Telegram favorizează activitatea rețelelor criminale din Asia de Sud-Est. Date piratate, inclusiv carduri de credit, parole și alte date personale, sunt tranzacționate pe platformă la scară largă.
Aplicația Telegram, care are aproape un miliard de utilizatori, comercializează date piratate, precum detaliile cardurilor de credit, parole și istoricul căutărilor, conform unui raport realizat de Oficiului ONU pentru Droguri și Crimă (UNODC). Totodată, sunt comercializate și software-uri deepfake și programe malware de furt de date, arată BiziDay.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
UNODC a identificat mai mult de 10 furnizori de servicii de software deepfake, “care vizează, în special, grupuri criminale implicate în fraude informatice în Asia de Sud-Est”. În același timp, autoritățile din Coreea de Sud au demarat o anchetă privind Telegram, pentru a analiza dacă aceasta permite infracțiunile sexuale online.
Asia de Sud-Est a devenit un centru important în acest sector, iar multe victime sunt firme chineze care lucrează în clădiri fortificate cu personal format din muncitori traficați. Industria generează între 27 și 36 de miliarde de dolari anual, conform UNODC. De asemenea, sunt folosite criptomonede fără licență în spălarea banilor, așa cum se arată și într-o reclamă adăugată în raport: “Transferăm 3 milioane de USDT (criptomonedă) furați din străinătate zilnic”.
Luna trecută, Reuters a raportat că un hacker a folosit chatboți pentru a face rost de datele unui asigurator indian de top al Star Health. După acest incident, asiguratorul a dat în judecată platforma. Ulterior, pentru a verifica informațiile, Reuters a reușit să descarce din Telegram documente cu diferite date, precum polițe și cereri de despăgubire care conțineau nume, numere de telefon, adrese, detalii fiscale, copii ale actelor de identitate, rezultate ale testelor și diagnostice medicale.
Fondatorul Telegram, Pavel Durov, a fost acuzat de 12 infracțiuni, în august, printre care și complicitate la stocarea conținutului pornografic cu minori.