Statele UE resping ideea marilor operatori de a obliga Google sau Facebook să contribuie la infrastructura 5G

Statele UE resping ideea marilor operatori de a obliga Google sau Facebook să contribuie la infrastructura 5G
scris 3 iun 2023

Majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene au respins o propunere venită de la marii operatori de telecomunicații din Europa, vizând obligarea marile firme din tehnologie, precum Google sau Facebook, să contribuie la investițiile necesare în infrastructura de rețea, pentru a putea fi lansate servicii 5G și internet în bandă largă, au declarat pentru Reuters surse din apropierea acestui dosar.

Potrivit surselor, miniștrii Tehnologiei din 18 state membre fie au respins, fie au criticat ideea unei taxe pentru investițiile în infrastructura de rețea, la o reuniune cu comisarul european pentru industrie, Thierry Breton, care a avut loc joi la Luxemburg, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Agenția Spațială Europeană a transmis primele imagini live de pe Marte CITEȘTE ȘI VIDEO Agenția Spațială Europeană a transmis primele imagini live de pe Marte

Deutsche Telekom, Orange, Telefonica și Telecom Italia vor ca giganții din tehnologie precum Alphabet (Google) sau Meta (Facebook) să suporte o parte din costurile cu investițiile în infrastructura de rețea și propunerile lor au fost primite în mod favorabil de comisarul Thierry Breton, fost director general la grupul francez de telefonie France Telecom precum și la firma franceză de consultanță în IT Atos. În schimb, giganții din tehnologie, precum Alphabet (Google), Meta (Facebook), Netflix, Amazon.com și Microsoft Corp au respins ideea taxei respective, susținând că ele investesc deja în ecosistemul digital.

Sursele citate de Reuters susțin că miniștrii Tehnologiei din majoritatea statelor membre au menționat lipsa unor studii de impact cu privire la efectele unei taxe pentru investițiile în infrastructura de rețea, absența unui decalaj de investiții precum și riscul ca marile firme din tehnologie să transfere costurile suplimentare pe seama consumatorilor, sub forma unor prețuri mai mari. De asemenea, miniștrii au avertizat cu privire la o posibilă încălcare a regulilor UE privind neutralitatea Internetului, care cer ca toți utilizatorii să fie tratați în mod egal, precum și barierele ridicate în calea inovației și o reducere a calității produselor.

Prețurile petrolului au continuat să crească, după acordul privind plafonul datoriilor SUA CITEȘTE ȘI Prețurile petrolului au continuat să crească, după acordul privind plafonul datoriilor SUA

Potrivit surselor printre criticii propunerii se numără Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Finlanda, Germania, Irlanda, Lituania, Malta și Țările de Jos. În schimb, Cipru, Franța, Grecia, Ungaria și Italia și-au exprimat sprijinul față de propunerea venită de la operatorii europeni de telecomunicații în timp ce Polonia, Portugalia și România fie au adoptat o poziție neutră, fie nu au încă un punct de vedere.

Comisarul Thierry Breton este așteptat să vină cu un raport până la finele lunii iunie, care să conțin în inclusiv punctele de vedere ale marilor firme din tehnologie, operatorilor de telecomunicații și altor părți implicate, care va constitui un punct de plecare pentru următorii pași.

Orice propunere legislativă a Comisiei trebuie negociată cu țările membre UE și Parlamentul European înainte de a deveni lege.

viewscnt
Afla mai multe despre
5g
ue
state
google
facebook
infrastructură
rețea
operatori
firme
telecomunicații
obliga
investi