Românii plătesc cele mai mici prețuri din UE pentru serviciile de internet fix și printre cele mai mici din lume, potrivit unui clasament global analizat de Profit.ro.
România a urcat trei poziții în clasamentul țărilor cu cel mai ieftin internet, de pe locul opt anul trecut, și a revenit în Top 5, cu un preț mediu de 35 lei (7,57 dolari) pe lună pentru un pachet de servicii de internet în bandă largă, în scădere de la 40 lei pe lună în 2022.
Cel mai ieftin abonament analizat în România costă 6 lei (1,30 dolari), iar cel mai scump - 45 lei (9,73 dolari), potrivit unui studiu realizat de Cable.co.uk în perioada 2 ianuarie - 1 martie, pe baza a peste 3.700 de abonamente disponibile în 219 de țări.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Studiul analizează șapte oferte de servicii de internet fix în România, față de nouă oferte incluse în ediția de anul trecut.
Topul țărilor cu cel mai ieftin acces la internet este condus de Sudan, cu un cost mediu de 2,30 dolari/lună, urmat de Kazahstan (5,11 dolari), Republica Moldova (7,03 dolari), Belarus (7,34 dolari) și România.
Burundi are cele mai mari prețuri, costurile medii cu abonamentul de internet ajungând la aproape 384 dolari/lună.
La nivelul UE, Bulgaria oferă al doilea cel mai ieftin internet în bandă largă după România, cu un cost mediu lunar de 12,71 dolari (locul 16 în topul mondial), urmată de Letonia (15,44 dolari, locul 24) și Slovacia (16,42 dolari, locul 27).
Costurile medii urcă la 17 dolari/lună în Ungaria și Polonia, ajung la 35 dolari/lună în Germania și Grecia și trec de 45 dolari/lună în Irlanda, Olanda și Belgia.
Marea Britanie ocupă locul 76 în clasamentul mondial, cu un cost mediu de 34,20 dolari/lună, în timp ce SUA se află pe poziția 146, cu un cost mediu de aproape 60 dolari/lună.
“Este interesant că cea mai ieftină bandă largă din lume tinde să se regăsească în Europa de Est și în națiunile CSI. Aceste țări tind să aibă unele dintre cele mai avansate infrastructuri (procent ridicat de acoperire FTTP cu fibră optică integrală) și sunt, cumva, capabile să le ofere utilizatorilor prețuri foarte mici”, spune Dan Howdle, analist la Cable.co.uk.
“Într-un fel, acest lucru anulează ideea că regiuni precum Europa de Vest și America de Nord plătesc mai mult din cauza costurilor de implementare a noilor tehnologii și, de fapt, evidențiază mai ușor ideea că oamenii din aceste țări sunt puși să plătească mai mult, pur și simplu pentru că pot fi", potrivit acestuia.
Top 25 țări cu cel mai ieftin internet fix