Studiu: Cele mai căutate limbaje de programare și specializări IT în România în 2020

Studiu: Cele mai căutate limbaje de programare și specializări IT în România în 2020
scris 27 sep 2020

Domeniul IT a rămas printre puținele aproape total neafectate de criza provocată de pandemie, alături de farma, e-comerț și curierat, potrivit unui studiu privind cele mai căutate specializări și limbaje de programare de către angajatorii din România în acest an.

Cu cel mai mare număr de mențiuni pe site-urile de recrutare, SQL, Java și JavaScript sunt cele mai căutate limbaje de către angajatori, acestea fiind cele mai cerute atât la începutul, cât și la sfârșitul perioadei de izolare, arată studiul realizat de Codecool România, subsidiara locală a furnizorului ungar de cursuri de programare Codecool.

Urmărește-ne și pe Google News

SQL: Peste 2.057 anunțuri

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Folosit pentru gestionarea și interogarea bazelor de date, SQL (Structured Query Language) înregistrează un salt în popularitate în acest an, cu 2.057 de anunțuri pe site-urile de profil, fiind căutat în special în rândul organizațiilor care lucrează cu date de volume foarte mari. Astfel, joburile de SQL developer, developer, data analyst, business intelligence (BI) analyst sau database administrator (DBA) sunt printre specializările aflate la mare căutare.

VIDEO PROFIT LIVE TV Dan Mihăescu, partener fondator al GapMinder: Asistăm la accelerarea unui termen foarte prăfuit, digital transformation, în domenii ca banking, asigurări, logistică sau retail CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE TV Dan Mihăescu, partener fondator al GapMinder: Asistăm la accelerarea unui termen foarte prăfuit, digital transformation, în domenii ca banking, asigurări, logistică sau retail

„Popularitatea SQL a crescut foarte mult în ultimii ani, mai ales odată cu digitalizarea tot mai multor afaceri și creșterea e-comerțului, unde lucrul cu datele este esențial. Acestea stau la baza tuturor deciziilor implementate de către companii, indiferent de profilul business-ului. De aici și nevoia de Business Intelligence Analysts - una dintre cele mai căutate specializări, deoarece interpretarea corectă a acestor date este cel mai mare atu. Cu SQL, companiile au posibilitatea de a obține și interpreta date foarte utile despre utilizatorii lor”, spune Adina Căciulatu, Marketing Manager Codecool.

Java: peste 1.732 de anunțuri

Al doilea cel mai căutat limbaj, Java, este unul dintre cele mai populare limbaje de programare din lume, fiind folosit pentru aplicații de desktop cu interfață grafică, aplicații de mobil sau aplicații și chiar servere web.

La finalul lunii iunie, erau înregistrate 1.732 de anunțuri pentru locuri de muncă ce necesită cunoștințe avansate în acest limbaj.

JavaScript: peste 1.603 de anunțuri

Pe locul trei se situează JavaScript, limbajul folosit în special de către front-end developers pentru a adăuga elemente dinamice site-urilor web.

Cu peste 1,5 miliarde de site-uri live, număr care continuă să crească în fiecare zi, JavaScript este un limbaj care oferă foarte multe oportunități de carieră, cu 1.603 de anunțuri pe site-urile de profil.

Firefox 81 vine cu o interfață nouă, posibilitatea completări PDF-urilor și alte noutăți CITEȘTE ȘI Firefox 81 vine cu o interfață nouă, posibilitatea completări PDF-urilor și alte noutăți

La nivel global, cele mai căutate limbaje de programare sunt Python, Go și Rust, la care se adaugă SQL, Java și JavaScript.

În ceea ce privește topul specializărilor căutate de angajatorii români, acesta este constituit din Cloud Computing, DevOps și Business Intelligence, în timp ce topul celor mai căutate tehnologii este deschis de platforma de cloud computing AWS, urmat îndeaproape de două tehnologii folosite în Front-end development, Angular și React.

Potrivit Codecool, IT-ul este printre cele mai sigure sectoare de pe piața forței de muncă din România, atât ca număr de anunțuri de joburi disponibile, cât și din punct de vedere al nivelului salarial, care a rămas și pe perioada pandemiei unul dintre cele mai ridicate.

Reprezentanții școlii de programare estimează un deficit de peste 15.000 de programatori pe piața locală.

Codecool a intrat pe piața românească anul trecut, cu un campus în București. Startup-ul ungar, fondat de Balasz Vinnai și Jozsef Boda, are campusuri și în Budapesta, Miskolc, Varșovia și Cracovia.

viewscnt
Afla mai multe despre
codecool romania
angajatori it
specializari it
limbaje programare
sql
java
joburi it