Rețelele de socializare și alte platforme online vor avea la dispoziție o oră să elimine, la cererea autorităților naționale, conținutul cu caracter terorist, abaterile repetate urmând să fie sancționate cu amenzi de până la 4% din cifra de afaceri globală, potrivit unor norme privind combaterea terorismului online propuse miercuri de Comisia Europeană.
În discursul său din 2018 privind starea Uniunii, președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, a anunțat o serie de noi norme vizând eliminarea conținutului cu caracter terorist de pe internet în termen de o oră.
“Fiecare platformă de internet care dorește să ofere servicii în Uniunea Europeană va trebui să respecte norme clare menite să împiedice utilizarea abuzivă a serviciilor respective în scopul diseminării de materiale cu caracter terorist. De asemenea, vor fi introduse garanții solide astfel încât libertatea de exprimare pe internet să fie protejată, iar noile norme să vizeze exclusiv conținutul cu caracter terorist”, se arată într-un comunicat al Comisiei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Termen obligatoriu de o oră
Noile norme prevăd, printre altele, instituirea unui termen obligatoriu din punct de vedere juridic de o oră pentru eliminarea conținutului cu caracter terorist, în urma unui ordin de eliminare a conținutului emis de autoritățile naționale competente.
“Impactul conținutului cu caracter terorist este cel mai dăunător în primele ore după publicarea online, din cauza vitezei cu care se răspândește acest tip de conținut”, este motivarea Comisiei pentru stabilirea termenului de o oră.
“Dacă cineva ar împărți pe străzile din orașele noastre prospecte de incitare la terorism, nu ar rămâne nepedepsit, deci difuzarea unor astfel de mesaje nu ar trebui să fie posibilă nici pe internet. Datorită eforturilor voluntare am făcut progrese în ceea ce privește eliminarea conținutului cu caracter terorist de pe internet, însă aceste eforturi nu sunt de ajuns. Trebuie să împiedicăm încărcarea online a unor astfel de mesaje, iar dacă totuși aceste mesaje sunt încărcate, trebuie să ne asigurăm că sunt suprimate cât mai curând posibil, înainte să producă pagube grave”, a spus Comisarul pentru uniunea securității, Julian King.
Noile norme stipulează, de asemenea, o definiție clară a conținutului terorist, acesta fiind prezentat ca “orice material care incită la comiterea unor infracțiuni de terorism sau încurajează comiterea unor astfel de infracțiuni, care promovează activitățile unui grup terorist ori care oferă instrucțiuni privind tehnicile de comitere a unor infracțiuni de terorism”.
Furnizorii de servicii care nu respectă, în mod sistematic, ordinele de eliminare a conținutului determinat ca având caracter terorist s-ar putea confrunta cu sancțiuni financiare de până la 4 % din cifra de afaceri globală corespunzătoare ultimului exercițiu financiar, arată Comisia.
CITEȘTE ȘI Numărul utilizatorilor de internet mobil ajunge la 4,4 miliarde. Țările cu cel mai ridicat nivel de acces la internetÎn acest sens, statele membre vor avea obligația de a pune în aplicare sancțiuni eficace, proporționale și disuasive pentru nerespectarea ordinelor de eliminare a conținutului online cu caracter terorist, în timp ce platformele de internet trebuie să se asigure că nu sunt utilizate în mod abuziv pentru difuzarea de conținut online cu caracter terorist.
În funcție de riscul difuzării de conținut cu caracter terorist prin intermediul platformelor lor, furnizorii de servicii vor avea obligația, de asemenea, de a lua măsuri proactive, cum ar fi utilizarea unor instrumente noi, prin care să își protejeze mai bine platformele și utilizatorii de abuzurile de natură teroristă.
Context
În septembrie 2017, Comisia Europeană s-a angajat să monitorizeze progresele înregistrate în combaterea conținutului online ilegal și să evalueze dacă se impun măsuri suplimentare pentru a asigura detectarea și eliminarea rapidă a conținutului online ilegal, inclusiv eventuale măsuri legislative care să vină în completarea cadrului de reglementare existent.
Ca urmare, în martie 2018, Comisia a recomandat adoptarea unei serii de măsuri operaționale care trebuie luate de societăți și de statele membre pentru a-și intensifica și mai mult acțiunile în acest sens. Recomandările se aplicau tuturor formelor de conținut ilegal, cu un accent deosebit pe propaganda teroristă.
Pentru a combate alte forme de conținut ilegal, cum ar fi discursurile ilegale online de incitare la ură, mai multe societăți IT cunoscute (Facebook, Microsoft, Twitter, YouTube, Instagram, Google+, Snapchat și Dailymotion) au aderat la Codul de conduită, societățile angajându-se să evalueze și să elimine rapid, dacă este necesar, orice conținut ilegal cu caracter xenofob și rasist (majoritatea în termen de 24 ore), să-i ajute pe utilizatori să semnaleze discursurile ilegale de incitare la ură, să îmbunătățească sprijinul acordat societății civile și coordonarea cu autoritățile naționale.
În iunie 2018, liderii UE au salutat intenția Comisiei de a prezenta o propunere legislativă pentru îmbunătățirea identificării și a eliminării conținutului care incită la ură și la comiterea de acte teroriste.