Samsung Electronics Co. a decis să acorde angajaților o vineri liberă în fiecare lună, în încercarea de a păstra personalul talentat care prețuiește din ce în ce mai mult programul de lucru flexibil.
Începând de săptămâna viitoare, angajații în regim full-time, dar care nu lucrează însă în cadrul uzinelor Samsung, vor putea să beneficieze de o vineri liberă, de obicei în a treia săptămână a lunii, a informat miercuri un purtător de cuvânt de la Samsung, arată Adevarul.
Decizia celor de la Samsung vine după ce rivalul SK Hynix Inc. a adoptat un program de lucru flexibil încă de anul trecut, permițând angajaților să își ia o vineri liberă într-o lună, dacă lucrează mai mult de 40 de ore pe săptămână. Alte companii de tehnologie din Coreea de Sud, inclusiv platforma socială Kakao Corp., au introdus și ele programe de lucru flexibile după pandemie.
Faptul că Samsung, care are aproximativ 120.000 de angajați, a decis să urmeze acest exemplu arată cât de mult a schimbat pandemia modul în care oamenii lucrează, chiar și într-o țară care este renumită pentru o cultură a muncii mai conservatoare. Potrivit datelor OECD, sud-coreenii au un unul din cel mai intensiv program de muncă, cu aproximativ 200 de ore mai mult decât media țărilor OECD în anul 2021.
Un program de lucru mai flexibil este conceput în ideea de a păstra angajații talentați, în special cei tineri care prețuiesc un echilibru între viața profesională și cea privată. Potrivit cotidianului Korea Economic Daily, milenialii și Generația Z reprezintă aproximativ 40% din forța de muncă a Samsung.
Potrivit unui studiu realizat de startup-ul Pluria, munca flexibilă se află în top 3 beneficii extrasalariale (după asigurare medicală și tichete de masă) oferite de către angajatori și căutate de angajații și candidații de pe piață. Totodată, se observă o creștere semnificativă a procentului angajaților și candidaților care solicită companiilor să introducă un sistem de muncă flexibil. Studiul Pluria a fost realizat pornind de la răspunsurile managerilor de resurse umane, din cadrul a 50 de companii din România și America Latină cu privire la principalele beneficii extrasalariale oferite de către angajatori și ce beneficii își doresc angajații și candidații.