Tehnologia de telecomunicații 5G va aduce o nouă generație de servicii pe care nu am imaginat-o până acum, afirmă la Profit Live Timos Tsokanis, director executiv IT&Tech al Telekom Romania.
“În opoziție cu celelalte tehnologii, cred că diferența pentru mine și pentru tine, ca oameni care ne trăim viețile, ne conducem afacerile, toate acestea se vor schimba drastic cu 5G. (...) 5G este un catalizator al internet of Things (IoT). Este un catalizator care va aduce toate acestea împreună. Deci este nevoie de tehnologie, dar tehnologia nu poate aduce singură beneficii tangibile. Adică nimeni nu prea înțelege ce a adus 3G-ul, în afară de vitezele crescute de Internet. Acum, vorbim de facilitarea dezvoltării industriei 4.0. Nu puteai face asta cu tehnologiile actuale”, spune Tsokanis.
Potrivit reprezentantului Telekom Romania, actualele rețele de telecomunicații nu pot susține viitorul trafic generat de conectarea unui număr din ce în ce mai mare de dispozitive la Internet.
“Atât timp cât noi, oamenii, vom exista, cu siguranță va fi un alt capitol după 5G. Dar chiar și acum, nu știm 5G-ul atât de bine. (...) Este încă ceva care se dezvoltă chiar în acest moment. Deci standardele vor fi finalizate undeva anul viitor. Deci avem ceva timp până când această tehnologie se va răspândi și va avea un efect asupra vieților noastre”, a afirmat Tsokanis.
4G va coexista cu 5G-ul timp de 10 ani
Directorul operatorului susține că va fi o suprapunere între diversele tehnologii de comunicații disponibile în prezent – 2G, 3G și 4g – , dar și o evoluție pe măsură ce alte tehnologii se vor dezvolta.
“Cred că operatorii de telefonie au un aport foarte important în privința protecției datelor. În acest ecosistem sunt zeci sau sute de furnizori pentru fiecare dintre noi, cu aplicații și servicii variate. La finalul zilei, toate aceste lucruri sunt canalizate către tine de către operatori. Deci operatorul are o poziție foarte responsabilă în acest ecosistem, pentru a se asigura că aceste date, combinate cu datele de la operator, adică cu datele mobile, care sunt foarte importante, nu sunt abuzate”, a explicat reprezentantul Telekom Romania.
El crede că datele personale vor fi un fel de monedă a viitorului și susține că proprietarul acestora ar trebui să fie plătit sau recompensat dacă cineva le va utiliza.
“Pentru că folosindu-ți datele, oricine ar face asta, poate să își crească cifra de afaceri și să își îmbunătățească afacerea. Deci fiecare e proprietarul propriilor date și ar trebui să fie stăpânul lor. Și cred că operatorii joacă un rol major în chestiunea aceasta, pentru că altfel va trebui să închei acorduri individuale cu fiecare furnizor, iar acest lucru nu este practic”, spune Tsokanis.