Giganții străini ai internetului ar putea fi obligați să deschidă birouri de reprezentare oficiale în Rusia, conform unui proiect de lege depus în Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului de la Moscova.
În Rusia, înmulțirea măsurilor care vizează rețelele de socializare și media independente sau străine stârnesc îngrijorare printre criticii puterii, care spun că este vorba de încercări de a înăbuși libertatea de expresie și opoziția, scrie Agerpres.
Proiectul de lege, înaintat de deputatul Aleksandr Hinstein, de la partidului aflat la putere, Rusia Unită, prevede ca toate companiile ale căror resurse au o audiență zilnică de peste 500.000 de utilizatori în Rusia să fie obligate să deschidă o reprezentanță locală pentru ca site-urile lor să fie accesibile în țară.
Aceste birouri trebuie "să reprezinte pe deplin interesele companiilor-mamă și să fie principalul canal de interacțiune cu organismele ruse de reglementare pe teritoriul Rusiei", se arată în textul propunerii, care poate fi consultat pe site-ul Dumei, precizând că este prevăzut ca măsura să se extindă la "gazde web", operatori de publicitate și alte tipuri de firme.
Autoritățile ruse au luat recent măsuri pentru a încetini funcționarea rețelei de socializare Twitter, acuzând-o că nu a eliminat toate materialele considerate ilegale, și au amenințat Facebook și YouTube cu sancțiuni similare.
În aprilie, Twitter și apoi TikTok au fost condamnate la plata unor amenzi mai mari ca de obicei, de 8,9 milioane de ruble (99.000 de euro), respectiv 2,6 milioane de ruble (29.000 de euro), pentru că nu au eliminat apelurile "care îi îndeamnă pe minori" să manifesteze în favoarea opozantului Alexei Navalnîi, aflat la închisoare.
Președintele Vladimir Putin a semnat în februarie o serie de legi care înăspresc amenzile pentru încălcări comise de manifestați sau de giganți ai internetului, după un val de proteste împotriva puterii.
CITEȘTE ȘI Deutsche Telekom discută preluarea participației Softbank la T-Mobile US, al treilea operator telecom din SUALa sfârșitul lui ianuarie, el a spus că giganții internetului sunt "deja în concurență de facto cu statele", denunțând "tentativele lor de a controla brutal societatea".
În 2019, Rusia a adoptat o lege care prevede dezvoltarea unui internet suveran. Autoritățile neagă faptul că vor să construiască o rețea națională sub control, așa cum se întâmplă în China, însă organizațiile neguvernamentale și opozanții exact de acest lucru se tem.