Organizația Mondială a Sănătății va lansa o aplicație pentru verificarea simptomelor COVID-19 și urmărirea contactelor

Organizația Mondială a Sănătății va lansa o aplicație pentru verificarea simptomelor COVID-19 și urmărirea contactelor
scris 9 mai 2020

OMS a anunțat că va lansa propria aplicație pentru COVID-19 - diagnosticare și urmărire a contactelor cu alte persoane - la nivel global undeva chiar în cursul acestei luni.

Organizația Mondială a Sănătății va lansa o aplicație care va oferi informații și ghidare celor care cred că au sau vor să se testeze de COVID-19. Aceasta va oferi un verdict pe baza simptomelor pe care utilizatorii spun că le au sau nu și va include indicații personalizate pentru testare, în funcție de țară.

Urmărește-ne și pe Google News

În prezent, se lucrează la un sistem pe care specialiștii îl numesc “proximity tracing”. Acesta folosește Bluetooth pentru comunicarea pe rază mică dintre telefoane, în scopul mapării contactelor dintre oameni. Când o persoană este diagnosticată cu COVID-19, sunt trimise notificări tuturor celor cu care aceasta a intrat în contact în săptămânile dinainte de testare.

20 de români, avertizați după ce și-au montat ilegal acasă amplificatoare de semnal GSM pe fondul izolării sociale din cauza pandemiei de COVID-19 CITEȘTE ȘI 20 de români, avertizați după ce și-au montat ilegal acasă amplificatoare de semnal GSM pe fondul izolării sociale din cauza pandemiei de COVID-19

Este posibil ca OMS să adopte tehnologia de “proximity tracing” dezvoltată de Google și Apple, care promite că anonimizează datele și nu folosește date de localizare ce pot încălca intimitatea utilizatorilor.

Reprezentanții OMS spun că adoptarea acestei tehnologii vine după ce organizația a luat în considerare și rezolvat aspectele legale ce țin de protejarea intimității persoanelor.

Aplicația este realizată cu ajutorul mai multor ingineri care au lucrat ori lucrează pentru companii precum Google și Microsoft, ce și-au oferit serviciile voluntar și benevol.

Când va fi gata, aplicația va fi lansată la nivel global în magazinele de aplicații ale celor mai importante platforme mobile. Orice guvern este liber să preia codul sursă, care va fi disponibil pe GitHub, și să adauge facilități necesare pe plan local.

OMS se așteaptă ca aplicația să fie folosită în mod special în țări din Africa și America de Sud, unde nu există resursele necesare dezvoltării unui sistem propriu și unde numărul cazurilor se află încă în creștere.

Alte țări, precum Marea Britanie, India și Australia, lucrează ori au lansat deja aplicații proprii, cu tehnologie proprie ori folosind tehnologia creată împreună de Apple și Google.

Într-o mutare ce pare mai degrabă tardivă, OMS va lansa săptămâna viitoare o altă aplicație, pentru informarea cadrelor medicale cu privire la cele mai bune măsuri de protecție și folosire a echipamentelor de protecție.

viewscnt
Afla mai multe despre
oms
coronavirus
aplicatie
google
apple