Inteligența artificială și adoptarea roboților la scară largă de către companii vor îmbunătăți calitatea vieții angajaților, consideră șeful UiPath, primul unicorn înființat de antreprenori români, evaluat anul trecut la 7 miliarde de dolari.
“Vom lucra alături de roboți”, spune Daniel Dines, directorul general al UiPath și cofondatorul companiei.
Potrivit acestuia, automatizarea nu însemnă doar mai multă productivitate pentru companii, ci aduce și beneficii reale angajaților.
CITEȘTE ȘI UiPath, creștere de 9 ori a veniturilor recurente în ultimii 2 ani. Dines: Anul trecut ne-a făcut să ne simțim umili, am plătit prețul pentru unele dintre greșeli. Acum adăugăm mai mult de 10 clienți pe ziUiPath, devenită recent cea mai valoroasă companie din domeniul inteligenței artificiale (IA), sprijină ideea introducerii unui robot pentru fiecare persoană. Startup-ul produce tehnologie RPA (Robotic Process Automation) pentru întreprinderi, roboții săi fiind programați să preia sarcinile repetitive ale angajaților.
Dines consideră că UiPath are un atu puternic în fața concurenților, chiar și raportat la nume mult mai mari, cum este cazul gigantului american Microsoft, intrat recent pe segmentul soluțiilor RPA.
“Avem un avantaj tehnologic major (…) Microsoft nu este la fel de interesată de tehnologia RPA”, a precizat Dines într-o conferință pe tema rezultatelor UiPath pe 2019.
UiPath a încheiat anul trecut cu venituri recurente de 360 milioane de dolari, față de venituri de sub 200 milioane de dolari în 2018. Comparativ cu 2017, veniturile companiei au crescut de 9 ori în 2019.
Cofondatorul UiPath s-a arătat încântat de performanțele financiare, pe care spune că nu le-ar fi putut anticipa la momentul înființării companiei, în urmă cu mai puțin de cinci ani.
“Dacă aș fi fost capabil să visez atât de sus, aș fi fost [considerat] nebun”, a glumit Dines.
UiPath a fost evaluată anul trecut la 7 miliarde de dolari, după ce a obținut o finanțare de 568 milioane de dolari de la un grup de la investitori noi și existenți, printre care divizia de investiții a Google, CapitalG.
În total, startup-ul a atras aproximativ 1 miliard de dolari de la înființare și până în prezent.