Siveco Romania va furniza Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) o platformă informatică pentru prevenirea neregulilor din domeniul achizițiilor publice, în condițiile în care compania este parte într-o investigație a Consiliului Concurenței pentru o posibilă trucare a unei licitații în domeniul IT din 2008.
UPDATE: În iulie 2014, Agenția Națională de Integritate (ANI) a selectat consorțiul format din Siveco, UTI Grup, SAP și Computer Sharing pentru furnizarea unui sistem IT de prevenire a conflictelor de interese în domeniul achizițiilor publice, contractul ridicându-se la 30,41 milioane de lei, TVA inclusă (6,9 milioane euro).
Denumit Prevent, proiectul a fost finalizat în luna iunie a acestui an, conform unui anunț al ANI.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
La începutul acestei luni, Guvernul a aprobat un proiect de lege privind instituirea unui mecanism de verificare ex ante în scopul prevenirii conflictului de interese în procedura de atribuire a contractelor de achiziție publică inițiată prin www.e-licitatie.ro (SEAP), astfel încât aceste conflicte de interese să poată fi înlăturate fără a fi afectate respectivele proceduri.
Proiectul de act normativ propune constituirea, în cadrul ANI, a unui sistem informatic integrat pentru prevenirea și identificarea potențialelor conflicte de interese, denumit Prevenție, potrivit datelor publicate pe pagina web a Executivului.
În comunicatul Guvernului din 9 septembrie se amintește că ANI a avut în derulare, în perioada 7 decembrie 2013 – 7 iulie 2015, proiectul "PREVENT – Sistem informatic integrat de prevenire a conflictelor de interese în achizițiile publice”.
În raportul Consiliul Concurenței pe anul 2014 se precizează că instituția vrea să finalizeze în acest an o investigație începută în 2013 care vizează o posibilă trucare a unei licitații din domeniul IT.
Consiliul Concurenței analizează o posibilă înțelegere între Siveco Romania, Teamnet International, IBM Romania și Intrarom de a participa cu oferte trucate, individuale și în asociere, la licitația organizată de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în 2008 pentru un contract IT de 12 milioane de euro, fără TVA.
Dacă vor fi găsite vinovate, companiile vor fi amendate pentru cartel, situație în care cuantumul preconizat al sancțiunii variază între 4% și 8% din cifra de afaceri pe anul anterior sancțiunii.
CNSC a atribuit contractul companiei Siveco Romania în partea a doua a lunii august, pentru 2,46 milioane de lei, TVA inclusă.
Punerea în funcțiune a platformei informatice, care va permite accesul la culegerea de spețe și la alte informații relevante pentru prevenția neregulilor din domeniul achizițiilor publice, va avea loc în termen de două luni de la data atribuirii, conform datelor disponibile pe www.e-licitatie.ro.
Siveco Romania a depus oferta în asociere cu East European Business Architects.
Ceilalți ofertanți au fost Industrial Software (subcontractant Professional Management Solution), Indaco Systems (subcontractant HP Romania), S&T Romania (subcontractant Technohub), Expert One Research și Master Technology Systems.
De asemenea, oferte au venit și din partea asocierilor formate din Total Soft și Deloitte Audit, Softline International, European Funds Invest si Greensoft, Maguay Computers si Phoenix IT (subcontractanti Isys Professional si Intergrahp Computer Services), Smart Integration, Esolutions Grup si Q’Net International, precum și Red Point Software Solutions și Centrul de Calcul.
Siveco Romania este cel mai mare producător local de software și a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 256,2 milioane de lei (aproape 58 milioane de euro), în creștere cu 24% față de 2013, dar a trecut pe pierdere, care a atins 20,3 milioane de lei, comparative cu un profit net de 17,3 milioane de lei în 2013.
Pe lângă pierderi, anul 2014 a adus și arestarea directorului general al companiei și unul dintre acționarii fondatori, Irina Socol, sub acuzația de evaziune fiscală.
La începutul lunii iulie, Socol, a fost condamnată la trei ani si jumătate de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală, potrivit unei decizii a Tribunalul București. Decizia nu este definitivă.
Compania a depus anul trecut într-un cont suma considerată de procurori ca reprezentând prejudiciu (3,2 milioane de euro) în dosarul de evaziune, contul fiind pus sub sechestru de ANAF.
Conducerea Siveco Romania a fost preluată de Florin Ilia, care cumulează funcțiile de director general și președinte al companiei.