Tim Cook: Apple ar putea face o achiziție mare pentru a reveni la creștere

Tim Cook: Apple ar putea face o achiziție mare pentru a reveni la creștere
scris 27 apr 2016

Apple ar putea fi interesată de o achiziție mare pentru a rezolva problemele de creștere, a sugerat directorul general Tim Cook, după ce compania a raportat marți primul declin din istorie al vânzărilor de iPhone-uri și prima scădere a veniturilor din ultimii 13 ani, în trimestrul al doilea fiscal, relatează MarketWatch.

Cook a spus că Apple a cumpărat 15 companii în ultimele patru trimestre, dar nu suficient de importante pentru a informa investitorii în mod special despre acestea, scrie News.ro

Urmărește-ne și pe Google News

Situația s-ar putea schimba însă, Cook recunoscând că este deschis pentru achiziții.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

”Căutăm ân piață lucruri care ar putea să completeze ceea ce facem astăzi, care să ne permită să intrăm într-o categorie care ne interesează. Am cumpăra în mod sigur ceva mai mare decât am făcut-o până acum”, a spus Cook.

Apple nu a făcut până acum achiziții mari, mai ales comparativ cu alți giganți IT, precum Alphabet, Cisco Systems sau Facebook.

Cea mai mare achiziție din istoria Apple a fost cumpărarea pentru 3 miliarde de dolari a producătorului de căști Beats Electronics, în 2014.

Cât va costa strategia energetică a României și când trebuie finalizată CITEȘTE ȘI Cât va costa strategia energetică a României și când trebuie finalizată

Majoritatea achizițiilor Apple nu s-au ridicat la un asemenea nivel.

”Nu au mai afirmat public acest lucru, astfel că situația s-ar putea schimba”, a apreciat Jan Dawson, analist la JackDaw.

Apple a înregistrat primul declin al vânzărilor de iPhone-uri și prima scădere din ultimii 13 ani a veniturilor în al doilea trimestru fiscal, pe fondul unei piețe tot mai saturate, iar acțiunile companiei au coborât cu circa 8%

în urma rezultatelor, ștergând circa 46 de miliarde de dolari din capitalizare.

Livrările Apple au scăzut cu peste 15% în China, cea mai importată piața a companiei după cea din Statele Unite, iar producătorul de iPhone-uri anticipează că veniturile vor dezamăgi și în trimestrul al treilea.

Acțiunile Apple au scăzut cu circa 8% și au coborât sub nivelul de 100 de dolari pe unitate, pentru prima oară din februarie.

Extinderea unui program de răscumpărare de acțiuni și de majorare a dividendelor, precum și veniturile ridicate din servicii nu au reușit să mulțumească investitorii.

Rezultatele Apple vin după datele trimestriale sub așteptări din partea Microsoft  și Alphabet, compania mamă a Google.

Twitter a raportat la rândul ei rezultate trimestriale care au ratat așteptările analiștilor.

Apple a vândut 51,2 milioane de iPhone-uri în al doilea trimestru fiscal, în scădere de la 61,2 milioane de aparate în aceeași perioadă a anului trecut, dar peste așteptările analiștilor, de circa 50 de milioane de unități.

Directorii Apple au anticipat scăderea vânzărilor în acest trimestru, dar trebuie să convingă investitorii că declinul este doar unul temporar și nu o schimbare permanentă pentru iPhone, produsul care a susținut dezvoltarea meteorică a companiei.

”Apple trebuie să vină cu o inovație nouă, radicală, sau cu un produs, nu doar cu îmbunătățiri aduse produselor existente. Este singura cale prin care pot revigora creșterea vânzărilor”, a declarat Neil Saunders, director general al firmei de cercetări Conlumino.

Directorul financiar Luca Maestri a declarat că succesul mare avut de iPhone 6 anul trecut a stabilit o ștachetă înaltă, dificil de depășit în trimestrul al doilea. ”iPhone 6 este o anomalie”, a explicat Maestri.

Vânzările Mega Image în România au crescut puternic în primul trimestru, susținute de reducerea TVA CITEȘTE ȘI Vânzările Mega Image în România au crescut puternic în primul trimestru, susținute de reducerea TVA

Directorul general Tim Cook a declarat însă analiștilor că piața smartphone-urilor nu crește, el amplificând temerile că piața este saturată.

Cook a recunocut totodată că iPhone 6S îi face pe clienți să își înlocuiască mai rar telefoanele decât se întâmplă în cazul iPhone 6.

”Rata de înlocuire este mult mai mică. Dacă ar fi fost egală cu cea pentru iPhone 6 ar fi fost o mare sărbătoare”, a spus Cook.

El a atras atența față de divizia de servicii, ale cărei venituri au urcat cu 20%, la 6 miliarde de dolari, depășind vânzările de iMac și iPad, și a sugerat că Apple va lansa noi gadgeturi.

”Viitorul Apple este foarte luminos. Pepiniera noastră de produse are inovații uimitoare”, a spus Cook.

Apple a obținut venituri de 50,56 miliarde de dolari, sub estimările analiștilor, de 51,97 miliarde de dolari.

Pentru trimestrul al treilea, Apple anticipează venituri de 41-43 miliarde de dolari, sub nivelul mediu prognozat de analiști, de 47,3 miliarde de dolari.

Apple a majorat programul de returnare de capital acționarilor cu 50 de miliarde de dolari, prin suplimentarea cu 35 de miliarde de dolari a răscumpărării de acțiuni și prin creșterea cu 10% a dividendelor trimestriale.

Datoriile Asesoft, firma în insolvență controlată de Sebastian Ghiță. se apropie de 120 mil. lei. BCR e cel mai mare creditor CITEȘTE ȘI Datoriile Asesoft, firma în insolvență controlată de Sebastian Ghiță. se apropie de 120 mil. lei. BCR e cel mai mare creditor

În luna martie, Apple a lansat iPhone SE, un telefon cu ecran mai mic, de 4 inci, care include însă cele mai noi tehnologii ale companiei.

Maestri a spus că vânzările de iPhone SE sunt ridicate, în special pe piețele emergente.

Veniturile Apple în China au scăzut cu 26% față de aceeași perioadă a anului trecut, dar Maestri a subliniat că reprezentanții companiei sunt foarte optimiști și continuă să investească pe această piață.

Cook a arătat că vânzările din China au scăzut cu numai 7% la curs valutar constant, iar cea mai mare parte a declinului a avut loc în Hong Kong, din cauza cotației ridicate a dolarului HK, care a descurajat turiștii să cumpere.

viewscnt
Afla mai multe despre
tim cook
apple