Reuters: Fuziunile și achizițiile ar putea relansa sectorul neglijat al telecomunicațiilor din Europa

Reuters: Fuziunile și achizițiile ar putea relansa sectorul neglijat al telecomunicațiilor din Europa
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 mar 2024

O serie de posibile tranzacții în industria fragmentată a telecomunicațiilor din Europa a adus în centrul atenției acest sector care se confruntă cu probleme, deoarece consolidarea ar putea contribui la creșterea marjelor de profit, transmite Reuters.

Acțiunile companiilor europene de telecomunicații se află la minime record în comparație cu piața, după ani de neglijare a acestora de către investitori, pe piețele dominate de companii cu megacapitalizări, care oferă randamente mai mari, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Inteligența artificială are un impact uriaș și asupra mediului înconjurător CITEȘTE ȘI Inteligența artificială are un impact uriaș și asupra mediului înconjurător

De la începutul anului 2000, companiile de telecomunicații europene și-au văzut capitalizarea de piață prăbușindu-se de o valoare de șase ori mai scăzută, la 270 de miliarde de dolari.

”Credem cu tărie că fuziunile și achizițiile pot atrage atenția asupra unui sector de acțiuni complet uitat”, a declarat Fabio Caldato, manager de portofoliu la compania de investiții AcomeA SGR.

"Construim poziția. Pot avea loc fuziuni și achiziții transfrontaliere care să reducă în sfârșit concurenta și crește marjele pentru operatorii de telecomunicații", a adaugat el.

Vodafone a anunțat săptămâna aceasta că poartă discuții exclusive pentru a-și vinde divizia italiană către Swisscom, pentru 8 miliarde de euro, în timp ce alte potențiale tranzacții sunt în curs.

Analistul Mediobanca Securities Fabio Pavan a declarat că tranzacția ”este un pas în direcția cea bună”, deoarece va crea un grup cu o cotă de peste 30% atât pe piețele de telecomunicații fixe, cât și pe cele mobile din Italia, țară care găzduiește a treia populație din Uniunea Europeană.

”Sectorul telecomunicațiilor continuă să demonstreze o nevoie puternică de remedii; fuziunile și achizițiile sunt singurele eficiente, deschizând un ciclu virtuos de creștere a prețurilor”, a mai spus Pavan.

FOTO Siemens trimite locomotive în România CITEȘTE ȘI FOTO Siemens trimite locomotive în România

Sectorul a fost afectat de mulți jucători care luptă pentru cota de piață, în timp ce se confruntă cu upgrade-uri costisitoare de rețea, pentru a satisface cererea de date în creștere.

Analiștii spun că o consolidare a industriei ar putea pune capăt războaielor prețurilor, ar permite companiilor să reducă costurile de administrare și să obțină sinergii prin partajarea tehnologiei și a infrastructurii.

Telecom Italia își vinde rețeaua de linii fixe către investitorul de capital privat KKR, pentru până la 22 de miliarde de euro, într-o afacere care ”schimbă jocul”.

Analiștii BofA cred că vânzarea va ajuta grupul italian ”să îndepărteze cătușele datoriilor”.

Orange și MasMovil au obținut în februarie autorizația condiționată de la Bruxelles pentru asocierea lor de 18,6 miliarde de euro în Spania, în timp ce grupul de telecomunicații necotat Iliad a luat o participație de 1,3 miliarde de dolari la Tele2 din Suedia, deoarece investitorul de top, miliardarul francez Xavier Niel, încearcă să impulsioneze consolidarea.

Caldato a spus că piețele de telecomunicații franceză, spaniolă, italiană și britanică ar putea oferi oportunități, în special acolo unde companiile au făcut cea mai mare parte a investițiilor pentru a-și moderniza rețelele.

Un document al Comisiei Europene sugerează că autoritățile de reglementare ar putea relaxa regulile privind fuziunile, deși comisarul antitrust, Margrethe Vestager, de la Bruxelles, a declarat săptămâna trecută că nu a fost luată în considerare o astfel de măsură.

În ultimul an, telecomunicațiile europene au pierdut 8%, înregistrând o subperformanță de 17 puncte procentuale față de indicele regional STOXX 600.

viewscnt
Afla mai multe despre
fuziuni
telecomunicatii
europa