Orașul San Francisco interzice utilizarea tehnologiei recunoașterii faciale de către poliție

Orașul San Francisco interzice utilizarea tehnologiei recunoașterii faciale de către poliție
scris 15 mai 2019

Orașul San Francisco a devenit primul oraș din Statele Unite care interzice utilizarea tehnologiei recunoașterii faciale de către polișie și alte agenții guvernamentale, relatează AFP.

Opt dintre cei nouă membri ai Consiliului Municipal s-au pronunțat marți în favoarea acestei noi reglementări, care urmează să fie supusă unui vot procedural săptămâna viitoare, cu puține șanse ca acest lucru să schimbe situația, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Această interdicție nu vizeazăaeroporturile și nici reglementările la nivel federal.

Facebook impune restricții pentru transmisiunile directe CITEȘTE ȘI Facebook impune restricții pentru transmisiunile directe

”Propensiunea ca tehnologia recunoașterii faciale să pună în pericol drepturile civile și libertățile civice contracarează în mod important așa-zisele sale benficii”, se subliniază în această hotărâre, în care se arată că această tehnologie ”va exacerba nedreptatea rasială și ne va amenința capacitatea de a trăi liber de orice supraveghere permanentă a Guvernului”.

Această interdicție se înscrie în cadrul unei reglementări mai vaste a utilizării sistemului de supraveghere și audit al politicilor în domeniu, prin condiții mai stricte și necesitatea unei aprobări prealabile din partea Consiliului cu privire la agențiile municipale în privința acestor sisteme.

O măsură similară de interzicere este avută în vedere la Oakland, de cealaltă parte a Golfului San Francisco.

Supravegherea prin recunoaștere facială provoacă anumite temeri legate de riscul ca persoane nevinovate să fie identificate în mod eronat ca infractoare și ca aceste sisteme să afecteze viața privată de zi cu zi.

Însă unii susținători consideră că aceată tehnologie poate ajuta poliția în lupta împotriva infracționalității și în a face străzile mai sigure. Arestarea unor infractori de către poliție i-a fost atribuită, însă tehnologia este învinovățită de asemenea de identificări eronate.

”Recunoașterea facială poate fi folosită în supravegherea generală, în asociere cu camere video publice și poate fi utilizată în mod pasiv, ea neimplicând necesitatea cunoașterii, consimțământului sau aderării persoanei vizate”, subliniază Asociația Apărării Drepturilor Civice (ACLU) pe site.

”Cel mai mare pericol este ca această tehnologie să fie folosită în sisteme de supraveghere clasice, dincolo de orice bănuială”, insistă ACLU.

Potrivit ziarului The New York Times (NYT), autoritățile chineze se folosesc de această tehnologie integrată în vaste rețele de camere de supraveghere în întreaga țară, pentru a repera membri ai minorității musulmane uigure, după ce a fost programată cu caracteristicile lor fizice, pentru a-i căuta doar pe aceștia.

Acesta ar fi primul exemplu cunoscut al folosirii de către un guvern a inteligenței articiale (AI) cu scopul de a efectua un profilaj rasial.

viewscnt
Afla mai multe despre
recunoastere faciala
san francisco