Departamentul de Justiție al SUA a făcut publice luni acuzațiile împotriva companiei chineze de telecomunicații Huawei. Astfel, firma este acuzată de fraudă, spălare de bani, obstrucționarea justiției și furt tehnologic, crescând tensiunile dintre China și SUA cu câteva zile înaintea unor discuții privind relațiile comerciale între cele două părți. Guvernul chinez a răspuns numind acuzațiile „imorale și incorecte”, scriu Reuters și The Guardian.
Departamentul a acuzat Huawei și pe directoarea sa financiară, Meng Wanzhou, că au încercat să încalce sancțiunile SUA împotriva Iranului, făcând afaceri cu Teheranul printr-o filială care a fost ascunsă, scrie News.ro.
Huawei și-a bazat expansiunea globală pe „minciuni și înșelăciuni”, conform Departamentului, care acuză firma chineză și directorii săi și de spălare de bani și obstrucționarea justiției.
CITEȘTE ȘI Samsung va folosi materiale ecologice în ambalajele produselorMatthew Whitaker, procurorul general în exercițiu, a afirmat că infracțiunile de la Huawei „au avut loc până la cel mai înalt nivel al companiei”.
Într-un caz separat, Departamentul de Justiție a informat că Huawei a furat tehnologie de la operatorul T-Mobile din SUA.
Reacția Chinei a venit la scurt timp. Wen Ku, un oficial important al Ministerului Industriei și Tehnologiei Informației, a declarat la Beijing că aceste acuzații sunt „incorecte și imorale”. Ulterior, Huawei a publicat un comunicat în care neagă toate acuzațiile.
Meng, care este fiica fondatorului Huawei, a fost arestată în Canada în decembrie iar SUA au cerut extrădarea ei. Acuzațiile împotriva lui Meng, care includ fraudă bancară și electronică, au fost făcute publice abia luni.
Arestarea ei a stârnit indignarea Chinei, care a răspuns prin arestarea a doi cetățeni canadieni. Beijingul și Washingtonul vor avea discuții la nivel înalt în această săptămână ca parte a unor negocieri care au ca scop oprirea unui război comercial dintre cele două părți.
Wilbur Ross, Secretarul pentru Comerț al SUA, a informat că acuzațiile împotriva Huawei „sunt în totalitate separate” de negocierile privind comerțul.
Administrația Trump încearcă să oprească companiile americane din a folosi tehnologiile Huawei și pune presiune pe aliați pentru a face la fel. Experții americani privind securitatea sunt îngrijorați că echipamentul ar putea fi folosit de guvernul chinez pentru a spiona. Ren Zhengfei, fondatorul companiei, a negat aceste acuzații.