepta, într-un discurs pe care îl va susține sâmbătă, că reforma fiscală la nivel global va înseamna ca Facebook să plătească taxe mai mari în diferite țări, potrivit Politico.
OCDE vrea ca până la începutul lunii iulie să ajungă la un acord asupra elementelor tehnice, cum ar fi cum și unde vor fi taxate marile companii de tehnologie, iar acordul integral să fie finalizat până la sfârșitul anului 2020, pentru a se evita escaladarea tensiunilor pe această temă. Potrivit UE, dacă nu va avea loc un acord la nivelul G20, cele 27 de state membre vor stabili un sistem propriu pentru taxarea serviciilor digitale.