Unul din cinci europeni (19%) își păstrează acasă vechiul computer de tip desktop, 13% îl reciclează, 8% îl vând sau îl cedează altcuiva și 2% îl aruncă, în timp ce restul continuă să îl utilizeze sau au făcut altceva cu el, arată datele pentru anul 2022 publicate de Eurostat.
În rândul statelor membre, Suedia avea în 2022 cea mai mare pondere a persoanelor (29%) care și-au reciclat vechiul computer de tip desktop, urmată de Țările de Jos (27%), Finlanda, Danemarca și Austria, toate cu aproape 20%. România este la coada clasamentului, ponderea persoanelor care și-au reciclat vechiul computer de tip desktop fiind de 6,6%, la jumătate față de media din UE, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Eurostat precizează însă că Țările de Jos (15%) și România (13%) sunt pe primele locuri în UE după ponderea persoanelor care au cedat sau și-au vândut vechiul computer de tip desktop.
Când vine vorba de vechile telefoane mobile sau smartphone-uri, principala lor destinație este locuința proprietarului. Potrivit Eurostat, aproape jumătate (49%) dintre europeni păstrează acasă vechiul lor telefon mobil sau smartphone.
În anul 2022, doar 10% din locuitorii UE reciclaseră vechiul lor telefon mobil sau smartphone, 17% l-au cedat sau vândut altcuiva din afara gospodăriei și 2% l-au aruncat fără a-l recicla.
Grecia (18%), Austria (17%) și Cehia (15%) au raportat cele mai mari ponderi ale persoanelor care și-au reciclat vechiul telefon mobil sau smartphone în 2022. La polul opus sunt România (7,5%), Estonia (6,5%), Letonia (5,8%) și Bulgaria (4%).
În schimb, Croația (32%), Țările de Jos (24%) și România (22%) au cele mai mari ponderi ale persoanelor care și-au cedat sau vândut vechiul telefon mobil sau smartphone.
CITEȘTE ȘI UE va prezenta un plan de 584 miliarde de euro pentru modernizarea rețelelor electriceCând vine vorba de vechile laptopuri și tablete, o treime (33%) dintre persoanele din UE le păstrează în gospodărie, doar 10% le reciclează, 11% le cedează sau le vând altcuiva și 1% le aruncă. Restul respondenților fie nu au cumpărat laptopuri, continuă să le utilizeze sau au făcut altceva cu ele.
În 2022, cea mai mare proporție a persoanelor care și-au reciclat vechile laptopuri și tablete se înregistra în Suedia, Finlanda și Danemarca, toate cu aproape 18%. Pe ultimele locuri în UE al acest capitol sunt România, Letonia și Bulgaria, unde mai puțin de 5% dintre persoane și-au reciclat vechile laptopuri și tablete. Croația (35%) și Franța (15%) au cea mai mare pondere a persoanelor care și-au cedat sau vândut vechile laptopuri și tablete către altcineva.