Parlamentul European și-a adoptat poziția de negociere referitoare la prima lege privind inteligența artificială

Parlamentul European și-a adoptat poziția de negociere referitoare la prima lege privind inteligența artificială
scris 14 iun 2023

Parlamentul European și-a adoptat, la Strasbourg, poziția de negociere referitoare la Legea privind inteligența artificială (IA) cu 499 voturi pentru, 28 împotrivă și 93 abțineri, dând undă verde unor norme care își propun să garanteze o IA sigură și transparentă.

Poziția de negociere a PE va servi la discuțiile cu statele membre ale Uniunii despre forma finală a legii. Normele ar trebui să garanteze că IA dezvoltată și utilizată în Europa respectă pe deplin drepturile și valorile Uniunii Europene, inclusiv supravegherea umană, siguranța, viața privată, transparența, nediscriminarea și bunăstarea socială și de mediu, informează un comunicat al PE.

Urmărește-ne și pe Google News
Spotify, amendată cu 5 milioane euro CITEȘTE ȘI Spotify, amendată cu 5 milioane euro

Normele urmează o abordare bazată pe riscuri și stabilesc obligații pentru furnizori și pentru cei care implementează sisteme de IA, în funcție de nivelul de risc pe care îl poate prezenta inteligența artificială. Astfel, sistemele de IA cu un nivel inacceptabil de risc pentru siguranța oamenilor ar urma să fie interzise, precum cele care utilizează evaluarea comportamentului social (clasificând oamenii pe baza comportamentului social sau a caracteristicilor personale), scrie Agerpres.

Eurodeputații au inclus în listă interdicții referitoare la utilizările intruzive și discriminatorii ale IA, cum ar fi utilizarea sistemelor de identificare biometrică la distanță "în timp real" sau "ulterioară" în spații accesibile publicului sau sistemele biometrice de clasificare care folosesc caracteristici sensibile, precum genul, rasa, etnia, statutul de cetățenie, religia, orientarea politică.

De asemenea, sunt vizate sistemele polițienești bazate pe analiza predictivă, care pleacă de la profilare, localizare sau comportamentul infracțional anterior.

În aceleași timp, eurodeputații vor interzicerea sistemelor de recunoaștere a emoțiilor folosite la locul de muncă sau în cadrul instituțiilor de învățământ, ori în domeniul aplicării legii sau al gestionării frontierelor sau a extragerii fără scop precis a datelor biometrice din imaginile faciale de pe internet sau înregistrări făcute de televiziunile cu circuit închis pentru a crea baze de date de recunoaștere facială.

Google amână lansarea chatbot-ului Bard în Europa CITEȘTE ȘI Google amână lansarea chatbot-ului Bard în Europa

Eurodeputații s-au asigurat că clasificarea aplicațiilor cu grad ridicat de risc va include acum sistemele de IA care afectează în mod semnificativ sănătatea, siguranța sau drepturile fundamentale ale oamenilor ori mediul înconjurător. Sistemele de IA folosite pentru a influența alegătorii și rezultatul alegerilor și în sistemele de recomandare utilizate de platformele de comunicare socială (cu peste 45 de milioane de utilizatori) au fost adăugate pe lista cu risc ridicat.

Furnizorii de sisteme de inteligență artificială de uz general - o branșă nouă, cu evoluție rapidă în domeniul IA - vor trebui să evalueze și să atenueze posibilele riscuri - față de sănătate, siguranță, drepturile fundamentale, mediu, democrație și statul de drept - și să își înregistreze modelele în baza de date a Uniunii înainte de a le lansa pe piața UE.

Sistemele de IA generative bazate pe astfel de modele, cum ar fi ChatGPT, ar trebui să respecte cerințele de transparență, adică trebuie să divulge când un conținut a fost generat de IA, inclusiv pentru a ajuta la distingerea așa-numitelor imagini "deep fake" de cele reale, și să introducă garanții împotriva generării de conținut ilegal. Ar trebui să fie puse la dispoziția publicului și rezumate detaliate ale datelor protejate prin drepturi de autor folosite pentru a antrena aceste sisteme, consideră PE.

Pentru a stimula inovarea în domeniul IA și pentru a sprijini IMM-urile, deputații au adăugat derogări pentru activitățile de cercetare și componentele de IA furnizate sub licențe cu sursă deschisă. Noua lege promovează așa-numitele "spații de testare în materie de reglementare", adică medii controlate similare cu cel real, create de autoritățile publice pentru a testa IA înainte de a o folosi în situații reale.

Nu în ultimul rând, eurodeputații doresc să consolideze dreptul cetățenilor de a depune plângeri despre sistemele de IA și de a primi explicații despre deciziile bazate pe sisteme de IA cu grad ridicat de risc care au un impact semnificativ asupra drepturilor lor fundamentale. De asemenea, eurodeputații au actualizat rolul Oficiului pentru IA al Uniunii Europene, care va avea sarcina de a monitoriza modul în care este pus în aplicare cadrul de reglementare privind IA.

Dendrio se împrumută la ProCredit Bank România CITEȘTE ȘI Dendrio se împrumută la ProCredit Bank România

"Toți ochii sunt ațintiți asupra noastră astăzi. În timp ce companiile Big Tech trag un semnal de alarmă cu privire la propriile creații, Europa a mers mai departe și a propus un răspuns concret la riscurile pe care IA începe să le prezinte", a declarat coraportorul italian Brando Benifei (S&D), după vot.

"Legea IA va da tonul la nivel mondial în ceea ce privește dezvoltarea și guvernanța inteligenței artificiale, asigurându-se că această tehnologie, menită să transforme radical societățile noastre prin beneficiile masive pe care le poate oferi, evoluează și este utilizată în conformitate cu valorile europene ale democrației, drepturilor fundamentale și statului de drept", a declarat la rândul său coraportorul român Dragoș Tudorache (Renew), citat în comunicatul PE.

Negocierile cu Consiliul cu privire la forma finală a legii vor începe în cursul zilei de miercuri, potrivit sursei citate.

viewscnt
Afla mai multe despre
parlamentul european
ai