Lumea se mută în cloud. Iar cloudul se mută în centrele de date care apar în întreaga lume. În România, unul dintre centrele relvante de acest fel este deținut de Telekom. Telekom este una dintre companiile din vârful acestei revoluții. În prezent, găzduiește peste 10.000 de servere de companii, iar traficul de date de pe acestea este într-o creștere explozivă, tinzînd să ajungă la ordinul terabiților pe secundă. În urmă cu 10 ani, compania care azi operează sub numele Telekom Romania a început cu câțiva clienți pe care îi găzduia într-un spațiu de doar 250 mp. Astăzi, Telekom se bazează pe 6 centre de date, care însumează peste 1400 de mp ca spațiu de colocare. Și pentru că sunt ocupați în proporție de 80%, în 2017 a fost demarat procesul de construire a unui nou centru, concomintent cu extinderea celor din București.
Această evoluție nu este doar expresia cantitativă a unei cereri crescute, ci semnul unei transformări profunde a felului în care gestionăm o resursă fundamentală astăzi - datele. Trăim în plină eră digitală, în care totul este interconectat prin intermediul internetului, iar datele sunt procesate prin intermediul serverelor.
Accesul la informație este esențial pentru un business, fie că vorbim despre gestionarea acestuia, fie că ne referim la dezvoltarea lui. În această privință, cloud-ul te ajută să te dezvolți foarte repede, întrucât îți permite să ai acces instantaneu la orice fel de aplicații și la orice tip de resurse ai avea nevoie, pentru orice proiect ai vrea să dezvolți, fie că este vorba depre e-commerce, de marketing personalizat folosind big data și articifial inteligence (AI).
România nu se află încă în plutonul țărilor fruntașe în folosirea cloud-computingului. În timp ce în România și în Bulgaria procentul întreprinderilor care apelează la el este de 7%, în țările nordice acesta este de 40-60% conform Eurostat. Așadar, mai avem de recuperat teren în ceea ce privește folosirea cloud-ului. De obicei, clienții Telekom iau contactul cu aceasă lume cerând servicii de e-mail sau de servere de test. Majoritatea încep prudent, cu unul-două servere virtuale pentru aplicații non-critice, după care, văzând cât sunt de stabile, performante și ușor de administrat, treptat ajung să migreze din ce în ce mai multe work load-uri în cloud. Este vorba despre un proces de câștigare a încrederii. Iar Telekom investește foarte mult în securitatea datelor, a proceselor și în câștigarea acestei confidențe.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pentru că este vorba despre mult mai mult decât despre a construi o cameră echipată cu mai multe servere pe ușa căreia vei scrie ”data room”. În fond, centrele de date sunt gândite și implementate astfel încât aplicațiile care rulează în ele să nu aibă întreruperi, iar datele să fie în siguranță. Ceea ce înseamnă că ai nevoie de alimentare permanentă cu energie electrică, condiții de climatizare controlate total, anticiparea și luarea proactivă de măsuri în cazul unor evenimente catastrofice, cum ar fi inundațiile sau incendiile. Iar acestea sunt doar cîteva dintre evenimentele neplăcute care pot apărea. Un data center trebuie gândit astfel încât să poată anticipa și neprevăzutul. La Telekom acest lucru se întâmplă deja pentru că sunt oferite resurse la cele mai înalte standarde de securitate. Mai mult, pentru că a înțeles reticența de început a clienților față de migrarea în cloud, în data centerele Telekom se asigură o tranziție fără fricțiuni de la infrastructura IT fizică și on-premise la cea virtuală. Compania folosește cele mai mature și performante tehnologii de virtualizare pentrul mediul de afaceri și o infrastructură tehnică bazată pe conceptul de convergență și, de asemenea, este primul furnizor din România cu o astfel de platformă distribuită geografic, în patru din cele data centre Telekom.
Se așteaptă ca până în 2020, la nivel internațional, opțiunea standard a unei companii pentru gestionarea datelor să fie cea oferită de serviciile cloud. Altfel spus, prezența unei companii care nu se va muta în cloud va fi atât de rară precum este în prezent cea a celor care nu folosesc internetul. Iar Telekom este deja una dintre porțile majore de acces în noua eră a lumii interconectate.