România are de recuperat 27 puncte procentuale față de media UE în privința utilizării internetului, care se situează la 75%, potrivit datelor prezentate la un eveniment de specialitate organizat la sediul reprezentanței Comisiei Europene în România.
Diferența de recuperat este și mai mare în domeniul cumpărăturilor online, unde frecvența acestora în rândul utilizatorilor de internet din România este de 17%, comparativ cu 63% media UE.
De asemenea, segmentul cumpărăturilor online transfontaliere se situează în Romania la 2% din total utilizatori de internet, față de media 18% la nivelul statelor membre.
La capitolul încredere și securitate, 36% dintre utilizatorii de internet din România sunt îngrijorați cu privire la securitatea datelor atunci când vine vorba despre efectuarea unei plăți online, în timp ce pentru 22% sunt îngrijorați că nu vor primi produsele comandate.
La finele anului 2014, numărul conexiunilor la internet în bandă largă la puncte mobile a crescut cu 25%, la 12 milioane, iar cele la puncte fixe au urcat cu 6%, la 4 milioane, potrivit datelor anunțate în aprilie de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).
"Din cele 12 milioane de conexiuni la puncte mobile în bandă largă, 10,7 milioane sunt conexiuni 3G și 3G+ și 709 mii sunt conexiuni 4G, toate aceste conexiuni generând în anul 2014 un trafic total de peste 46 mii de terrabytes. În medie, prin intermediul unei conexiuni în bandă largă la puncte mobile s-a înregistrat un trafic lunar de 0,26 gigabytes", se arăta într-un comunicat al ANCOM din 29 aprilie.
Conexiunile în bandă largă la puncte mobile pe bază de abonament au depășit conexiunile pe bază de cartele preplătite, din cele 12 milioane de conexiuni 6,4 milioane fiind pe bază de abonament și 5,6 pe bază de cartele preplătite.
Majorarea numărului total de conexiuni a dus și la creșterea ratei de penetrare a internetului în bandă largă la puncte mobile la 60,2%, cu 12 puncte procentuale peste cea de la finalul anului 2013 și cu 25 puncte peste finalul anului 2012.
Conexiunile la puncte fixe în bandă largă au crescut cu 5,8% anual, până la 4 milioane de conexiuni, generând un trafic anual total de 3,6 milioane de terrabytes. Traficul mediu lunar (download și upload) pe utilizator a fost anul trecut de 76,1 gigabytes.
Un studiu ANCOM dat publicității de ANCOM în septembrie a scos în evidență că 90% din utilizatorii de servicii de internet fix din România le folosesc de acasă pentru a căuta informații, a citi știri și pentru a fi la curent cu diverse evenimente, în timp ce 77% dintre aceștia le folosesc pentru a accesa rețele de socializare.
În afară de nevoia de informare, utilizatorii din România accesează internetul fix de acasă pentru comunicare, 75% dintre respondenți comunicând cu familia sau prietenii prin mesageria instant, iar 71% dintre aceștia prin schimbul de e-mailuri.
Activitățile recreative reprezintă a treia categorie între interesele utilizatorilor de internet fix de acasă, după cum arată 61% dintre respondenți care urmăresc online programe TV, clipuri video sau filme, dar și 52% dintre cei chestionați care declară că accesează internetul fix de acasă pentru a juca jocuri online.