Smartree, furnizor de servicii și soluții software de resurse umane, se așteaptă să continue în 2023 tendința de creștere de două cifre a business-ului, înregistrată în ultimii ani. Grupul vrea să se dezvolte atât organic, cât și prin achiziții, pentru a-și consolida poziția pe piață în special în ceea ce privește tehnologia.
“Pentru 2023, ne așteptăm la o creștere semnificativă a cifrei de afaceri (…). Deși există o posibilitate de schimbare a situației de pe piață, estimăm că aceasta va fi pozitivă. În ciuda incertitudinii și amenințării unei noi recesiuni, există, în continuare, un nivel ridicat de interes din partea pieței pentru serviciile oferite de Smartree. Organizațiile continuă să creeze poziții noi și să caute candidați, să externalizeze și să automatizeze procesele interne, inclusiv cele de HR, și să apeleze la noi în acest sens”, a declarat pentru Profit.ro Alexandra Peligrad, CEO-ul Smartree.
Grupul a avut anul trecut afaceri de peste 169 milioane lei, în creștere cu 37% față de anul anterior.
Smartree a preluat la începutul anului de la antreprenorul Dragoș Roșca firma BIA (Business Intelligence Alliance), una dintre cele mai vechi de pe piața de profil românească, și este în continuare interesat să facă achiziții și investiții în companii din domeniul HR.
“Stăm cu ochii pe oportunități și suntem deschiși la colaborări cu companii care împărtășesc valorile și viziunea noastră. Suntem mereu în căutarea de oportunități de a ne extinde și de a consolida poziția pe piață, în special în ceea ce privește tehnologia, care continuă să aibă un impact semnificativ asupra business-urilor”, spune Peligrad.
Potrivit CEO-ului Smartree, România se confruntă cu o problemă majoră în ceea ce privește găsirea candidaților potriviți pentru posturile vacante din companii, iar migrația rapidă a angajaților între companii complică și mai mult această situație, mai ales pentru pozițiile care necesită experiență. Această problemă ar putea fi agravată de semnele de încetinire a ritmului angajărilor și de creșterile salariale, care sugerează un posibil început de recesiune economică.
CITEȘTE ȘI Safetech Innovations: Pe parcursul acestui an, ne vom concentra pe consolidarea prezenței pe piața locală, dar și la nivel internaționalCu toate acestea, în prezent, piața muncii din România este caracterizată de o creștere a numărului de locuri de muncă disponibile în multe sectoare, cum ar fi IT, servicii, construcții, agricultură și industria alimentară. Salariile au crescut în unele sectoare, iar beneficiile suplimentare, cum ar fi asigurările de sănătate sau planurile de pensii, au devenit o normă în multe companii, menționează Alexandra Peligrad.
Ea remarcă, în ceea ce privește tendințele pieței, că sectorul IT continuă să se dezvolte, cu o cerere mare pentru programatori, dezvoltatori de software și specialiști în securitatea informației, precum și sectorul serviciilor, unde cererea este ridicată pentru specialiști în vânzări, marketing, resurse umane și management.
Cu toate acestea însă, incertitudinea legată de inflație și situația de la graniță ar putea afecta evoluția pieței muncii în următoarele luni.
“În ciuda acestor provocări, există speranța că piața muncii din România va continua să se dezvolte în viitorul apropiat, dar este necesară o atenție constantă din partea angajatorilor pentru a asigura o creștere sustenabilă și echitabilă”, mai spune Peligrad.
Grupul de firme Smartree este deținut de holdingul de investiții Delta Asset Invest, aparținând lui Dragoș Roșca, investitor în companii precum Smartree, BIA, Patiline, Ynovate Immo, Brexton, 2Performant și Bento.