Gigantul nipon Toshiba a finalizat, după mai bine de un an, vânzarea diviziei sale de cipuri de memorie, Toshiba Memory, către un grup de investitori condus de fondul american de private equity Bain Capital, pentru circa 2.000 de miliarde de yeni, echivalentul a 18 miliarde de dolari. Tranzacția a fost întârziată de autoritățile japoneze antitrust, potrivit Reuters.
Grupul de cumpărători, condus de fondul american Bain Capital, include producătorul sud-coreean de cipuri SK Hynix și companiile americane Apple, Dell, Seagate Technology și Kingston Technology.
Acordul de vânzare a permis Toshiba să răscumpere un pachet de 40% din acțiunile Toshiba Memory. Astfel, consorțiul de investitori va rămâne cu pachetul majoritar, deținut printr-o entitate juridică special creată pentru această tranzacție, K.K. Pangea.
Acționarii Toshiba au aprobat, în martie anul trecut, separarea de grup a diviziei producătoare de circuite de memorie flash de tip NAND. La acel moment, Toshiba spera să obțină cel puțin 9 miliarde de dolari în urma vânzării diviziei de cipuri, pentru a acoperi pierderile masive generate de divizia nucleară americană Westinghouse, devenite o amenințare pentru viitorul conglomeratului fondat în urmă cu peste 140 de ani. Westinghouse, care a acumulat datorii aproape 10 miliarde de dolari, a solicitat anul trecut intrarea sub protecția legii falimentului din SUA și a fost, ulterior, vândută către canadienii de la Brookfield Business Partners.
Toshiba Memory este al doilea mare producător de cipuri NAND după coreenii de la Samsung.