Proprietarul Steam și 5 publisheri, acuzați că au împiedicat consumatori inclusiv din România să cumpere jocuri video din alte state UE

Proprietarul Steam și 5 publisheri, acuzați că au împiedicat consumatori inclusiv din România să cumpere jocuri video din alte state UE
scris 8 apr 2019

Comisia Europeană a acuzat compania americană Valve, proprietarul celei mai mari platforme de distribuție de jocuri video din lume, și cinci publisheri că au împiedicat consumatorii din mai multe state UE, inclusiv din România, să cumpere jocuri din alte state decât cele de reședință, cu încălcarea legislației antitrust.

Valve, operatorul platformei Steam și dezvoltatorul mai multor jocuri de success, printre care Half-Life și Portal, s-ar fi înțeles cu cei cinci publisheri - companiile Bandai Namco, Capcom, Focus Home, Koch Media și ZeniMax - să împiedice consumatorii din unele state UE să cumpere și să joace jocuri video achiziționate în alte state decât cele de reședință.

Urmărește-ne și pe Google News

Pe lista statelor afectate se află Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia și, în unele cazuri, România.

Amazon vrea să lanseze peste 3.000 de sateliți pe orbita Pământului CITEȘTE ȘI Amazon vrea să lanseze peste 3.000 de sateliți pe orbita Pământului

“Într-o adevărată piață unică digitală, consumatorii europeni ar trebui să aibă dreptul să cumpere și să joace jocurile video preferate, indiferent unde locuiesc în UE. Consumatorii nu ar trebui împiedicați să facă cumpărături în statele membre pentru a găsi cea mai bună ofertă disponibilă”, spune comisarul pentru concurență, Margrethe Vestager.

Valve distribuie, prin intermediul Steam, jocuri video pentru PC aflate în portofoliile celor cinci companii. Totodată, Valve furnizează companiilor așa-numitele chei de activare, necesare pentru ca jucătorii să poată utiliza pe Steam jocurile cumpărate din alte surse, inclusiv din magazine fizice. Pentru jocurile achiziționate în altă țară decât cea de reședință, activarea era blocată.

“Opinia preliminară a Comisiei este că Valve și cei cinci publisheri au încheiat acorduri bilaterale pentru a împiedica cumpărătorii să cumpere și să utilizeze jocuri video achiziționate în altă parte decât în țara lor de reședință (așa-numita "geo-blocare"). Acest lucru încalcă normele UE antitrust”, potrivit Comisiei.

Valve și celelalte companii au fost notificate formal, astăzi, cu privire la obiecțiile ridicate de Comisie, la doi ani de la declanșarea unei anchete aprofundate împotriva lor.

Dacă vor fi găsite vinovate de încălcarea regulilor antitrust, cele șase companii riscă amenzi egale cu până la 10% din cifra de afaceri globală.

viewscnt
Afla mai multe despre
valve corporation
steam
platforma jocuri video
comisia europeana
geo-blocare
geoblocare
acuzatii. investigatie
bandai namco
focus home
koch media
zenimax